Ovo je zaista beskrajno uzbudljiva priča, puna tajni koje čekaju da ih otkrijemo.
 Getty Images
A tako je blizu...

Misteriji, piramide, tuneli i orbovi - sve to doživjela sam na putovanju koje bih svakom preporučila

Kad god stignem kući s nekog putovanja, imam osjećaj da sam se vratila iz nekog drugog svijeta.


Danas mi je taj dojam pogotovo jak, jer sam se sinoć kasno vratila iz Bosne - iz doline piramida oko grada Visokog.

Kakvo je to putovanje bilo! Prepuno dojmova, osjeta, iznenađenja.

Okupilo se šaroliko društvo - Ivana i ja iz Zagreba i prijatelji iz Austrije i Njemačke. Sam doživljaj Bosne za mene je bio mješavina iz mladosti tako poznate (u restoranu svira Bijelo dugme) a istovrememo tako različite kulture (bili smo u doba Ramazana kad se mjesec dana posti i svi jedu tek kad zađe sunce).
No u svakoj minuti sam zaista uživala - u unajmljenoj toploj kućici tik pored rijeke, meditiranju na samom vrhu piramide Sunca, beskrajnoj ljubaznosti i širokom srcu svih domaćina koje smo susretali i u potpuno čarobnim tunelima u kojima je zrak takav da se riječima ne da opisati ­- kao da udišeš esenciju svježine i ćistoće.

No krenimo redom. Za one koji ne znaju puno o fenomenu bosanskih piramida, evo prvo malo činjenica.

Semir Osmanagić bosanski je businessman s tvrtkom lociranom u Hustonu, Texas. Cijeli ga je život izuzetno privlačila arheologija pa je proputovao svijet proučavajući drevne građevine (pogotovo piramide) i napisao nekoliko kniiga o civilizacijama koje su postojale prije početka službene povijesti. U trenutku kad mu je voditelj muzeja u Visokom na vrhu brda Visočica napomenuo kako je to brdo prirodni fenomen u obliku piramide, odjednom mu se "upalila lampica". Kompas mu je pokazao da su stranice te piramide okrenute precizno u smjeru sjever - jug i tada je znao da je upravo otkrio nešto izuzetno važno - pravu povijesnu senzaciju! Tog ljeta 2005. godine, nakon dobivanja svih mogucih dozvola, započeo je iskopavanja.

Ispod debelog sloja zemlje zaista su pronađene pravilne kamene ploče, a osim ove velike piramide koju je nazvao Piramidom Sunca (gotovo dvostuko više od najviše piramide u Egiptu), otkriveno je još nekoliko manjih piramida.

No otkriven je i još jedan fenomen - veliki podzemni labirint tunela s ulazom u obližnjem mjestu Ravne, koji su bili zatrpani pjeskovitim materijalom i koji se od 2006. godine do danas, uz pomoć nebrojenih volontera, odtrpavaju. Procijenjeno je da su tuneli nastali pred cca 30.000 godina.


Najveće i najstarije na svijetu i jedine u Europi

Iako znanstvenici iz čitavog svijeta dolaze vidjeti i osjetiti piramide i tunele i izvršili su mnogobrojna zanimljiva mjerenja, ove piramide još uvijek nisu dobile službenu potvrdu. Kako i bi, kad prkose saznanjima o povijesti, kojima nas uče od osnovne škole. Kada bi se ovaj nalaz službeno priznao, tada bi ovo bile najveće i najstarije piramide na svijetu i jedine (za sad pronađene) u Europi.

No dosta činjenica. Želim vam prenijeti svoj osobni doživljaj ovih fenomena.
Dok smo se uspinjali na vrh Piramide Sunca, uživala sam u zvuku zvonaca stada ovaca koje su pasle na obližnjoj livadi i prekrasnom pogledu koji je pucao na sve strane - samo brda, šume, livade i gradić u dolini. Ovamo je vrijedno doći već i zbog doživljaja te iskonske prirode.

Na samom vrhu nalaze se ruševine tvrđave koju su Bogumili sagradili u srednjem vijeku.

"Svaki tjedan bar jednom dolazimo ovamo, a najjača energija je na ovom velikom zidu!"- objašnjava nam čovjek kojega smo sreli putem.

Popeli smo se na široki kameni zid, svatko je pronašao svoje mjesto pa smo sjeli (ili legli) i zatvorili oči. Moj je doživljaj bio izuzetno jak - sjedeći tako u meditativnom stanju doživljavala sam boju za bojom - kao da se cijelo moje tijelo kupalo prvo u crvenoj pa zlatnoj pa žutoj, intenzivno svježe zelenoj...

Ti valovi boja bili su izrazito ugodni i najradije bih bila tako ostala satima. Svatko od nas imao je različit doživljaj i svi su bili pozitivni.

Toga dana, kad sam se u pauzi za ručak pogledala u ogledalo u restoranu, iznenadio me vlastiti odraz - moje lice kao da je nekako sjajilo!

Idućeg smo dana imali vođenu turu kroz podzemne tunele. Mnogi posjetitelji im se ponovo i ponovo vraćaju, jer osjećaju njihovo ljekovito djelovanje. U ovim je tunelima mjerenjima ustanovljen izuzetno čist zrak pun kisika, frekvencija Schumanove rezonance i vrlo visoka koncentracija negativnih iona. I nas su tuneli oduševili.

Prvi put sam to doživjela

Imala sam potrebu puno i duboko udisati, da do svake moje stanice dopre taj najsvježiji zrak na svijetu. Veliki kameni monoliti također su energetski snažni, a ispunila mi se i jedna velika želja (koja će vjerujem mnogima od vas zvučati vrlo neobično). Ne znam jeste li čuli za orbove - one svjetlosne krugove koji se ponekad pojave na digitalnim fotografijama slikanim bljeskalicom? O njima pričam i na radionicama, ali do sada sam ih uspjela samo fotografirati. Nitko zapravo ne zna točno što su oni, ali se pretpostavlja da su mala svjetlosna bića koja vole mjesta s pozitivnom energijom. Prostim okom ih ne vidimo, ali u tunelima Ravne možete ih vrlo jednostavno snimiti na video! Usmjerila sam kameru mobitela na malo tamniji dio tunela i čekala, a svjetlosne lopte su sa svih strana počele prelijetati preko ekrana! Radovala sam se kao malo dijete pa su i neke druge posjetiteljice vidjevši što radim počele snimati orbove.

Sve u svemu, ovo je bilo čarobno putovanje, s nizom dodatnih lijepih slučajnosti. Primjerice, iako je prognoza za sva tri dana bila kiša, ona je padala samo dok smo bili u tunelima!

Bosanska dolina piramida zaista je beskrajno uzbudljiva priča, puna tajni koje čekaju da ih otkrijemo. Moj je savjet da i vi otkrijete ovo mjesto dok ga još relativno u miru možete posjetiti. Duboko vjerujem da će ga za koju godinu horde turista doslovno preplaviti.

A onima koje ne zanimaju misterije i orbovi bit će drago čuti da se pored muzeja piramida mogu popiti najfiniji smoothieji na svijetu, a u Visokom pojesti jako dobri čevapi!

Raspored Sanjinih radionica uvijek možete pronaći OVDJE.

Linker
20. travanj 2024 07:46