Sa svakom neželjenom gomilom najlakše se obračunati dok je mala...
 Getty Images
može biti dobro

Kako gomilanje možete okrenuti u svoju korist, a pritom uštedjeti i pristojnu svotu novca

Jeste li svjesni koliku ogromnu moć u našim životima ima jednostavna stvar koja se zove - GOMILANJE?

Želim vam nešto napisati o jednoj izuzetno važnoj pojavi s kojom se svakodnevno susrećemo, ali je uglavnom ne zapažamo i ne poklanjamo joj dovoljno pažnje.

Jeste li svjesni koliku ogromnu moć u našim životima ima jednostavna stvar koja se zove - GOMILANJE? U svakom smislu. Možemo gomilati stvari, ali i ponašanja. Gomilanje može biti negativno, ali i jako dobro. Dopuštate li da vam se gomilanje događa po inerciji ili znate upravljati gomilanjem? Objasnit ću vam na što mislim malo podrobnije.


Konkretni primjeri

Svi već znamo da nas stvari, ako ih gomilamo, počnu opterećivati i gušiti i da je jako zdravo za naš život povremeno se rješavati svega što nam nije potrebno. No svi mi i u puno drugih aspekata života gomilamo ili dopuštamo da se nešto nakupi. A najčešće - mentalni sklop koji je sklon gomilanju stvari, loše upravlja nakupljanjem i na drugim razinama.

Pa hajde da pogledamo neke konkretne primjere (i izazove s kojima se i sama susrećem).

Moja suradnica Tea sjajno upravlja gomilanjem. Primjerice, dok je moj mailbox uvijek pun kao čep, njezin je potpuno prazan! Kad sam prvi puta to ugledala, bila sam potpuno šokirana - kako je to moguće? Jednostavno, ona baš svaki dan sortira važne e-mailove u posebne pretince, a sve što preostane izbriše! A ja uvijek pregledam što je važno, nešto odgovorim, nešto označim zastavicama, nevažno ostavim neotvoreno (poslije ću sve detaljno pregledati- ha, ha).

I to trajno čini moj e-pretinac zatrpanim. Zapazite ovdje da se ustvari ne radi samo o (ne)gomilanju e-mailova, nego o gomilanju dana u kojima primjenjujemo određeno ponašanje. Gomilanje Teinog ponašanja uzrokuje prekrasno čist sandučić, a gomilanje mojeg ponašanja...uh!


Zašto ne biste iskoristili tu veliku moć gomilanja za svoju dobrobit?

Razmislite i vi o svojim ponašanjima koja nisu dobra, a dopuštate da se nakupe. Primjerice količina dana u kojima niste prošetali ili niste vježbali? Ili količina dana u kojima ste se hranili na način za koji znate da je nezdrav. Općenito, ako nismo zadovoljni odrazom svog tijela u ogledalu, bilo bi dobro da si iskreno odgovorimo na pitanje: Gomilanje koje vrste mog ponašanja me polako, ali sigurno dovelo do ove točke? I želim li to promijeniti?

Također, ponekad dopustimo da dođe do negativnog financijskog gomilanja. Primjerice, pretplatite se na neki sadržaj koji uopće ne stignete koristiti, ali vam se svaki mjesec skida određena svota s računa. Kad nakon godinu dana zbrojite te male svote, mogli biste se iznenaditi koliko je velik iznos koji ste doslovno bacili u smeće.

Ali, ali - zašto ne biste iskoristili tu veliku moć gomilanja za svoju dobrobit? Bilo što što činite često ili redovito, koliko god malo bilo, ima puno veću snagu i značaj nego što mislite.

Primjerice, ako odlučite kao svoju zabavnu naviku svaki dan u malu kasicu-prasicu ubaciti 10 kn, nakon godinu dana "sama od sebe" će se kreirati svota od 3.650 kn. Ili pak, ako odlučite svako jutro samo pet minuta vježbati i pet minuta meditirati, to bi kao trajna navika moglo snažno utjecati na vaše tijelo i duh. A možete odlučiti i primijeniti formulu iz knjige Miracle Morning (Čarobno jutro) Hala Elroda i u samo 1 sat (ili čak pola sata) ubaciti 6 korisnih navika svaki dan.

Sonia Choquette svaki dan piše - odredila si je pola sata obavezno, a ponekad i duže. I tako se "nagomilalo" da je napisala preko 20 knjiga.

Moje najdraže gomilanje je kad pogledam unatrag na 10 godina održavanja radionica i ustanovim da se mic po mic (radionice su za male grupe, najčešće 12 polaznika) nakupilo preko 1000 ljudi koji su kroz njih prošli. Gomilanje je cool!

Voljela bih da vas osvještavanje koliko su moćna mala, ali ponavljana ponašanja nadahne da odmah nešto promijenite ili nešto novo uvedete!

A ja ću danas očistiti svoj mailbox :-)

I još samo nekoliko napomena vezanih uz gomilanje:

  • sa svakom neželjenom gomilom najlakše se obračunati dok je mala.
  • ako ste nagomilali nešto što vas ne čini sretnima, odlučite od danas prestati dodavati na tu gomilu
  • što god želite postići, pomozite si pomoću gomilanja (barem malene) nove dobre navike

Linker
08. travanj 2024 00:54