Osvijestite koje riječi u vama izazivaju osjećaj blaženstva i ugode
 Getty Images
te moćne riječi

Iskoristite ogromnu moć riječi kako biste kreirali ljubav i radost!

Prečesto puštamo riječi da izlaze kako im dođe, da kroz njih prenosimo svoje misli i emocije bez svjesnosti o njihovoj moći, o tome kako će djelovati na druge

Ovaj put bih vam željela napisati nešto o riječima i njihovoj moći. Na radionicama Ostvarivanja želja imamo cijeli jedan susret posvećen upravo ovoj temi.

Jeste li razmišljali o tome koliko su riječi nevjerojatno moćne? Riječi su utjelovljena misao, kroz riječi prenosimo poruke, ali što je još i važnije - njihovim tonom prenosimo emocije i energiju. Misli držimo u svojoj glavi, a riječi kad se otisnu od nas - putuju, dodiruju, utječu, mijenjaju... Kreiraju ili razaraju.

Prečesto puštamo riječi da izlaze kako im dođe, da kroz njih prenosimo svoje misli i emocije bez svjesnosti o njihovoj moći, o tome kako će djelovati na druge. A i na nas same.


Čarobni štapić

Moja najdraža učiteljica Sonia Choquette objašnjava da su naše riječi doslovno naš čarobni štapić. Riječima koje izgovaramo kreiramo svoj život, a ponekad i tuđe živote.

Sjajna autorica Florence Scovel Shinn još je 1928. napisala knjigu "Snaga izgovorene riječi" koju vam svakako preporučujem da pročitate.

Zašto vam pišem sve ovo o riječima? Zato što je moć riječi upravo danas važnija nego ikada. Da je osvijestite, razumijete i svjesno upotrebljavate.

Naime, s jedne strane se svi možemo uvjeriti u snažnu negativnu moć riječi već samo kad poslušamo vijesti na radiju ili televiziji. Napravite mali eksperiment: radite u svojoj kući nešto što vas raduje (slušajte muziku, pecite kolače, postavljajte božićne ukrase) i obratite pažnju kako se osjećate - kakav je osjećaj u vašem cijelom tijelu. I zatim odslušajte vijesti pa nakon njih ponovno osjetite tijelo. Što se promijenilo? Tijelo se na neki način stisnulo, zar ne? Možda se i disanje zaustavilo. Energija se "spustila". A sve samo od riječi koje ste čuli.

I upravo zbog toga što nam kroz sve medije danas dolaze mnoge riječi koje kreiraju nelagodu, tim više je sada važan trenutak da stavimo u pogon što više svojih - LIJEPIH RIJEČI!

Da, baš namjerno i svjesno. Umjesto uobičajenih konverzacija, potrudite se da se što više izražavate iz srca. Da obraćate pažnju na riječi. Da ste potpuno svjesni njihove kreativne moći. Stavite si u zadatak da svojim riječima dodirnete tuđu dušu, ugrijete nekom srce, izmamite smiješak na lice. Odlučite da će svaki vaš razgovor s drugom osobom biti mali alkemijski proces u kojem ćete svojim riječima u drugome probuditi iskru radosti, dobar osjećaj, biser sreće.

Osvijestite koje riječi u vama izazivaju osjećaj blaženstva i ugode - baš se time pozabavite. I zatim upravo te riječi poklanjajte svima s kojima se susretnete.


'Luckasti' mode

U našoj kući je ono što najviše podiže energiju - šala. Kad s pomalo šaljivosti pristupamo svakoj temi, energija je lagana. I zabavna. Čak je dobro da si povremeno dopustite biti pomalo djetinjasti, da uđete u svoj "luckasti" mode (svatko od nas ga ima, ali kod većine je davno zaboravljen i prekriven prašinom). Neka vaš dom bude oaza lijepih, podržavajućih, ugodnih, ljubavnih i zabavih riječi. Njegujte njihovu snagu i dobrotu. Kad se kod kuće napunimo lijepim riječima, spontano ih poželimo podijeliti i s drugima.

I još sam nešto zamijetila - umanjenice nas raznježuju. Inače ih rijetko upotrebljavam, ali sam, kako u posljednje vrijeme obraćam više pažnje na riječi, otkrila da ih baš volim. Kad navratim k roditeljima pa me pitaju želim li pojesti malo "juhice", u toj jednoj riječi je tako puno ljubavi i nježnosti. Zapravo, kad si dopustite govoriti izravno iz srca, lijepe riječi i umanjenice dolaze same od sebe :-). Pokušajte, uživat ćete.

Pa vam u to ime želim u predstojećim danima puno lijepih susretića, kolačića, okićenih borića, poklončića, osmjehića i zagrljajčića.

Linker
24. travanj 2024 04:25