ne dopustite da zaboli

Predstavljen jelovnik za oboljele od migrene

Glavni okidači migrene su masna i teška hrana, čokolada i alkohol

Pravilna prehrana presudan je faktor u sprječavanju učestalog pojavljivanja okidača migrenskih napadaja, no oboljelima od migrene ponekad je teško pronaći kombinaciju namirnica koje će im pomoći u kreiranju idealnog jelovnika prilagođenog zadovoljenju nutritivnih potreba. Tim povodom je predstavljen poseban zimski jelovnik za oboljele od migrene kojeg su zajedno kreirale dr. sc. Marina Krpan, dopredsjednica udruge Migrena Hrvatska, i poznata hrvatska kuharica Lana Klingor Mihić, koja ujedno i sama boluje od migrene.

Foto: Domagoj Karačić
 

„Oboljeli od migrene imaju dokazan deficit na magneziju, vitaminu D, vitaminima B skupine i omega 3 masnim kiselinama. Kako bi nadoknadili deficit i pomogli organizmu da se bori protiv migrene svakako je preporučljivo konzumirati namirnice bogate tim nutrijentima. Masna i teška hrana, čokolada i alkohol glavni su okidači migrene. U periodu migrenskog napadaja svakako se preporučuje lagana hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, magnezijem i vitaminima B skupine“, istaknula je Marina Krpan na predstavljanju jelovnika.

Foto: Domagoj Karačić
 

Prije točno godinu dana uspješno je osnovana Udruga Migrena i lansirana kampanja #pricajmoomigreni koja iza sebe na društvenim mrežama ima veliku zajednicu koja se svakodnevno podržava i međusobno pomaže u borbi protiv migrene. Pulsirajuće glavobolje nisu zaobišle ni našu poznatu mastercheficu Lanu Klingor Mihić koja svoje migrenske napadaje 'njeguje' pravilnim izborom namirnica.

Foto: Domagoj Karačić
 

„Danas smo pokazali kako jednostavno pripremljene namirnice, u obliku jelovnika za oboljele od migrene mogu pomoći u ublažavanju boli koje izaziva migrena. Ova jela su sastavni dio moje svakodnevne prehrane, te svakako preporučam oboljelima da isprobaju recepte“, rekla je Lana Klingor Mihić.

Od migrene u Hrvatskoj trenutno pati oko 400.000 ljudi koji u ovo predblagdansko doba mogu imati različite okidače za početak migrene – stres, (pre)toplo vrijeme za ovo doba godine, prekomjerno konzumiranje hrane i alkohola.

Foto: Domagoj Karačić
 

„Kako bismo podigli svijest o migreni, početkom godine pokrenuli smo web stranicu na kojoj svi zainteresirani mogu dobiti podrobnije informacije o ovoj bolesti. Želja nam je da se promijeni mišljenje da migrena nije samo bol već ozbiljna bolest za one koji pate od nje“, istaknula je Andreja Šantek iz tvrtke Novartis.

Za dodatne informacije o migreni, njezinim simptomima, uzrocima, okidačima i liječenju posjetite mrežnu stranicu www.migrena.hr, te Facebook i Instagram stranicu Udruge Migrena Hrvatska.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo