Igrajte se, smijte i postavljajte pitanja kao dok ste bili mali.
 Foto: iStock
Budite sretniji

Životne lekcije kojima nas uče djeca

Djeca su slobodna, iskrena, spontana i razigrana, a mi odrasli kao da smo putem izgubili opuštenost iz djetinjstva. Najmlađi su često dobar putokaz kako bi i mi trebali živjeti. Neka i vama njihovo ponašanje bude inspiracija.

U djetinjstvu je sve vrlo jednostavno. Nema zakulisnih igara, razmišljanja je li pametno nešto reći ili ne, dugotrajnih premišljanja koju odluku donijeti. Djeca su slobodna, iskrena, spontana i razigrana. Iako mi odrasli dječje ponašanje ponekad brkamo s naivnošću, najmlađi su nam često dobar putokaz kako bi i mi trebali živjeti. Neka vam djeca koja uživaju u svakom trenutku budu inspiracija za promjene u vašem životu. Ovih 14 stvari neka vas podsjeti kako da opet budete sretni kao malo dijete:

  • Budite neustrašivi - Djeca bez straha istražuju i uživaju u tom osjećaju slobode. Odrasli bi trebali biti odvažniji i ne odustajati kad idu prema cilju. Ako samo razmišljamo o posljedicama, nikada nećemo niti započeti nešto novo.
  • Igrajte se - Kao mali stalno smo se igrali pa smo krenuli u školu i stigla je jedna obaveza, druga, treća… I uz odrastanje smo se zaboravili igrati. Ponesite na izlet loptu, bez obzira na godine zaigrajte graničara i uvijek kad možete – igrajte se s djecom koja vas okružuju.
  • Budite radoznali - Ako ste odrasli ne znači da sve znate. U društvu 'velikih' kao da je postalo neprimjereno čuditi se stvarima i postavljati pitanja. Sve možete saznati tek ako pitate. Stoga postavljajte puuuuno pitanja.
  • Jasno recite što želite - 'Ne želim ovu majicu jer mi se ne sviđa!', 'Neću se igrati s Majom jer nije dobra prema meni', djeca uvijek jasno kažu što žele. Prestanite uvijek misliti o tuđim osjećajima i ustručavati se izreći vaše želje.
  • Naučite cijeniti male stvari - Djeca se uvijek najbolje zaigraju s nečim potpuno običnim. Lijepi kamenčić na putu vrijedniji im je od skupocjenog dragulja.To možete i vi, prestanite važnost stvari gledati po njihovoj cijeni.

  • Ustanite nakon što padnete - Najmlađi često padaju, ali i brzo nastavljaju trčati dalje. Budite kao oni. Nemojte nakon pada još danima razmišljati o njemu nego mislite o mogućnostima koje dolaze nakon što ustanete.

  • Kad nešto ne radi rastavite ga na djeliće - Jedini način da otkrijete kako nešto funkcionira jest da ga potpuno rasklopite. To vrijedi i za sve složene probleme u životu. I onda ih slažite, odnosno rješavajte, korak po korak.
  • Budite spontani - Ne mora vam baš svaki dan biti isplaniran, ne morate svaki vikend provesti jutro u kuhinji… Veselite se neplaniranom spletu okolnosti. Budite spontani i barem u slobodno vrijeme potrudite se raditi stvari koje volite.
  • Živite sada - Djeca nikad previše ne razbijaju glavu sa stvarima koje se trenutno ne događaju. I vi prestanite mozgati razmišljajući o budućnosti. Brige će biti tu mislili mi o njima unaprijed ili ne. Još je gore ako 'zapnete' u prošlosti. Razmišljajte o sada i ovdje. Osjećajte trenutak u kojem jeste i budite sretni.

Foto: iStock
Po uzoru na djecu živite sada i ovdje, istražujte i nemojte se bojati avantura.

  • Smijte se - Klinci uvijek nalaze razlog za smijeh. Veseli ih ukusan doručak, veseli ih omiljeni crtić, ne skrivaju sreću kad idu u park ili na kupanje. Mi odrasli uvijek smo nekako ozbiljni. Nasmijte se drugi put kad uzmete kockicu čokolade umjesto da zbrajate kalorije, nasmijte se suprugu dok nespretno radi ručak i zaprlja pola kuhinje, smijte se s djetetom dok se glupira. Život uopće nije tako ozbiljan nego smo ga mi odrasli napravili takvim.
  • Vrijeme je dragocjeno - Djetetu je najvažnije vrijeme provedeno s mamom i tatom. Kasnije se neće sjećati je li imalo deset ili 20 autića nego osjećaja koje je imalo sa svojim najbližima. Iako ste pretrpani obavezama nekad zastanite. Olakšajte si koliko god možete i svoje vrijeme iskoristite za ljude koje volite i za sebe same.
  • Uživajte u prirodi - Djeca obožavaju trčati po šumi, skakati po lokvicama, skakati u more. I mi odrasli trebamo više uživati u prirodi i svim njenim bogatstvima.
  • Rekreacija nije muka nego zabava - Naše tijelo je stvoreno za trčanje i skakanje. U dječjem rječniku ne postoji riječ 'trening' nego 'zabava'. Ne zaboravite na važnost rekreacije i nemojte je učiniti mučnom.

  • Brzo se pomirite - Djeca se često posvađaju s vršnjacima ili braćom. Kod mališana brzo i lako dolazi do nesuglasica, ali se jednako brzo i lako mire. Učite od njih, nemojte se danima duriti, nemojte biti zlopamtilo. Život je jedan i nema potrebe potrošiti ga na svađu.

Linker
25. travanj 2024 03:51