Uredan i dobro strukturiran kuhinjski prostor neophodan je za uvođenje, ali i za održavanje zdravih prehrambenih navika.
 Foto: Istock
5 sjajnih trikova

Želite zdravije jesti - prvo krenite od bolje organizacije kuhinje

Odluke o promjenama prehrambenih navika jedne su od onih koje vrlo često završavaju prije nego nastupe prvi pozitivni rezultati. Nedostatak motivacije, fokusa i ustrajnosti glavni su razlozi odustajanja.

Vrlo često organizacijske pogreške u kuhinji dodatno onemogućavaju željene promjene. Donosimo vam važne organizacijske savjete za pomoć u promjeni prehrambenih navika.

ORGANIZACIJA PROSTORA KAO SAVEZNIK

Uredan i dobro strukturiran kuhinjski prostor neophodan je za uvođenje, ali i za održavanje zdravih prehrambenih navika. Prostor za čuvanje hrane i pribora, kao i prostor za pripremu željenih obroka jednako su važni kao i namirnice. Na vama je da taj prostor pretvorite u svog saveznika na putu do željenih promjena.

PRAVILA DOBRO ORGANIZIRANE KUHINJE

1. UREDNE PLOHE

Nema ništa goreg za uvođenje zdravijih prehrambenih navika od zakrčenih kuhinjskih ploha. Takve plohe ne samo da vam otežavaju pripremu željenih obroka, nego najčešće na njima stoje razne 'zabranjene' namirnice kao dodatna prepreka za održavanje vaše samodiscipline.

Zato stavite površinu kuhinjskih ploha isključivo u funkciju postizanja svog cilja, uklonite sve nepoželjne stvari, a dodajte kakav poticajni detalj poput teglice sa začinskim biljem, lijepi vrč za vodu, zdjelu s voćem i sl.

2. DOBAR RASPORED KUHINJSKIH ELEMENATA

Zdravi obroci ne zahtijevaju previše vremena za pripremu, naročito razne salate ili juhe, ali ako sudoper nije u neposrednoj blizini plohe s daskom za rezanje ili je to dvoje predaleko u odnosu na kantu za otpatke ili ormar sa zdjelama, raste broj kretnji u prostoru i vrijeme se nepotrebno produljuje. Počinjete vjerovati da je priprema zdrave hrane komplicirana i posežete za narescima u hladnjaku.

Dakle vodite računa o osnovnim tlocrtnim pravilima organizacije svake kuhinje, a to su: ormar s loncima odmah uz štednjak, daska za rezanje i noževi odmah uz radnu plohu, kanta za otpatke što bliže sudoperu itd.

3. ORGANIZIRAN HLADNJAK I OSTAVA

Ni najveća motivacija neće biti dovoljna, ako namirnice nisu na vrijeme nabavljene i adekvatno pohranjene. To znači da biste trebali uvesti planiranje nabavke i organizirati optimalno čuvanje svih namirnica, kako zbog svježine i roka trajanja, tako i zbog vizualnog poticaja na zdraviju prehranu.

Planirajte redovite nabavke prema odabranom tjednom jelovniku, a hladnjak i police u ostavi organizirajte po vrstama namirnica i po učestalosti upotrebe. Ako vam dekorativne posude ili staklenke pomažu u motivaciji za konzumacijom tako čuvanih namirnica, upotrijebite ih.

4. FUNKCIONALAN KUHINJSKI PRIBOR

Pobrinite se da imate sav potreban pribor za pripremu željenih obroka, od adekvatnog blendera ili sokovnika do oštrih noževa, zdjela i dasaka za rezanje. No, osim o onome što vam treba svakako povedite računa i o onome što vam nikako ne treba, a to je oštećen ili nekorišten kuhinjski pribor koji samo zauzima dragocjeno mjesto u ormarima i ladicama.

Raščišćavanje nije slučajno jedan od najjačih motivatora za promjene, pa tako ni priča s kuhinjom nije ništa drugačija.

5. ORGANIZIRANA UNUTRAŠNJOST KUHINJSKIH ELEMENATA

Kao i kod ormara s odjećom, i u kuhinjskim ormarima vrijede dva zlatna pravila organizacije: preglednost i laka dohvatljivost.

To znači da zatrpani lonci ili mikser na najgornjoj polici do koje ne dosežete nije sistem koji olakšava, već otežava pripremu juha ili smoothieja.

Zato vodite računa o mjestu i načinu na koji smještate sav kuhinjski pribor, a jedini cilj neka vam bude lakša priprema hrane.

Trebate li savjet ili profesionalno organiziranje stvari, prostora i/ili vlastitog vremena, slobodno mi se javite.

- Tamara

Linker
15. travanj 2024 21:49