Tijelo ovo ne voli

Zašto je loše preskakati jutarnju kavu i spavati predugo (iako želimo i trebamo)

Ostavljati navučene zastore i spuštene rolete nije dobro, baš kao što nije dobro ne oprati zube ili preskakati jutarnju kavu.

 

Neke od ovih navika mogu nas "koštati" infekcija i upala, neke umora, nesanice i vrtoglavice, neke glavobolje praćene mučninom, a neke bi mogle dugoročno uzrokovati razvoj dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Krajnje je vrijeme da se odviknemo od njih.

 

Ostati u zamračenoj sobi

Kad smo ujutro pospani, u velikom smo iskušenju da što dulje ostavimo navučene zavjese ili spuštene rolete, no to nije dobro. Danje svjetlo pomaže u reguliranju unutrašnjeg tjelesnog sata, a njegovo pravilno funkcioniranje pridonosi kvaliteti sna i pomaže tijelu u borbi protiv infekcija i upala. Sunčeva svjetlost razbistrit će vam um, potaknuti vas na kretanje pa čak i popraviti raspoloženje.

 

Dugo spavati

Ako ste umorni i imate dovoljno vremena, pravi je užitak nastaviti spavati do podneva, no to neće dobro utjecati na kvalitetu vašeg sna. Dugoročno ćete kvalitetu sna poboljšati ako uspostavite redovit ritam odlaska na spavanje i buđenja kojeg ćete se pridržavati čak i vikendom.

 

Prenaglo ustati iz kreveta

Kad naglo ustajete iz ležećeg u uspravan položaj, pod djelovanjem gravitacije krv naglo krene u noge, što može izazvati nagli pad krvnog tlaka i vrtoglavicu pa čak i nesvjesticu. Stoga polako prijeđite iz ležećeg u sjedeći položaj te dajte tijelu nekoliko trenutaka da se privikne na taj položaj prije nego što ustanete.

 

Preskakati jutarnju kavu

Ako ujutro obično pijete kavu, preskakanje kave može izazvati ošamućenost i umor, otežati koncentraciju, pa čak izazvati i snažnu glavobolju praćenu mučninom. Pokušavate li se odviknuti od kofeina, učinite to polako i postupno kako biste izbjegli ovakve reakcije organizma.

Foto: iStock

 

Zaboravljati oprati zube

Tanak sloj, koji se naziva plak, stvara se na zubima tijekom noći i ako ga ne uklonite četkicom, pretvara se u kamenac, koji može ukloniti jedino stomatolog. A dugotrajno postojanje plaka i kamenca može izazvati krvarenje desni, kvarenje zuba, loš zadah, bolesti desni i druge probleme.

 

Preskakati doručak

Ljudi koji doručkuju imaju bistriji um i manje tjelesnih masti te manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

 

Jesti prezaslađen doručak

Krafne i druga slatka peciva od bijelog brašna sadrže šećere koji vrlo brzo ulaze u krvotok (i izlaze jednako brzo) te mogu uzrokovati umor, razdražljivost i pojačanu glad. Bolji su izbor proteini iz jaja ili svježeg kravljeg sira, voće ili povrće: dulje se probavljaju, pružaju dulji osjećaj sitosti i trajniji su izvor energije.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo