7 dobrih razloga

Zašto bismo trebali provesti dva sata na dan u tišini?

Tišina nam pomaže jer nas usmjerava na sadašnji trenutak i sve ono što nas okružuje. Smiruje naše tijelo i opušta nas, a dokazano je i da obnavlja moždane stanice, što pak poboljšava pamćenje.

 

Programirani smo da čujemo određene zvukove iz svakodnevnog života, a da ih uopće ne primijetimo. Zvuk s televizora, radija, ili gužve u tramvaju, žamor prolaznika, promet, glasovi iz susjednih kuća, stanova, buka je svuda oko nas cijelo vrijeme. Čak i ne primjećujemo što ta prekomjerna stimulacija čini našim moždanim stanicama, a znanstvena istraživanja potvrđuju da nam više šteti nego što smo svjesni.

Može li se šteta zaustaviti? Da, studije potvrđuju da tišina ima iscjeljujući učinak. Kad bismo si mogli priuštiti dva sata tišine svakog dana, učinili bismo zaista mnogo za svoje psihičko i fizičko zdravlje.

Evo kako djeluje tišina:

1. UMIRUJE DISANJE

U tišini naš se mozak počinje prilagođavati na ravnomjernije disanje, što dovodi do toga da se osjećamo opušteno i mirno. Usporavamo disanje i utišavamo misli te se manje fokusiramo na stresne događaje. Mogli bismo se čak osjećati pospano. Izdvojite vrijeme koje ćete provesti bez TV-a, računala, mobitela... U kontaktu sa samim sobom.

 

2. USPORAVA TEMPO

Živimo u žurbi opterećeni poslom, obiteljskim problemima, odnosima s drugima, živimo u žurbi i život nam prolazi. Tišina nam pomaže jer nas usmjerava na sadašnji trenutak. Smiruje naše tijelo i opušta nas.

 

3. OBNAVLJA MOŽDANE STANICE

Dokazano je da tišina obnavlja moždane stanice, što pak utječe na bolju memoriju, odmorniji ste i tolerantniji na stres, čime se ujedno usporava proces starenja. A jači um podrazumijeva i jače tijelo. Sve počinje u malim sivim stanicama. Ako ih hranimo dobrom hranom (a tišina je jedna od njih), mozak će biti zdraviji.

 

4. DUGOROČNO SMO  ZADOVOLJNIJI

U suvremenom načinu života teško je izbjeći ovisnost o TV-u, kompjutoru, telefonima, mobitelima i drugim tehnološkim dostignućima koja nam olakšavaju život ili donose razbibrigu. No, jeste li se ikad zapitali kakav bi vam život bio bez TV-a? Što biste radili?

Sigurno biste pronašli bolje načine provođenja vremena s obitelji, prijateljima ili sami sa sobom. Dokazano je da druženje, smijeh, meditiranje, čitanje, šetnja prirodom... imaju veći učinak na psihu od sjedenja ispred televizora. Zadovoljstvo dolazi kada odbacite loše navike i zamijenite ih boljima.

Foto: iStock

5. POBOLJŠAVAJU SE OSJETILA

Kad sjedimo u tišini, postajemo svjesni našeg okruženja. Čujemo zvukove koje prije nismo primjećivali - šum vjetra ili možda lišće koje nježno dodiruje jedno drugo, grane drveća koje se pomiču, možda daleki zvuk životinje; vidimo stvari koje prije nismo gledali - boje, ljude, osmijehe, tugu, izlazak sunca, oblak, kišu... osjetimo kako miriše šuma, voda, planina, park, soba, terasa...

 

Osjećamo okus jer smo usmjereni prema sebi, misli nam u tišini nisu raspršene, smireni smo. Možemo osjetiti toplinu, hladnoću, vlažnost... Šutnja čisti naša osjetila i deblokira ih.

 

6. POVEĆANA NAM JE PAŽNJA

Kad mirno sjedimo u tišini, mozgu dajemo točno ono što mu treba: usmjerenost. Ne mislimo pri tome na određeno stanje, kao primjerice u meditaciji, nego na drugačiji fokus u kojem je umu dopušteno lutati od misli do misli. To će pomoći da poboljšate pažnju i osnažite sposobnost koncentracije, što će pak pridonijeti boljem učenju i pamćenju.

 

7. ISKRENIJI SMO

Kad ste u tišini, otvoreniji ste osjećajima, mislima, željama... Počinjete gledati sebe - ne kao odraz u ogledalu, nego na drugačiji način, očima svog uma. Vaše komunikacijske vještine će se poboljšavati.

Moći ćete bolje identificirati probleme, približiti im se na mirniji i razumniji način u kojem ćete lako pronaći rješenja. Kako učite biti iskreni prema sebi, postate ćete iskreni i prema drugima.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo