Donosimo nekoliko trikova za dodatnu pomoć u raščišćavanju i pametnom slaganju
 Getty Images
proljetno čišćenje

Vrijeme je za pravilo 80/20! Tri trika za blic organizaciju ormara

Veselje kupovine novih proljetnih i ljetnih komada odjeće moglo bi rezultirati velikom gužvom u vašem ormaru

Intenzivniji boravak kod kuće sve nas je podsjetio na nevjerojatan luksuz interneta kojeg smo koristili za održavanje kontakata, ali i raznih kupovina. No, sama mogućnost kupnje jednim klikom mnogima je primamljiva do te mjere da neizbježno rezultira novim hrpama stvari u prostoru, najčešće odjeće.

Možda ste tijekom epidemije malo pretjerali s kupovinom odjeće preko interneta ili se spremate u obilazak trgovačkih centara čim to bude opet moguće? U svakom slučaju veselje kupovine novih proljetnih i ljetnih komada odjeće moglo bi rezultirati velikom gužvom u vašem ormaru. U tekstu pronađite nekoliko trikova za dodatnu pomoć u raščišćavanju i pametnom slaganju.


TRI JEDNOSTAVNA TRIKA KOJA VAM MOGU POMOĆI


1. PRAVILO 80/20

Osim ako ste minimalist po pitanju odjeće, vrlo je vjerojatno da ju koristite upravo po ovom principu. Možda toga niste niti svjesni, ali otprilike 80 posto vremena nosite tek oko 20 posto odjeće iz svog ormara i pritom naravno niste jedini. Ovo pravilo (još zvano i Paretovo pravilo, prema autoru) može vam pomoći kao svojevrsna dijagnoza kako biste lakše prihvatili činjenicu da velik dio odjeće koju trenutno posjedujete možete bez grižnje savjesti proslijediti dalje i tako osloboditi prostor na ono što u ormar tek treba ući.

Otvorite svoj ormar i barem izdvojite one komade za koje već na prvi pogled znate da ih više nikad nećete nositi. Nastavite eliminirati ostale nekorištene odjevne predmete, pogotovo ono što niste nosili prošlog proljeća ili ček i onog pretprošlog.

Za dodatnu pomoć u motivaciji jednostavno cijelo vrijeme imajte na umu da oslobađate prostor za novu odjeću koju želite imati u svom ormaru.


2. VJEŠANJE NAOPAKO

Ovaj jednostavni trik s vješalicama nije ništa drugo nego trik za mozak. Ljudski mozak i dalje najlakše reagira na sliku. Zato je cilj ovog trika da sami sebi pokažete što nakon nekog vremena zaista niste nosili.

Svu onu odjeću koju vješate u svoj ormar (dakle sada proljetnu) vješajte tako da kuke na vješalicama okrenete u suprotnom smjeru od onoga koji koristite inače. Kako koji predmet budete skidali s vješalice i nakon nošenja i pranja vraćali u ormar, te vješalice okrenut ćete u uobičajenom smjeru. Na kraju sezone lako ćete uočiti koje vješalice nisu promijenile smjer jer ih niste niti dotaknuli. Ta odjeća očito vas ne zanima i možete ju slobodno donirati, prodati ili reciklirati.


3. VIŠESTRUKE VJEŠALICE

Nakon temeljitog raščišćavanja evo jedne od mogućnost smještanja više visećih komada bez gužvanja. Višestruke vješalice (više vješalica spojenih u nizu koji se rasteže prema dolje) omogućavaju vam da uz minimalno zauzimanje širine na prečki za vješanje, vješate tri, pet ili više (ovisno o vješalici) komada odjeće. Dodatna prednost ovakvih vješalica je i ta da ne morate vješati nekoliko košulja ili vesti na jednu vješalicu i tako gubiti preglednost nad onime što imate.

Za svu odjeću koju slažete na police ili u ladice svakako preporučujem KonMari metodu, a ako ju slučajno još ne znate, sve detalje možete pročitati OVDJE.

Linker
20. travanj 2024 05:37