ne propustite

Vita u 300. broju: proljeće na licu, u kosi i u vašem tanjuru

Već 25 godina mjesečnik Vita ostaje vjeran zdravom življenju i ljepoti; novo izdanje predstavlja trendove u šminkanju i friziranju, donosi odlične prijedloge za zdravu prehranu, vodi vas kroz postupke transplantacije dlačica i masnog tkiva.

 

I u svom 300. broju Vita ostaje prepoznatljiva i vjerna temama koje vas upoznaju s novim trendovima u njezi i ljepoti lica i tijela, o tome kako treba brinuti za zdravlje, o kvalitetnoj i uravnoteženoj prehrani, tjelovježbi, ljubavnom i seksualnom životu... i tako već 25 godina. Na pragu smo proljeća, pa Vita predstavlja proljetne novitete u šminkanju i frizurama. Ove se sezone pripremite za baby šiške u mikro i ravno rezanoj varijanti koje instantno pomlađuju izgled, linije oko očiju povlačit će se ne samo u crnoj, nego i u retro plavoj, tamnoljubičastoj ili jarkoj boji fuksije, a sa svime time uklopit će se crveni ruž u jarkoj, gotovo neonskoj varijanti, ali i u koraljnim nijansama.

Još su poželjne guste, deblje obrve još su jako poželjne, ali prirodnije oblikovane, ne toliko naglašene, već samo uredno počešljane prema gore. A kosa? Dugački bob, odnosno lob, i dalje je broj jedan, ali s dolaskom sunčanih dana već se priziva ljeto pa se i frizuri pristupa malo ležernije. Začešljana je unatrag, s razigranim valovima i diskretnim wet lookom, pa izgleda kao da ste cijeli dan proveli na plaži.

 

Transplantaciju kose

Jeste li znali da autotransplantacijom dlačica i masnoća, tj. njihovim presađivanjem s jednog svog dijela tijela na drugi, možete učiniti mnogo za svoju ljepotu? Osim kose, danas se presađuju obrve i trepavice, muškarci brkove i bradu, a masnim tkivom mogu se popuniti bore i stanjene usnice, pomladiti šake, povećati dojke i obujam potkoljenica i stražnjice, mogu se povećati velike stidne usne te podebljati penis. Najčešći kandidati za transplantaciju kose su muškarci, ali i sve više žena koristi ovaj tretman. Na dan transplantacije kose procjenjuje se zdravstveno stanje i detaljno pregledava vlasište posebnom kamerom.

Transplantacija kose FUE metodom radi se u lokalnoj anesteziji i nije bolna. Donorska regija folikularnih jedinica najčešće je zatiljni dio vlasišta te područje iznad uški, iako se one mogu uzeti i s brade, prsa, trbuha, stidne regije i nogu.

Folikularne jedinice na kojima su jedna do četiri dlake vade se specijalnim uređajem promjera od 0,7 do jednog milimetra te se slažu na specijalne podloške. Dok su izvan tijela, čuvaju se u specijalnoj otopini na određenoj temperaturi. Potom se implantiraju u područje gdje kosa nedostaje ili je prorijeđena, specijalnim mikrokirurškim instrumentima. Pri usađivanju pazi se na kut i smjer rasta dlake. Trajanje tretmana ovisi o broju transplantiranih folikularnih jedinica. Dlake iz transplantiranih folikularnih jedinica najčešće ispadnu desetak dana nakon transplantacije te počnu ponovo rasti nakon 15 do 16 tjedana, kada se vide prvi rezultati. Krajnji rezultat vidljiv je devet do 12 mjeseci nakon zahvata. Poslije toga rastu kao i ostala kosa na vlasištu, u prosjeku centimetar mjesečno.

 

Prednosti mikropovrća

Osim na ljepotu, treba misliti i na zdravu prehranu, a neko povrće možete i sami uzgojiti. U sobi, na balkonu, čak i u kupaonici! Uz malo truda i dobre volje svatko može uzgojiti svoju mikro salatu ili špinat,  a trebat će vam samo malo vode, organskog humusa ili kvalitetne zemlje i biosjemena. U samo sedam do deset dana biljke će biti spremne za ručak ili večeru.

Sjeme koje se koristi za uzgoj mikropovrća treba biti iz organskog uzgoja, ali može poslužiti i sjeme koje nije tretirano preparatima kao što su fungicidi. Za uzgoj je potrebna plitka posudica koja se napuni supstratom.

Posudice trebaju biti duboke najmanje 8 cm i na dnu moraju imati rupice za drenažu. Najbolje je kupiti supstrat namijenjen za uzgoj presadnica na organski način, a njegov sloj treba biti od 4 do 6 cm, ovisno o veličini sjemena. Prije sjetve valja ga zaliti vodom. Sije se gusto, ali ne pregusto. Posijano sjeme prekrije se tankim slojem supstrata, navlaži pomoću prskalice te se posudica prekrije tankom folijom. Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i uzgoj većine mikropovrća je oko 20ºC. Cijeli ciklus uzgoja mikropovrća traje od deset do 15 dana. Bere se  ručno, pomoću škara. Prednosti mikropovrća su brojne: brzo raste, pa ga možete jesti za dva do tri tjedna;  može se uzgajati mnoštvo biljaka na malom prostoru; troškovi, vrijeme i trud su minimalni; odlično je rješenje za ljude koji žive u stanovima; pogodno je za sve klimatske uvjete i obiluje hranjivim tvarima.

 

Ne propustite novu Vitu koja izlazi 21. ožujka

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo