Recept za dugovječnost

Uživanje u životu produljuje život

Tajna dugovječnosti, kako tvrde znanstvenici, leži u brojnim aspektima uživanja u životu.

 

Tražite li recept za dug i zdrav život, zaboravite na tablete i ostale lijekove. Tajna dugovječnosti, kako tvrde znanstvenici s University Collegea u Londonu, leži u brojnim aspektima uživanja u životu.
U posljednjem broju časopisa The British Medicine Journal objavljeni su rezultati studije koja je pokušala odgovoriti na pitanje koliko je važan stalan osjećaj uživanja u životu.

U studiji je sudjelovalo 9365 odraslih osoba prosječne dobi od oko 63 godine koje su trebale ocijeniti sljedeće izjave: "Uživam u onome čime se bavim", "Uživam u društvu drugih ljudi", "Kad sve zbrojim i oduzmem, na svoj dosadašnji život gledam s osjećajem zadovoljstva i sreće", "Osjećam se pun/a energije". Osobe koje su uz te izjave zaokružile odgovore "Nikada" ili "Rijetko" klasificirane su kao osobe koje ne uživaju u životu, za razliku od onih koje su zaokružili "Ponekad" ili "Često", a koje su označene kao one koje prilično ili jako uživaju u životu.

 

Užitak - što je to?

Zanimljivo je da čak dvije trećine ispitanika nije nikada osjetilo užitak u životu. Tijekom 12 godina trajanja studije zabilježeno je 1310 smrtnih slučajeva među ispitanicama, a postotak smrtnosti bio je to viši što su ispitanici imali manje trenutaka uživanja u životu.

U usporedbi sa skupinom ispitanika koji nisu nikada osjetili užitak, oni koji su doživjeli najmanje dva trenutka intenzivnog užitka u životu imali su 17 posto manji rizik od smrtnosti uslijed bilo kojeg uzroka, dok je taj rizik bio čak 24 posto manji kod ispitanika koji su doživjeli tri ili više trenutaka intenzivnog uživanja u životu.

 

Zanimljivo...

Veći stupanj uživanja u životu zabilježen je kod žena nego kod muškaraca, kao i kod osoba koje su u braku ili izvanbračnoj zajednici, kod onih koji su zaposleni, obrazovani, boljeg imovinskog stanja te kod onih koji su mlađi.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo