'Ako naše mentalno zdravlje nije uvijek na nivou, imamo tendenciju, kažu stručnjaci, osuđivati sami sebe.'
 Foto: iStock
Što bi bilo kad bi bilo

Uvijek postoji nešto čime 'razbijate' glavu, znate li što si zapravo činite?

Pretjerano razmišljanje je epidemija koja je proizašla iz sklonosti uspoređivanja s drugima i fokusiranja prvenstveno na negativne aspekte pojedine situacije.

Previše misli, pretjerano razmišljanje, analiziranje svega i svačega. Većina nas je žrtva ovog 'začaranog kruga'. Za neke su ovo samo prolazne misli, no za druge to, kažu stručnjaci, može izazvati pravu štetu u percepciji sebe, drugih i svijeta oko nas.

Overthinking ili u slobodnom prijevodu - pretjerano razmišljanje je epidemija koja je proizašla iz sklonosti uspoređivanja s drugima i fokusiranja prvenstveno na negativne aspekte pojedine situacije.

Zašto da nešto ispadne dobro, kad može loše?! Totalno nepotrebno, zar ne? Stručnjaci kažu da naše osuđujuće misli stvaraju taj 'svijet' u našem umu - svijet niskog samopoštovanja koji nije povezan s onim što mi zaista jesmo.

Kritiziranje samih sebe

Svi mi smo u stanju duboko i kritičko razmišljati o brojnim temama. Ako naše mentalno zdravlje nije uvijek na nivou, imamo tendenciju, kažu stručnjaci, osuđivati sami sebe. Predebeli smo, prestari, premladi, previše bora, neuspješni, nemamo strast, hobije i ono najgore od svega - nismo dovoljno dobri.

Na primjer, ako sumnjate u svoje sposobnosti i mislite da nećete nešto postići, onda te negativne misli, pretjerano razmišljanje samo u jednom smjeru (i to ne u dobrom) može utjecati i na ostale aspekte vašeg života, od karijere, ciljeva, snova, veza i prijateljstva.

I kad se prilika ukaže, poput intervjua za super posao ili vam u život uđe fantastičan muškarac ili žena, što vi napravite? Na kraju sabotirate sami sebe brojnim mislima kako ipak ne vrijedite i kako to sigurno neće uspjeti.

Ovdje lako može doći do začaranog kruga u kojem pretjerano razmišljanje dovodi do kritiziranja samih sebe, a onda opet nastupa pretjerano razmišljanje.

Osuđivanje

Osuđivanje i kritiziranje drugih je samo početak. Ako možemo osuđivati ljude oko sebe na temelju nekih unaprijed kreiranih ideja i predrasuda, onda kažu stručnjaci, lako usđujemo i sami sebe, ali s mnogo oštrijim posljedicama. A to sve dovodi do pretjeranog razmišljanja i analiziranja. Ono što možete napraviti je da za početak probate ne osuđivati druge.

Nemojte suditi ljude prije nego što ih upoznate, nemojte ih odmah na prvu procjenjivati prema njihovom stilu oblačenja, kilama, frizuri... Pogledajte ljude koji se trenutačno nalaze u vašoj blizini. Koje pretpostavke imate o njima i o njihovim životima?

A sad pogledajte sebe i zapitajte se jesu li te predrasude koje imate o sebi samo iluzija koju ste stvorili u glavi? Nemojte se osuđivati i gristi zbog prijašnjih pogrešaka, razbijanje glave s tim, neće vam pomoći. Preusmjeriti misli u nešto konstruktivnije, jer pozitivnije razmišljanje vodi u sretniji život. Znamo da je ovo ponekad lakše reći, nego učiniti, ali od nekud ipak treba krenuti.

Probajte zamijeniti svaku negativnu misao nekom pozitivnom mišlju. Nakon nekog vremena, pozitivne misli će postati navika. Bistar um je miran um.

Linker
20. travanj 2024 03:02