Često zaglavimo u ideji kako bi život trebao izgledati pa se ne usredotočimo na ono što nam je zbilja važno i ono što nas čini sretnima, zdravima i slobodnima.
 Foto: Istock
Pričajmo o tome

U redu je odustati od posla koji ne volite, veze u kojoj se gušite i prijateljstva koja nemaju smisla

Odustati na vrijeme od frustrirajućih situacija i odnosa je ponekad najbolje što možemo učiniti za sebe.

Nedavno mi je klijentica došla s dilemom završiti ili ne poslijediplomski koji je davno započela i u koji je investirala vrijeme i novac. To bi iziskivalo još ulaganja, a tema ju realno više uopće i ne zanima. Treba li ustrajati ili krenuti u sasvim drugom pravcu koji je privlači?

Svatko od nas dođe u situaciju u kojoj se pita vrijedi li dalje ostajati pri nekim starim idejama i planovima ili krenuti dalje.

Poraz i neuspjeh

Od djetinjstva slušamo 'nikad ne odustaj' jer smo na odustajanje navikli gledati kao na poraz i neuspjeh. Zbog toga se borimo i ne odustajemo od odnosa koji su godinama mrtvi, od brakova koji su godinama nefunkcionalni - jer smo nekad davno obećali 'dok nas smrt ne rastavi' - i od poslova koje ne želimo raditi jer 'kriza je i čuvaj ono što imaš'.

Često zaglavimo u ideji kako bi život trebao izgledati pa se ne usredotočimo na ono što nam je zbilja važno i ono što nas čini sretnima, zdravima i slobodnima.

U redu je odustati od posla koji ne volite, izići iz veze u kojoj se gušite, ostaviti iza sebe prijateljstva koja odavno nemaju smisla.

Možda ste poduzeli korake za pokretanje vlastitog posla ili ste svoju karijeru preusmjerili u drugom pravcu, a onda ste u međuvremenu shvatili da to ipak nije za vas. I što sada? Odustati ili i dalje ustrajati na stvarima koje za vas više nemaju smisla? Možda vas sprečavaju novac i vrijeme koje ste uložili u to? U tom je slučaju bolje prihvatiti da ponekad, u životu svakog čovjeka, dođe do 'promašenih investicija' i ulaganja koja nam se nikada ne vrate.

Probali ste i shvatili da to nije za vas. A niste mogli znati hoće li vam se svidjeti ili ćete uspjeti dok ne pokušate. Sada znate da taj put nije za vas i možete se mirno vratiti stvarima koje ste radili prije toga ili se preusmjeriti na nešto sasvim drugo.

Odustajanje od cilja može biti zdraviji izbor od nastojanja da do njega stignemo po svaku cijenu. Ako potrošimo svu energiju na neki cilj možda propuštamo prilike raditi nešto korisnije i zanimljivije.

Ne biste trebali napuštati stvari samo zato jer su teške i izazovne

Opasnost se krije i u preranom odustajanju, kada sami sebe sabotirate u tom procesu. Naravno da ne trebamo odustajati od nečega na samu naznaku poteškoća ili problema. Svakako treba biti uporan i razmotriti sve opcije prije nego odustanemo.

Naravno da se trebamo potruditi spašavati brak, prijateljstva, poslove. Jedino se treba zapitati do kada ćemo ustrajati na nečemu za što smo odavno shvatili da više nema smisla.

Kako znamo kada odustati od cilja a kada treba nastaviti?

Nema jednostavnog odgovora na ovo pitanje, ali postoje barem dvije situacije u kojima je vrijedno razmotriti odustajanje: u slučajevima kada nam je cilj nedostižan i kada se okolnosti promijene.

Kada se nađemo u situacijama u kojima je evidentno da je cilj neostvariv, odustajanje je optimalno rješenje. Potrebna je hrabrost priznati sebi kako je to što smo si zacrtali nemoguće ostvariti i usmjeriti svoje vrijeme i energiju na nešto što možemo. Ponekad se okolnosti promijene, a ponekad nam cilj prestane biti značajan kao nekada. Ljudi se mijenjaju i stoga nema razloga da se ne bi mogli mijenjati i njihovi ciljevi .

Promjene nas plaše, ali ostajanje u začaranom krugu je gore

Promjena može biti zastrašujuća, a odustajanje često osjećamo kao neuspjeh - pogotovo ako smo u njegovo postizanje uložili puno napora, vremena ili sredstava. No, zapitajte se: što će biti za pet ili deset godina ukoliko ne odustanete te i dalje inzistirate na toj ideji?

Izađite iz otrovnih odnosa u kojima partner, prijateljica, klijent ili nadređeni ne cijene vašu vrijednost. Jer nije normalno i u redu da radi toga tonete u depresivna stanja ili posežete za opijatima kako bi si stvorili iluziju da je situacija prihvatljiva.

Mnogi ostaju u takvom 'čistilištu' godinama, a ponekad i desetljećima. Čekaju jasnu naznaku i stopostotno jamstvo da je razvod, promjena karijere ili općenito odustajanje od svega onoga što nas čini nezadovoljnima pravo rješenje.

Odustati na vrijeme od frustrirajućih situacija i odnosa je ponekad najbolje što možemo učiniti za sebe.

Tražite drugo mišljenje, novu perspektivu, a ne znate kako i od kuda krenuti?

Javite mi se.

- Ivanka

Linker
16. travanj 2024 03:44