Mnogo toga ovisi samo o nama

U potrazi ste za srećom? Ne morate tražiti daleko...

Glupo je potrošiti život čekajući sreću, slažete li se?

Potaknuta nedavnim tekstom naše urednice i sama sam se zamislila nad time što je sreća. A onda sam riješila i test s našeg portala. Izgleda da ja ne samo da znam što je sreća već je znam i cijeniti. Iskreno, presretna sam zbog te činjenice. I ne, nije bio potreban test da bih to shvatila, ali znatiželja mi nije dala mira. Ipak, oko mene postoje ljudi koji su u potrazi za srećom. Puno ih je. Ponekad pomislim kako sam među rijetkim sretnicima koji žive baš onako kako žele. No, zašto drugi nisu te sreće?
'Bila bih sretna kad bi samo...'. Samo da promijenim posao, samo da djeca malo narastu, samo da kupim veći stan, samo da se izvučem iz loših financija, samo da pronađem srodnu dušu. I uvijek postoji nešto što nas spriječava da budemo sretni sada i ovdje.

 

Prestanite čekati

Za osjećaj zadovoljstva svojim životom morate prestati čekati promjene. Posebno je loše ako te promjene uključuju ponašanje drugih ljudi. Naime, loša vijest je da se drugi vrlo rijetko mijenjanju i da ćete i dalje biti u svojim cipelama i da nećete dobiti na lotu pa makar i odigrali svaki tjedan kombinaciju svih rođendana koji vam padnu na pamet.

 

Prihvatite svoj život jer ste sami zaslužni za njega

'Kad bi samo...' - te riječi su zamka. Odvlače nas od životnog veselja koje je zapravo tu, pred našim očima. Prihvatite sebe, napokon prihvatite svoj život onakav kakav jest i zavolite ga. Znajte da baš svatko ima teške dane i da bi s promjenama koje željno očekujete vjerojatno došao i pregršt novih problema.
'Kad bi mi samo muž više pomagao u kućanskim poslovim, kad bih napokon imala pet minuta mira za sebe, kad samo ne bih morala raditi toliko puno u danu. Onda bih meditirala, upisala bih se na jogu, ne bih bila nervozna s djecom.' Pomirite se sa situacijom u kojoj se nalazite. Naravno, ne savjetujem da prihvatite da vam je muž nasilnik ili da urlate na djecu svake sekunde kad ste s njima. Opustite se, prihvatite svoj život onakvim kakav jest. Vi ste zaslužni za njega, vi ste ga napravili takvim. Prestanite se svakodnevno iznova uzrujavati stvarima koje ne možete promijeniti. Nećete vjerojavati, ali po zakonu se radi osam sati na dan. Jednostavno je tako, desetljećima. Teško da će kuknjava nad našom teškom sudbinom to promijeniti. Osim, naravno, ako niste dovoljno odvažni i odlučite odseliti u šumu te živjeti od ljubavi i sunca. Zapravo, možete i to. Zapravo, možete sve što poželite. No, morate odlučiti što želite. Napokon odlučite što stvarno želite i počnite poduzimati nešto. Možda shvatite da vam je tu gdje ste sad zapravo prilično dobro.

Foto: iStock

 

Uvijek kažete 'da' samo da nekog ne razočarate

Cijeli je problem što vjerojatno ne volite sami sebe dovoljno. Promislite, jeste li i vi jedna od onih osoba koja kad dobije zadatak od šefa izvan radnog vremena sve pušta da bi odmah sve odradila? Pa makar to značilo žrtvovati vrijeme s djecom, onih nekoliko mirnih trenutaka u danu s partnerom ili bilo što što je vama važno. Kasnije se osjećate loše i krivo, ali ne znate kako drukčije.
Pristajete čuvati susjedovu mačku dok je on na putu iako mrzite mačke. Kažete 'da' iako nemate ni vremena ni energije ni volje, ali ne želite razočarati druge. Iako ti drugi često nemaju problem razočarati vas. Mislite da jednostavno niste dovoljno organizirani, ne znate postavljati granice... No, nije problem u tome. Problem je što se ne volite dovoljno i zato se uvijek imate potrebu dokazivati – morate dokazati da ste dobar partner, da ste savršen roditelj, zaposlenik iz šefovih snova.

 

Uvijek tražite ružičaste detalje

Ako napokon ne naučite voljeti sebe uvijek ćete biti rastrgani i nikad se nećete osjećati ispunjeno. Prvi korak već ste napravili ako ste shvatili u čemu je problem. Prihvatite svoje osjećaje. Ako prezirete sami sebe zato jer ste se udebljali okružili ste se negativnim osjećajem koji sve više raste. Nasmijte se sami sebi, recite 'pa što, ako mi je to takav problem ću ga riješiti, a ako nije moram naučiti živit s njim'. I stvarno živite, nađite stvari u životu s kojima ste zadovoljni. Razmišljajte o njima. Meni često znaju reći da stalno mislim 'ružičasto'. To nije istina. Ja ne mislim 'ružičasto' nego vidim ružičaste detalje u svom životu. A u svakom životu ima nečega ružičastoga. Ako nema, e pa onda proglasite 'auzmeš' i izmiješajte sve ponovno. Nova pravila, nova igra i sve ispočetka je bolje od ostanka na mjestu u kojem ste nezadovoljni.

 

Ako ste zaboravili, život je samo jedan. Bilo bi šteta glupo ga potrošiti, slažete li se?

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo