Berislava Picek/Hanza Media
Tri mame otkrivaju što im znači dojenje

U naše se društvo uvuklo previše mitova o dojenju i majke se jednostavno izgube u moru pogrešnih savjeta

U Hrvatskoj se 79 posto djece od rođenja do drugog mjeseca isključivo doji, no, nažalost, nakon prvih šest mjeseci stopa dojenja u Hrvatskoj opada. Dojenje ima ogromnu važnost za dijete, ali je dobro i za mamu.

VALENTINA PETKOVIĆ (25), Karlovac, mama Aleka (2,5 g.), dadilja

MAJKE SE IZGUBE U MORU POGREŠNIH SAVJETA

- Dojenje za mene predstavlja posebnu povezanost s mojim djetetom. Alek ima 2,5 godina i još ga dojim. U naše se društvo uvuklo previše mitova o dojenju, što je, nažalost, popraćeno često needuciranim zdravstvenim osobljem i majke se jednostavno izgube u moru pogrešnih savjeta. Svakoj bih mami poručila da se dobro educira o dojenju, ali da educira i svog partnera te da bude sigurna u sebe i vjeruje da ona to može ako želi. Ponekad je put do cilja lakši, a ponekad teži, a ako zapnu, tu je udruga roditelja Roda za njih - kaže Valentina Petković.

Karlovac, 161019.
Valentina Petkovic, mama Aleka Petkovica koji ima 2,5 godine..  Valentina je pobornica hranjena djece s majcinim mlijekom i aktivna je u pomoci mamama pri dojenju.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek/Hanza Media


JELENA SAJKO (31), Zagreb, majka Jane (4 g.) i Borne (10 mj.), dizajnerica odjeće

JANA JE S DVIJE I POL GODINE SAMA ODLUČILA PRESTATI

- Od samog početka dojila sam svoju djevojčicu pa sve do polovice druge trudnoće. Isto tako i dječaka, od samog početka, a dojenje još traje. Otkad sam saznala za jednu i drugu trudnoću, znala sam da ću dojiti svoju djecu i odlučila sam poduzeti sve kako bih im omogućila najbolju moguću hranu i zdravlje. U početku nije bilo lako, ali nakon truda i upornosti sve je sjelo na svoje mjesto i počeli su naši posebni trenuci. Obožavam dojiti i obožavam te posebne trenutke koji su samo naši. Neopisiva je ljubav u tim malim očima koje te gledaju dok sišu. Tada postojimo samo nas dvoje. Dojit ću sve dok to bude odgovaralo meni i bebi. Djevojčicu sam dojila do 2,5 godine, kada je sama odlučila prestati, a takvom se završetku dojenja i sada nadam - zaključuje Jelena.

Zagreb, 101019.
Jelena Sajko (31 godina), dizajnerica odjece mama je dvoje djece; Jane koja ima 4 godine i Borne koji ima 10 mjeseci. Jana je kao beba dugo se dojila kao i Borna koji jos uvijek cica. Jelena je pobornica hranjena djece s majcinim mlijekom.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek/Hanza media


SANJA ŠKALEC (33), Zagreb, mama Vite (4 mj.), mag. ekologije i zaštite prirode

HRANA, UTJEHA, MAZILICA I USPAVANKA

- Rodila sam prvo dijete, prekrasnu curicu Vitu koja sada ima četiri mjeseca i šest kilograma. Vesela je djevojčica koja se često smije, guguće i već su joj narasla dva donja zubića. Ima odličnu motoriku, sama drži glavu od prvog mjeseca te se igra igračkama i, najvažnije, cicu voli najviše jer joj je hrana, utjeha, mazilica i uspavanka. U rodilištu sam odmah nakon porođaja krenula s dojenjem i to mi je bila velika želja. Početak je bio vrlo izazovan jer sam imala uvučenu bradavicu, a i druga je bila relativno mala pa sam nakon žuljeva i ragada kupila šeširiće koji su spasili moju situaciju s dojenjem, uz korištenje kreme kojom sam njegovala bradavice. Vita je od početka sisala 10-20 puta dnevno. Sada smo već iskusnije i bolje se poznajemo te nam dojenje ide odlično, još uvijek uz šeširiće. Sredinom Vitina drugog mjeseca imala sam zastoj u desnoj dojci i kvrge. Primijenila sam sve dobronamjerne savjete patronažnih sestara, internetskih portala i savjetovališta za dojenje, ali ništa nije pomoglo. Kada sam shvatila da mi prijeti upala, otišla sam svom maseru i zamolila ga masažu tih kvrga. Presudna je bila infracrvena lampa (može se kupiti u poljoprivrednoj apoteci) pod kojom sam desetak minuta grijala dojku nakon masaže. Nastavila sam normalno dojiti te se s vremenom sve riješilo.

Dojenje mi znači najintimnije povezivanje s kćeri, opušta nas, umiruje i usrećuje. Dojenjem stvaramo čvršću emocionalnu vezu, mnogo se mazimo. Mene dojenje osnažuje jer znam da dajem najbolju hranu Viti te joj jačam imunitet i znam da će biti otpornija na bolesti. Također sigurna sam jer je uvijek mogu umiriti dojenjem i vratiti u ravnotežu bez obzira na to koliko se uzruja. Sada kada dojim, napokon sam shvatila čemu služe moje dojke i sretna sam zbog tog životnog iskustva.

Zagreb, 031019.
Sanja Skalec (33 godine) magistra ekologije, mama je Vite Ivanovic koja ima 3,5 mjeseca. Sanja je pobornica hranjena djece s majcinim mlijekom.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek/Hanza Media

Linker
25. travanj 2024 14:42