Dugoročna depresija, anksioznost,razdražljivost ili gnjev mogu povećati vjerojatnost zdravstvenih problema
 Getty Images/iStockphoto
Intuicija

Tužni ste ili tjeskobni? Shvatite to ozbiljno - emocije su obično prvi znak tjelesne bolesti

 Vaši emocionalni problemi otkrivaju vaše fizičke slabosti, smatraju liječnici koji se bave intuitivnom medicinom. Provjerite kako se vaša emocionalna stanja vežu s bolestima

Najveći dio svoje karijere dr. Mona Lisa Schulz, liječnica, psihijatrica i stručnjakinja za intuiciju, provela je otkrivajući načine na koje su određene emocije povezane s fizičkim bolestima. Mnogo je primjera u njezinoj tridesetogodišnjoj praksi, kako opisuje u svojoj knjizi Iscijelite svoj um: zdrav i sretan život uz pomoć medicine, afirmacija i intuicije, čiji je hrvatski prijevod objavila Mozaik knjiga, koji izgledaju ovako:

Osoba često prvi put dolazi liječniku zbog anksioznosti i depresije i doima se da nema razloga osjećati te emocije. Nije zabrinuta za svoju obitelj, vezu ili posao. A tada se, nakon fizičkog pregleda i nekoliko osnovnih pretraga, utvrdi da ima zdravstveni problem u tijelu.Ta anksioznost, razdražljivost i tuga bile su prvi i jedini simptom koji je upućivao na ozbiljan zdravstveni problem, bio to autoimuni problem, hormonska
neravnoteža kao što je insuficijencija štitnjače, abnormalnost nadbubrežnih žlijezda, problemi s estrogenom, testosteronom ili drugim hormonima. Mentalna magla, ćudljivost i problemi s pamćenjem možda su bili prvi znakovi koji su upozoravali na ozbiljne probavne tegobe, problem sa srcem ili plućima, poremećaj u radu mozga ili čak rak.

Situacije iz prakse


• Osoba je anksiozna, umorna, nervozna, sve je blago boli i ima probleme s pozornošću nakon što se godinama osjećala normalno. Odlazi liječniku i prima terapiju za depresiju. Taj lijek ili dodatak prehrani ne pomaže. Netko napokon obavi pretrage i postavi se dijagnoza lupusa.
• Čovjek je tužan i nesiguran nakon nedavne propasti braka i bankrota. Razdražljiv je i ćudljiv, osjeća se krivim i neprestano se ispričava. Odlazi liječniku i dobiva terapiju za depresiju, dodatke prehrani, ljekovite biljke i lijekove. Ništa od toga ne pomaže pa je on i dalje u depresiji, osjeća se krivim, tužan je i slab. Netko provjeri njegovu razinu testosterona i utvrdi da je vrlo niska. Premda je i dalje tužan zbog bankrota i propalog braka pa to rješava u sklopu psihoterapije, nakon nadoknade testosterona sposobniji je suočiti se sa svojim mislima i obnoviti svoj život.
• Netko iznenada dođe u hitnu službu zbog nervoze, iako nikada do tada nije imao napadaj panike. Otpuste ga. Četiri sata poslije vrati se u hitnu službu u jednakoj panici, a pronicljiv liječnik naruči snimanje pluća i otkrije ugruške, stanje zvano plućna embolija.

Žena pati od anksioznosti, osjeća stres i "leptiriće u trbuhu". Odlazi liječniku, koji je šalje u hitnu službu, a nakon EKG-a i brzih pretraga, čiji su nalazi negativni, govore joj da su to samo stres i anksioznost. To se ponavlja tri vikenda zaredom i premda ta žena nikada nije imala abnormalan nalaz EKG-a, liječnik zatraži pretragu srčanih enzima u potrazi za težom srčanom bolesti. Nalaz je bio pozitivan i pokazao da proživljava srčani udar.

• Nervozni ste, anksiozni i deprimirani na drugoj godini fakulteta te imate problema s pozornosti na predavanjima. Osjećate kao da imate knedlu u grlu, a srce vam blago lupa. Odlazite liječniku i kažu vam da ste pod stresom zbog škole. Uzimate slobodni semestar, simptomi su jednaki, a potom dobivate terapiju za panični poremećaj. U nekim scenarijima mogli biste čak potpuno napustiti školovanje uvjereni da jednostavno niste sposobni za to jer osjećate prejaku paniku. Proći će desetljeće ili dva, a vi ćete imati različite neodređene simptome uključujući napete mišiće, lupanje srca, probleme s pozornošću i, dakako, paniku, što ćete liječiti lijekovima, dodacima prehrani, ljekovitim travama i tako dalje. Nitko neće pomisliti da nešto nije u redu s vašim zdravljem sve dok u trideset i petoj ne slomite zapešće, obolite od osteoporoze i počnu vam ispadati zubi. Pronicljiv liječnik otkriva da već desetljećima imate paratireoidni poremećaj i da je sve vaše simptome moguće objasniti problemima povezanim s manjkom kalcija, uključujući emocionalne i fizičke simptome panike te prijelom i gubitak zuba.

Emocija kao prvi simptom


U svakom od ovih slučajeva prvi je simptom fizičke bolesti bila emocija. U protekla tri ili četiri desetljeća mnogo se pisalo i govorilo kako um utječe na tijelo, ali i tijelo utječe na um. Kako tvrdi dr. Schulz, a nije usamljena u takvom razmišljanju, tijelo zaista može bolestima prouzročiti problem s raspoloženjem, anksioznošću, razdražljivošću, gnjevom, pozornošću ili pamćenjem.
- U teoriji, mislili bismo da je taj koncept - da um može utjecati na tijelo te da tijelo može utjecati na um - bilo lako shvatiti i u konačnici upotrijebiti za stvaranje zdravlja. Ali nije. Zašto? Ponajprije, kad ljudima objasnite da dugoročna depresija, anksioznost,
razdražljivost ili gnjev mogu povećati vjerojatnost zdravstvenih problema, osjećaju se kao da krivnju svaljujete na njih. Ili, kad nekome kažete da anksioznost ili depresija mogu pogoršati bol, glavobolju, sindrom iritabilnog crijeva, napadaje ili što god bilo
problem, zapravo čujete: “Želite reći da je sve to u mojoj glavi?” I bit će skloni više ne odlaziti tom liječniku - navodi dr. Schulz i ističe: Ako se um sastoji od mozga i tijela, zdravstveni problemi istodobno se događaju u jednome i u drugome. Lako je reći je li to u mojoj glavi ili u mojem tijelu, je li problem strukturalne ili emocionalne prirode, je li ovo depresija ili Lymeova bolest, je li ovo anksioznost ili trovanje živom, je li to gnjev ili srčana bolest, je li ovo žalost i tuga ili prekancerozno stanje? Moramo shvatiti da nije
jedno ili drugo. Oba se stanja događaju istodobno.

Emocije se u tijelu očituju kao simptomi, a početak bolesti u vašem tijelu. Ako patite od dugoročne depresije, anksioznosti, panike ili tuge, to raspoloženje prelazi u vaše moždano deblo ili u vaše nadbubrežne žlijezde, oslobađaju se epinefrin i kortizol, a medijatori upale, kao što su citokini i drugi, tada uzrokuju domino-efekt promjena u vašem tijelu. Groznica, slabost, letargija, a tada virus ili alergija, pa s vremenom hormonske promjene, artritis, kolesterol, inzulin, krvni tlak i problemi s tjelesnom masom, ovisnosti te drugi tjelesni problemi izmiču nadzoru.

Pregled života

Što je rješenje? Kako istodobno podupirati mozak i tijelo? Dr. Schulz savjetuje da prije svega obavite medicinski intuitivan pregled vlastitog života. Što vam vaše tijelo govori o tome što je u vašem životu potrebno promijeniti? Medicinski intuitivan pregled počnite na sljedeći način. Nacrtajte veliki okvir i označite ga pojmom tijelo. U
okviru nacrtajte sedam krugova, jedan iznad drugog. Označite ih brojkama od jedan do sedam, počevši od vrha. U kojem dijelu tijela vam imunosni sustav izaziva probleme? Je li vaša anksioznost jača nego prije? Je li vam teško zaspati i ostati u stanju spavanja? Je li vam tijelo napeto, a želudac zgrčen? Depresija se često može pogoršati, panika pojačati, a razdražljivost povećati, što mogu biti prvi znakovi da se vaši hormoni, srce i kardiovaskularni sustav otimaju nadzoru.

Označite polja u kojima imate probleme, a evo koja se emocionalna područja poklapaju s važim zdravstvenim problemima. Označit ćemo ih brojkama do sedam:


1. Emocionalni problemi koje imate s dugovječnošću, povezanošću s univerzumom povezani su sa zdravstvenim problemima koji se odnose na genetske poremećaje i potencijalno smrtonosne poremećaje.
2. Emocionalne probleme koji se odnose na opažanje, razmišljanje, moralnost povezujemo sa zdravstvenim poremećajima mozga, uha i oka.
3. Problemi koji se odnose na komunikaciju, volju i pravi trenutak povezani su s poremećajima štitnjače, vrata, čeljusti, usta i zuba.
4. Probleme koji se odnose na partnerstvo, skrb, izražavanje osjećaja povezujemo s problemima sa srcem, dojkama i plućima.
5. Emocionalni problemi koji se tiču samopoštovanja, odgovornosti i posla povezani su sa zdravstvenim problemima probave, tjelesnom masom, bubrezima i ovisnostima.
6. Emocionalni problemi koji se odnose na novac i odnose povezujemo sa zdravstvenim problemima u donjem dijelu leđa, zdjelici, plodnošću i mokraćnim mjehurom.
7. Probleme povezane s obitelji, organizacijom, sigurnošću i osjećajem pripadanja povezujemo sa zdravstvenim problemima vezanima uz poremećaje kostiju, zglobova, krvi, imunosnog sustava i kože.

Treba vam pouzdan savjetnik

Kad povežete svoje tjelesne simptome s onim na što vaša medicinska intuicija želi da se usredotočite u svojem životu, prvi korak je, savjetuje dr. Schulz, pronaći pouzdanog savjetnika, psihoterapeuta ili drugog vodiča. To može biti i prijatelj koji je iznimno iskren, ali pun ljubavi i potpore. Takav prijatelj može vam pomoći otkriti što je
potrebno promijeniti u emocionalnim područjima koja ste označili na tablici. Drugi korak je fizičko ozdravljenje. Svoj imunosni sustav možete podupirati lijekovima, dodacima prehrani, ljekovitim biljkama i prehranom.

Moćne afirmacije

Treći i posljednji korak je ponovno uspostaviti sjećanja i misli koje su povezane u mreži između uma i tijela, tijela i uma. Afirmacijama, kognitivnom bihevioralnom terapijom i drugim terapijama možemo naučiti mijenjati misaone obrasce o onome što se događa u našem životu. Uvijek možemo izabrati način razmišljanja koji će nas voditi pozitivnom i ispunjenom životu.

Ne zaboravite, tijelo može bolestima prouzročiti problem s raspoloženjem, anksioznošću, razdražljivošću, gnjevom, pozornošću ili pamćenjem. Moguće je i obrnuto.



Linker
19. travanj 2024 10:13