Ovo je sjajna prilika da upoznate Delnice i Gorski kotar.
 Promo
NE PROPUSTITE

Tura 'Doživi Delnice' - odlična klopa, susret s jelenima, neočekivane priče i skrivene atrakcije

Neočekivane priče pitomog goranskog gradića u novoj turi 'Doživi Delnice'.

Delnice su samozatajan i pitom gradić, ali kriju brojne i uzbudljive priče. Kako bi posjetiteljima Gorskog kotara pružili priliku da ga bolje upoznaju i dožive, vodičkinja Jelena Holenko Pirc (Lynx and Fox) i STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, u sklopu EU projekta ATLAS Interreg Italija - Hrvatska, osmislili su kreativnu, doživljajnu turu "Doživi Delnice - Live the Story of Delnice" koja će u sezoni i izvan nje gostima otkrivati vrijednu i raznoliku baštinu ovoga grada.


LOVAČKI DOM - FANTASTIČAN POGLED NA DELNICE

Terasa restorana Lovački dom u Delnicama s koje puca fantastičan pogled na taj grad, idealna je točka za početak turističke ture "Doživi Delnice". Duboko udahnite izrazito svjež zrak i miris ljekovitog bilja s kojim vas Jelena Holenko Pirc uvodi u priču o svom gradu, kušajte nadaleko poznati liker od goranskih trava i poslušajte što rođenu Delničanku, najsnažnije povezuje s njenim gradom.


PARK ŠUMA JAPLENŠKI VRH - STOLJETNA STABLA, JELENI LOPATARI I LJUBAVNA STAZA

Na putu prema centru Delnicama, Jelena će vas povesti u ugodnu, opuštajuću šetnju kroz Park-šumu Japlenški vrh u kojoj bi vas svašta moglo iznenaditi.

Možda je to bliski susret s jelenima lopatarima koji obitavaju u gateru napravljenom u sklopu šume, možda Ljubavna staza u kojoj možete pročitati ljubavne stihove, ostaviti ljubavnu poruku u sandučiću ili čuti priču o nesretnoj Jagodi, a možda vas među stoljetnim stablima čeka još neko iznenađenje...


GRADSKI PARK - MIRISNA, UMJETNIČKA OAZA BURNE PROŠLOSTI

Gradski park omiljeni je dio Delničana svih uzrasta, pogotovo najmanjih. No, i u njemu se krije niz priča koje sami ne možete tako lako otkriti. Stoga će Vas Jelena prvo odvesti u vrijeme kraljevine SHS i otkriti vam zašto je društvena krema upravo ovamo dolazila uživati te zašto ta navika nije potrajala. Razlog tome leži u jednom od brojnih spomenika u gradskom parku, no Jelena će vam otkriti o kojem se radi!

Zatim će vas upoznati s ostavštinom Grge Marjanovića, akademskog slikara i profesora koji je ostavio dubok trag svojim djelima, ali i utjecajem na generacije Delničana. U parku se nalazi njegov atelje u kojem su pohranjena brojna djela ovog animalista uključujući i slavni crtež medvjeda, nagrađen na Prvom susretu europskih slikara animalista u Parizu. Njemu u čast Delničani u ovom parku priređuju likovne kolonije i kružoke.

Pogled s Lovačkog doma.


GORANSKI NADJEV - GASTRO ADUT TURE "DOŽIVI DELNICE"

Kako šetnja kroz Delnice na svježem goranskom zraku garantirano budi apetit, na ovoj turi vaše će želuce Jelena zadovoljiti nečim sasvim posebnim. S obzirom na to da se to jelo tradicionalno priprema za Uskrs, ova tura će biti rijetka prilika kad ćete moći kušati tradicijsku gastronomsku delikatesu Gorskog kotara, goranski nadjev ili kako je Gorani zovu "želudac".

Uz još pokoji aromatični liker, kušat ćete ga u legendarnom cafeu Centar gdje usput možete razgledati izložbu slika lokalnih umjetnika, a zatrebaju li vam sobe, istoimeni smještaj te popratni sadržaji, stoje vam na raspolaganju.


POPOVIĆEV MLIN - SKRIVENA ATRAKCIJA U SREDIŠTU DELNICA

U strogom centru Delnica, nižu se kuće uz glavnu cestu, no jedno dvorište skriva nešto uistinu posebno. Zavirite zajedno s Jelenom u Popovićev mlin, atrakciju koju Delničani ne bi imali da bračni par Mihelčić po povratku iz Amerike prije sto godina, višak novca nije odlučio uložiti u prvi električni mlin na ovim prostorima! Njegov fascinantni mehanizam, napravljen u Budimpešti, u funkciji je od 1925. godine, a nasljednici obitelji Mihelčić pokazat će vam kako radi ova mala tvornica, ali i još puno više!


KUĆA RAČKI - 18 STOLJEĆE SAČUVANO U NAJSTARIJOJ DELNIČKOJ KUĆI

Još dalje u prošlost svoga grada povest će vas Jelena posjetom kući Rački, najstarijoj kući u Delnicama i spomeniku kulture. Čuvari baštine iz Etno udruge ''Prepelin'c'' i brojni Delničani, ispunili su tri prostorije ove malene kuće brojnim predmetima iz svakodnevice 18. stoljeća. Svaki od njih dočarava marljivost i snalažljivost Delničana te niz običaja od kojih je bio satkan njihov život poput nekih koje će vam Jelena demonstrirati pretvorivši vas u glavne aktere barem jedne delničke priče!

Promo
Gradski park omiljeni je dio Delničana svih uzrasta.


KAUZLARIĆEVI DVORI - SVAKO JELO, JEDNA PRIČA O DELNICAMA

Tura "Doživi Delnice" za kraj donosi i nezaobilazni gastronomski povratak u prošlost na koji će vas nadahnuto povesti vlasnik i glavni kuhar Kauzlarićevih dvora, Boris Kauzlarić. Kao pravom zaljubljeniku u gastro tradiciju želja mu je oživjeti stare recepte i vratiti tradiciju goranskih gostionica, krčmi i pansiona u kojima se kuhalo od sezonskih namirnica i koje su se toga dana mogle pronaći kod mesara ili na tržnici (pijac). Stoga, napravite još jednu rupicu na remenu i pripremite se za vrhunska gastro iznenađenja te priču u kojoj svaki tanjur donosi ukusnu poveznicu s delničkom tradicijom i običajima.


A KAKO BUKIRATI SVOJE MJESTO NA TURI?

Vrlo jednostavno! Posjetite FB stranicu Lynx and Fox @lynxandfox ili pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i dogovorite s vodičkinjom Jelenom Holenko Pirc svoje mjesto na turi i priliku da upoznate Delnice i Gorski kotar.

Linker
13. travanj 2024 12:55