Ne, suplementi i magnezij iz prirodnih izvora nisu isti.
 Foto: iStock
Mama i ja

Trudnoća i dojenje: zašto je magnezij toliko važan?

Kako to najčešće u životu bude, najsretniji i najteži trenuci međusobno su isprepleteni. Trudnoća i dojenje puni su izazova za svaku majku, a znanje o prehrani i usvajanje dobrih navika može nam pomoći da što bolje prođemo kroz sve neizbježne napore.

Piše: Mašenjka Katić, mag. nutricionizma


Dobro je znati da neki nutrijenti imaju toliko uloga u organizmu da gotovo sve ovisi o njima. Magnezij je zasigurno jedan od njih s obzirom na to da sudjeluje u više od 350 metaboličkih reakcija bitnih za normalno odvijanje tjelesnih funkcija.

U trudnoći i dojenju potrebe za magnezijem se povećavaju. Redovnim krvnim pretragama teško je otkriti njegov deficit, ali određena stanja i tegobe mogu ukazivati na njegov nedostatak. Ove nikako nemojte ignorirati:

Umor i iscrpljenost

Umor je najčešće pri vrhu popisa stvari koje bismo, osobito u trudnoći i nakon poroda, željele svesti na minimum. Magnezij je neophodan u stvaranju energije, pa su umor i iscrpljenost česti simptomi njegovog nedostatka. Naime, stanice našeg tijela stvaraju energiju iz hranjivih tvari - ugljikohidrata, masti i bjelančevina koje unosimo hranom, u procesu tvz. staničnog disanja. U ovim reakcijama prijetvorbe energije sudjeluje niz vitamina i minerala, a jedan od ključnih upravo je magnezij. Dobra vijest je da se umor i iscrpljenost mogu umanjiti dovoljnim unosom prirodnog magnezija. U nutritivnom smislu odličan izvor magnezija je Mg Mivela, čijim unosom dobivamo prirodno čistu vodu koja hidrira tijelo i otopljeni magnezij koji se u organizmu može iskoristiti za životno važne funkcije.

Grčevi u nogama

Danas često čujemo preporuku liječnika trudnicama koje osjete grčeve u nogama da povećaju unos magnezija. Iako je teško reći točan uzrok nastanka grčeva u nogama u trudnica, istraživanja pokazuju da magnezij može efikasno pomoći u njihovom otklanjanju.

Magnezij je, naime, neophodan za prijenos živčanih impulsa kao i za normalan rad mišića na koje djeluje opuštajuće.

Ukoliko u organizmu dođe do poremećaja u ravnoteži magnezija i drugih elektrolita, prijenos živčanih impulsa i mišićne kontrakcije su poremećene. Stoga bez magnezija nema ravnoteže elektrolita i pravilne funkcije stezanja i opuštanja mišića.

Psihološke funkcije

Magnezij doprinosi održavanju normalne psihološke funkcije koja uključuje percepciju, koncentraciju, rasuđivanje i pamćenje, tako da emotivna preosjetljivost, uznemirenost, nervoza, razdražljivost i dekoncentracija također mogu ukazivati na njegov deficit. Istraživanja pokazuju da čak i tako ozbiljno stanje kao što je depresija može biti povezano s niskom razinom magnezija.

Sa svojih 343 miligrama magnezija po litri, Mg Mivela gotovo zadovoljava cjelodnevne potrebe odraslih za magnezijem, a svaka trudnica i mama pijenjem prirodne mineralne vode Mg Mivele omogućiti blagotvoran utjecaj magnezija na svoj organizam, te si olakšati svakodnevne napore koje iziskuju majčinske obaveze.

Povišeni krvni tlak

Medicinska istraživanja su pokazala da je niska razina magnezija u trudnoći povezana s preeklampsijom koju, između ostalog, karakterizira porast krvnog tlaka, najčešće nakon 20-tog tjedna trudnoće. Ovo je ozbiljno stanje koje zahtjeva trajni nadzor liječnika.

Foto: iStock
U novije vrijeme posebna se pažnja, pa i od strane Svjetske zdravstvene organizacije, daje vodi kao potencijalno važnom izvoru magnezija.

Kosti i zubi

Mamama će magnezij pomoći za održavanje kvalitete kostiju i zuba. Naime, po porodu najbolja hrana za bebu je majčino mlijeko. Majčinim mlijekom dijete dobiva sve hranjive tvari, pa tako i magnezij. Kako bi zadovoljilo povećane potrebe, kod nedostatnog unosa magnezija prehranom, tijelo majke će crpiti magnezij iz svojih rezervi a najveće su u kostima.

Upravo zbog toga, majke bi i nakon poroda trebale voditi računa o adekvatnom unosu magnezija. Također, uzimanje dovoljne količine magnezija doprinijeti će i normalnoj sintezi bjelančevina i diobi stanica, kako majke, tako i djeteta koje se razvija i raste.

Suplementi nisu zamjena uravnoteženoj prehrani

Pravilna prehrana uvijek bi trebala biti prvi izbor u odnosu na korištenje dodataka prehrani. Primjerice, prilikom konzumiranja magnezija u obliku suplemenata, razina njegove apsorpcije varira ovisno o kemijskom obliku sintetskog spoja, a ponekad se javljaju i neželjeni popratni učinci poput želučanih tegoba, mučnine i povraćanja.

Hrana i voda kao izvor magnezija

Prehrana ljudi moderne civilizacije, pa tako i mlađih žena, stresnog i užurbanog životnog stila, koje ulaze u trudnoću i majčinstvo, često uključuje previše rafinirane hrane a premalo one prirodno bogate magnezijem i drugim korisnim nutrijentima, poput orašastih plodova, zelenog lisnatog povrća, mahunarki, sjemenki i integralnih žitarica. Ponekad čak i navedena hrana, koja je u prošlosti predstavljala dobar izvor magnezija može, zbog agrotehničkih mjera u obradi zemljišta i uzgoja, prerade ili kuhanja, biti siromašna u njegovom sadržaju. Stoga se u novije vrijeme posebna pažnja, pa i od strane Svjetske zdravstvene organizacije, daje vodi kao potencijalno važnom izvoru magnezija. Tu su od iznimnog značaja prirodne mineralne vode bogate magnezijem, koje prirodno - kao dio zdrave i uravnotežene prehrane, mogu osigurati optimalni unos magnezija. Prirodna mineralna voda Mg Mivela opskrbljuje tijelo mineralnim tvarima, prvenstveno magnezijem te predstavlja iznimno vrijedan izvor magnezija iz prirode.

Prirodna mineralna voda koja sadrži magnezij, uz neophodnu hidraciju, donosi organizmu magnezij u prirodno otopljenom, ioniziranom obliku koje tijelo može iskoristiti za svoje vitalne funkcije, pa tako i u trudnoći i dojenju. Podsjetimo da je za žene dnevno potrebno unijeti oko 2L vode (kroz hranu i tekućine), što se u trudnoći povećava za oko 300 ml, a u dojenju za oko 700 ml/dan.

Odabirom hrane i vode koje su prirodni izvor magnezija možemo značajno doprinijeti kvaliteti cjelodnevnog (i često cjelonoćnog) funkcioniranja i uživati u blagodatima trudnoće i majčinstva.

Kako bismo tijelo opskrbili dnevno potrebnom količinom magnezija, idealno je odabrati vodu bogatu magnezijem. Mg Mivela je prirodna mineralna voda koja sadrži 343 mg magnezija u topivom obliku, pa ga organizam lako apsorbira u krvotok te ga može iskoristiti za vitalne životne funkcije ne izazivajući laksativan učinak.

Jeste li znali?

Vode u kojoj je magnezij primarno u ravnoteži s bikarbonatima, imaju lagan i osvježavajući okus, a ioni magnezija se lako mogu apsorbirati iz probavnog sustava u krvotok i na taj način postati dostupni svakoj stanici organizma za vitalne funkcije. Takva voda, poput Mg Mivele, se najčešće koristi svakodnevno kao izvor magnezija i prirodne hidracije, ne izazivajući laksativni učinak.

Za razliku od toga, vode koje su istovremeno bogate magnezijem i sulfatima, visokog ukupnog sadržaja minerala, imaju gorak okus i djeluju nespecifično i na sluznicu crijeva: "izvlačenjem" vode iz crijevnih stanica povećava se ukupna količina tekućine u crijevima čime dolazi do povećanja pokretljivosti te naglog pražnjenja crijeva. Zbog takvog, laksativnog djelovanja, ove vode tradicionalno se koriste kod zatvora, odnosno opstipacije.

Linker
03. travanj 2024 13:40