Baš u toj dobi ženska plodnost se smanjuje zbog opadanja broja i kvalitete jajašaca, a muška zbog manjeg broja spermija i njihove smanjene pokretljivosti, no to ne mora biti prepreka da ostanete u drugom stanju.
 Foto: iStock
Kasnije roditeljstvo

TRUDNA NAKON 35. Rizici za trudnoću, porod, majku i bebu

Oni koji se odluče na kasnije roditeljstvo moraju biti svjesni rizika koje ono donosi, odnosno mogućih komplikacija kod poroda i smanjene mogućnosti trudnoće.

Piše: Goranka Jureško


Žene se sve kasnije odlučuju na majčinstvo. I u Hrvatskoj je sličan trend pa je sve više žena koje se na svoju prvu trudnoću odlučuju u tridesetima. Raste li rizik za trudnoću, za porod, ali i za dijete s dobi majke, pitaju se stručnjaci. Što kažu najnovija istraživanja?

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) u prošloj je godini prvi put u zadnja tri desetljeća stopa nataliteta među ženama u dobi od 30 do 34 godine veća negoli ona među ženama u dobi od 25 do 29 godina u Sjedinjenim Američkim Državama, a slično je i u drugim razvijenim zemljama.

U Hrvatskoj je trend jednak pa je tako lani bilo 10.856 žena koje su rodile u dobi od 25 do 29 godina, a čak 12.618 u dobi od 30 do 34 godine.

Stručnjacima je to važno ne bi li se utvrdili mogući rizici za ženu, ali i za dijete, zbog kasnijeg rađanja, ali i zato da se vidi koliko odgađanje majčinstva podiže stopu višeplodnih trudnoće te urođenih mana kod djece.

Prijelomna godina

Upozoravaju da se mogućnost roditeljstva s godinama smanjuje i za žene i za muškarce. Razlozi odgađanja majčinstva nerijetko su socijalni, primjerice nezaposlenost, napredovanje u karijeri, nedostatak podrške i pomoći u briza za djecu, nefleksibilna politika na radnom mjestu... Kako bilo, ženama je prijelomna godina 35. jer se upravo nakon te dobi rizici znatno povećavaju, premda će velik dio žena i nakon te dobi roditi zdravu djecu.

Činjenica je, ipak, da se vjerojatnost da će žena tada zatrudnjeti smanjuje zbog opadanja broja jajašaca, ali i zbog njihove lošije kvalitete. Kod muškaraca plodnost se smanjuje zbog smanjenog broja spermija i njihove smanjene pokretljivosti.

Studija objavljena u publikaciji The New England Journal of Medicine otkrila je da je među ženama koje su se liječile pomognutom oplodnjom čak 74 posto u dobi do 31 godine zatrudnjelo već u prvoj godini liječenja. No, postotak se smanjio na 61 kod žena u dobi od 31 do 34 godine, a uspješnost je osobito pala nakon 35. godine života.

Foto: iStock
Nemojte paničariti, nego se prepustite trudnoći. Naime, unatoč rizicima većina žena u dobi od 35 i više godina ipak će imati normalnu trudnoću, moguće s manjim komplikacijama, ali će roditi zdravu bebu.

Genetski problemi

Stručnjaci upozoravaju da su genetski rizici češći u trudnoći starijih žena pa se tako primjerice povećava broj djece s Downovim sindromom.

Trebate znati

Samo jedan embrij s Downovim sindromom dolazi u desetom tjednu trudnoće na 1064 trudnoće kod 25-godišnjih žena, kod onih od 35 godina jedan je embrij s Downom na 240 trudnoća. U dobi od 40 godina stopa Downovog sindroma se dodatno povećava s jednim slučajem na 53 trudnoće, odnosno u majki od 45 godina s jednim slučajem na 19 trudnoća.

Istraživanje objavljeno u publikaciji Nature Communications bavilo se time zašto starije majke imaju povećan rizik od rađanja djece s kongenitalnim anomalijama koje su karakterizirane abnormalnim brojevima kromosoma. Istraživači s Medicinskog fakulteta Albert Einstein Sveučilišta Yeshiva u New Yorku utvrdili su da genetički proces rekombinacije kromosoma može biti odgovoran za povećani rizik za, primjerice, Downov sindrom. Riječ je o procesu u kojem parovi kromosoma izmjenjuju genetski materijal prije razdvajanja. Pokazalo se da kod starijih majki proces rekombinacije može biti manje reguliran, što može dovesti do abnormalnih brojeva kromosoma u spolnim stanicama ili do velikih kromosomskih preinaka.

I toga morate biti svjesni

Mrtvorođenčad je također vjerojatnija kod starijih žena nego kod mlađih, a statistika objavljena u časopisu Canadian Medical Association Journal pokazala je da je mrtvorođenost od 1,2 do 2,23 puta veća u trudnoćama starijih žena. Druga studija, koja je ispitivala podatke 385.120 trudnoća u Velikoj Britaniji pokazala je da je stopa mrtvorođenčadi 4,7 na 1000 za žene u dobi od 18 do 34 godine, 6,1 na 1000 u dobi između 35 i 40 godina i 8,1 na 1000 za žene u dobi od 40 godina i više.

U pravilu, jedna od 1000 žena mlađih od 35 godina rodit će mrtvorođenče tijekom 39 i 40 tjedana trudnoće, 1,4 na 1000 žena u dobi od 35 do 39 godina te dvije od 1000 žena starijih od 40 godina. No, zasad razlozi zbog kojih se stopa mrtvorođenčadi povećava s dobi majke ostaju nejasni.

Komplikacije pri porodu

Istraživanja u kojima su se uspoređivale komplikacije trudnoće među ženama u dobi od 18 do 34 godine, zatim u dobi od 35 do 40 godina te 40 i više godina, pokazala su malo povećanje komplikacija u trudnoći i porodu kod starijih trudnica.

Među rizicima koji se povećavaju s godinama trudnica može biti gestacijski dijabetes, placenta previa, poremećaj pozicioniranja bebe (zadak), hitni carski rez, prijevremeni porod, mala ili prevelika porođajna težina.

Druga istraživanja pokazala su da se rizik od smrti majke također povećava s dobi. U usporedbi s mlađim trudnicama one od 40 i više godina imaju veći rizik od ishemijskog moždanog udara, hemoragijskog moždanog udara, srčanog udara i općenito smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Foto: iStock
Među rizicima koji rastu s godinama trudnice mogu biti i gestacijski dijabetes, placenta previa, beba okrenuta na zadak, hitni carski rez, prijevremeni porod...

Rizici za pobačaj

Rizik za pobačaj se postupno povećava kako raste majčina dob. Istraživanja objavljena u BMJ-u pokazala su da rizik od pobačaja iznosi oko 8,9 posto za žene u dobi od dvadeset do 24 godine, a povećava se na visokih 74,7 posto kod onih od 45 godina ili više. Smatra se da je pad kvalitete jajnih stanica kod žena odgovoran za veću stopu pobačaja.

Tijek poroda

Nedavna istraživanja objavljena u časopisu The Journal of Physiology otkrivaju zašto žene starije od 35 godina imaju veću vjerojatnost za komplikacije pri porodu. Istraživači iz King's Collegea iz Londona otkrili su na modelu miša da dob majke utječe na strukturu maternice. Kod skupine ženki miševa koje su predstavljale žene starije od 35 godina otkriveno je da su mišićne kontrakcije u maternici oslabljene, da je manje osjetljiva na oksitocin te da imaju smanjen broja mitohondrija, a sve to upućuje na to da mišići maternice mogu raditi nepravilnije. Također, istraživači su otkrili promjene u progesteronskom signaliziranju.

"Naše istraživanje govori da postoje ključne fiziološke i stanične promjene povezane s dobi majke koje rezultiraju poremećajima rađanja", objasnila je dr. Rachel M. Tribe, voditeljica studije na King's Collegeu Londonu. Dodala je da su rađanje i tijek poroda izravno povezani s dobi majke, a to onda može uzrokovati komplikacije tijekom poroda.

Zdrava beba

Neke su studije istraživale i postoji li povišeni rizik od male porođajne težine (ispod 2,5 kilograma) i prijevremenog poroda (prije 37 tjedana trudnoće) za žene starije od 35 godina. Međutim, nedavna studija koju su proveli Mikko Myrskylä, direktor Instituta Max Planck za demografska istraživanja, i Alice Goisis iz Londonske škole za ekonomiju, sugerira da starost majke nije razlog. Vjerojatnije je, kažu, da je to povezano s individualnim okolnostima ili ponašanjima koja su češća kod starijih odraslih osoba.

Potencijalno to mogu biti problemi s plodnosti, majčinim stresom i nezdravim životnim navikama. U svakom slučaju, oni koji se odluče na kasnije roditeljstvo moraju biti svjesni rizika koje ono donosi, odnosno mogućih komplikacija kod poroda i smanjene mogućnosti trudnoće.

Stručnjaci naglašavaju da će unatoč rizicima većina žena u dobi od 35 i više godina ipak imati normalnu trudnoću, moguće s manjim komplikacijama pri porodu i konačno roditi zdravu bebu.

Linker
17. travanj 2024 02:00