Pametna priprema svakog putovanja uključuje osim pakiranja i neke druge važne aktivnosti.
 Getty Images/iStockphoto
što manje brige

Tri važne pripreme uoči svakog putovanja, propusti mogu upropastiti cijeli odmor

Provjerite imate li naviku voditi računa o važnim pripremama na vrijeme ili se nepotrebno izlažete logističkom i financijskom riziku.

Organizacija putovanja pravi je mali projekt, a u slučaju dalekih destinacija ili putovanja s djecom i ne tako mali. Provjerite imate li naviku voditi računa o važnim pripremama na vrijeme ili se nepotrebno izlažete logističkom i financijskom riziku.


Priprema je pola posla

Pametna priprema svakog putovanja uključuje osim pakiranja i neke druge važne aktivnosti. Novac, putovnica i važni kontakti definitivno su među najvažnijim stvarima o kojima biste morali razmišljati unaprijed. Propusti u vezi tih priprema mogu znatno otežati ili čak upropastiti cijelo putovanje.


GOTOVINA I BANKOMATI

Bez obzira na to koje je vaše odredište, ovo je jedna od najčešće zaboravljenih priprema i provjera. Ugođaj odmora naime, može vrlo lako pokvariti situacija poput nedostatka gotovine u novčaniku ili nepostojanja bankomata kada i gdje vam je potreban.

Ne oslanjajte se na pretpostavku da ćete na odredištu u baš svakom objektu moći plaćati kreditnom karticom i ponesite dovoljno gotovine. Kako ne biste tražili bankomate po dolasku, unaprijed pretražite internet koristeći tzv. ATM lokatore.

Neke banke nude i istoimene aplikacije koje možete preuzeti na svoj pametni telefon i još jednostavnije pronaći točne adrese bankomata kreditnog lanca kojem pripada vaša kreditna kartica.


PUTOVNICA

Dvije su pripreme vezane za putne dokumente - provjeriti da li dokument još vrijedi te pripremiti se za slučaj krađe ili gubitka dokumenta.

Provjerite datum isteka putovnice što ranije kako biste u slučaju potrebe imali dovoljno vremena za izradu nove. Što se tiče krađe ili gubitka putovnice, svakako fotokopirajte važne stranice putovnice i tu fotokopiju pohranite na mjesto različito od onoga gdje ste pohranili putovnicu. Osim fotokopije, fotografirajte važne stranice putovnice i čuvajte te fotografije u svom pametnom telefonu.


VAŽNI KONTAKTI

Planirate li odsjesti u hotelu, telefonski broj recepcije jedan je od najvažnijih kontakata koje biste trebali imati pohranjene u svom pametnom telefonu. Osoblje na recepciji upoznato je sa svim važnim servisnim informacijama koje vam mogu zatrebati. Osim tog broja, saznajte prije puta i telefonski broj i točnu adresu hrvatske ambasade ili konzularnog ureda u zemlji odredišta. Treći važan kontakt koji biste svakako trebali znati je telefonski broj svoje banke tj. kreditne kuće.


Ovi kontakti nužni su u slučaju bilo kakvih turističkih pitanja te problema s putovnicom ili kreditnom karticom. Za dodatnu sigurnost, zapišite ih i na papir kojeg ćete uvijek imati uz sebe, a za slučaj krađe ili gubitka pametnog telefona.


Trebate li savjet ili profesionalno organiziranje stvari, prostora i/ili vlastitog vremena, slobodno mi se javite.

- Tamara

Linker
24. travanj 2024 20:25