Cijena ni u ovom slučaju nije mjerilo kvalitete.
 Getty Images/iStockphoto
ZDRAVLJE

To što su možda bile skupe, ne znači i da su dobre! Kako odabrati najbolje sunčane naočale?

SUnčane naočale trebaju nam cijele godine,vali nije svejedno kakve ćemo odabrati: okvir sunčanih naočala mora biti zaobljen, odnosno zakrivljen tako da prati oblik lica. Ako nije, naočale neće zaustaviti UV zrake koje dolaze sa strane. Naočalne leće moraju nositi oznaku da zaustavljaju sto posto UV zraka i tako dalje...

Svi pamtimo barem jedno reš pečenje na suncu, sjećamo se crvenila, mazanja jogurtom, guljenja kože... Svjesni smo da sunčeve zrake mogu nanijeti veliku štetu nezaštićenoj koži, no jesmo li dovoljno svjesni koliko one pogađaju oči, tim više što su oči stalno izložene dnevnom svjetlu, i ljeti i zimi, i kad je sunčano i kad je oblačno? Previše sunčevih zraka može oštetiti oči, a baš kao i kod kože, problem ponajviše stvara ultraljubičasto (UV, ultravioletno) zračenje.

Oštećenja koja ono izaziva su kumulativna, što znači da se gomilaju tijekom života i da imaju trajan učinak na oči i vid. UV zračenje za nas je nevidljivo.

Sastoji se od tri glavne vrste valova: UVA, UVB i UVC (UVC uglavnom ne prolaze kroz Zemljinu atmosferu). UVB zrake ponajviše se apsorbiraju kroz rožnicu, vanjski sloj oka, te ne prodiru do mrežnice, za razliku od UVA zračenja koje prolazi kroz rožnicu i stiže do leće i mrežnice.

Jednako djeluje i zračenje u solarijima koje je, uz to, i vrlo jako. Osim UV zračenja, i plavo svjetlo iz vidljivog dijela spektra odgovorno je za dio oštećenja na oku.

Za sunčanih dana često se ističe vrijednost UV indeksa koja pokazuje intenzitet UV zračenja. Već vrijednost 3 znači umjeren rizik opasnosti kod izlaganja sunčevim zrakama te treba nositi naočale, zaštitni faktor i kapu. Od 6 do 7 je visok rizik opasnosti kod izlaganja, od 8 do 10 veoma visok, a od 11 ekstremno visok. Važan je i kut pod kojim UV zrake "gađaju" oči. Kad je sunce nisko na nebu, one idu izravno u oči pa oči mogu primiti više zračenja ujutro i navečer nego usred dana. Slično tome, sunčeva toplina ne upućuje na količinu UV zračenja, jer ono se ne može osjetiti.


KAKVE NAOČALE NAJBOLJE ŠTITE

Srećom, relativno je lako zaštititi oči od UV zraka - nošenjem kvalitetnih sunčanih naočala koje dobro priliježu uz lice i dovoljno su velike da prekriju oči i područje oko njih, a uz njih i šešira širokog oboda. Bez obzira na to kakvi trendovi vladaju, prvi kriterij pri izboru neka vam bude kvalitetan i dovoljno velik okvir.

Sunčane naočale moraju biti zaobljene, odnosno zakrivljene tako da prate oblik lica. Ako nisu, neće zaustaviti UV zrake koje dolaze sa strane.

Zaobljene naočale koje priliježu uz lice blokirat će i direktne zrake i bliještanje s okolnih površina - stakla, vode, betona, pijeska ili snijega, koje može povećati dozu zračenja. Zaobljene naočale koje dobro priliježu zaštitit će oko sa svih strana. Što znači da naočale dobro priliježu? Njihov okvir trebao bi ugodno "sjediti" na nosu, da vas ne žulja i ne grebe.

- Dobro je da okvir pristaje uz lice u dijelu obrva treba zaštititi kada smo na površinama koje reflektiraju svjetlost, a to su snijeg, pijesak i velike vodene površine. Što smo više iznad nivoa mora, to smo izloženiji UV zrakama. Fotokeratitis (upala rožnice) uglavnom nastaje na skijanju, jer snijeg reflektira najviše sunčevih zraka, od 60 do 90 posto, dok se na pijesku reflektira manje od deset posto, a na asfaltu manje od pet posto - tumači dr. Selma Lukačević, spec. oftalmolog iz Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Također dodaje kako je u gradovima niži rizik od ovakvih oštećenja, zbog sjena od zgrada i drveća te zbog zagađenja zraka. Što se tiče doba dana, najviše UV zraka ima od 10 do 14 sati, međutim rano jutarnje i kasno poslijepodnevno sunce je štetnije jer tada zrake izravno ulaze u oko.

Fashionable young women with wine walking outdoors and smiling. Two women walking together with glass of wine.
Getty Images/iStockphoto
Pri odabiru sunčanih naočala birajte one s oznakom "UV 400 zaštita", jer to znači visoku blokadu štetnih UV zraka.

PROVJERITE OZNAKE NA LEĆAMA

Zatamnjenost naočalnih leća, a ni cijena, ne odražavaju nužno kvalitetu naočala. Osim prikladnog oblika okvira, jednako je važno izabrati leće koje pružaju najveću moguću zaštitu. Zato birajte samo one na kojima je navedeno da pružaju potpunu zaštitu od UV zračenja. Takve naočale, tj. naočalne leće, moraju nositi oznaku da blokiraju 100% UVA i UVB zraka te da blokiraju zrake visoke energije iz vidljivog dijela spektra (High Energy Visible, HEV). Oznaka "UV 400 zaštita" znači da leće blokiraju i najmanje UV zrake koje bi mogle doprijeti do očiju, tj. da zaustavljaju sto posto UV zraka.


KOJU BOJU LEĆA ODABRATI

Zaštitni UV sloj na lećama je proziran, tako da boja i zatamnjenost leća nisu presudni faktori u zaštiti od UV zraka. Tamne leće ne pružaju nužno bolju UV zaštitu od leća svjetlijih boja. Ipak, boja i zatamnjenost utječu na smanjenje bliještanja, a ti su elementi važni i za vožnju.

- Boja naočalnih leća nema utjecaja na bolju UV zaštitu, no kako su za oštećenje žute pjege odgovorne plave zrake visoke energije iz vidljivog dijela sunčeva spektra, boja naočala je važna za sprečavanje njihova ulaska u oko. Žute, bakrene i smeđe leće bolje zadržavaju ovu vrstu zraka, pa time i bolje štite naše oko. Dakle, nije točno da tamnija stakla bolje štite - objašnjava dr. Lukačević.

Sive leće omogućuju dobru zaštitu od bliještanja, a pritom ne mijenjaju stvarne boje pa su dobre za vožnju. Smeđe leće izoštravaju detalje i pružaju bolju zaštitu od bliještanja. One također ne utječu na doživljaj drugih boja.

- Loš izbor za vozače su leće zelene, ružičaste ili plave boje, jer mogu izmijeniti doživljaj crvene boje - upozorava dr. Lukačević.

- Fotokromatske leće nisu najsretniji izbor jer vjetrobransko staklo sprečava ulazak UV zraka. Tako se može dogoditi da se te leće ne zatamne kada je to potrebno. Kod vožnje treba paziti i na oblik i veličinu okvira. Savjetuju se tanji okvir i nožice kako bismo imali dobar periferni vid i izbjegli potencijalne nezgode.

Stylish young woman walking with glass of wine. Wealthy female with wine walking outdoors.
Getty Images/iStockphoto
Iako mnogi u to vjeruju, tamne leće ne pružaju nužno bolju UV zaštitu od leća svjetlijih boja.

POLARIZIRANE LEĆE

Polarizacija leća prekida horizontalno bliještanje od površina poput vode, pijeska i snijega jer filtrira zrake koje se odbijaju od njih. Zbog toga su polarizirane leće odlične za skijanje, plovidbu i boravak na plaži, ali i za vožnju jer znatno smanjuju zablještenja od okolnih svjetala ili s mokre ceste, a pojačavaju kontrast, ističe dr. Lukačević. No, one mogu otežati čitanje s ekrana mobitela i tableta, s bankomata i drugih zaslona.

Polarizacija leća nema veze s UV zaštitom, i na polariziranim naočalama obavezno provjerite kakvu UV zaštitu imaju.


ŠTO AKO NOSITE DIOPTRIJSKE NAOČALE

Osobama koje zbog dioptrije nose naočale ili kontaktne leće sunčani dani pomalo kompliciraju život. No, umjesto nošenja dva para naočala sa sobom i stalnog mijenjanja mogućnost su dioptrijske sunčane naočale. Danas je moguće ugraditi dioptrijske leće, pa i bifokalne i progresivne (s višestrukim fokusom), u gotovo sve modele okvira sunčanih naočala. Naravno, kao i kod običnih sunčanih naočala, i kod dioptrijskih je ključno provjeriti blokiraju li sto posto sunčeve zrake.

Ni u ovom slučaju UV zaštita nema veze s bojom ili zatamnjenošću naočalnih leća. Na dioptrijske leće sunčanih naočala, kao i na one bez dioptrije, mogu se staviti različiti zaštitni slojevi.

- Osim nužnog UV zaštitnog sloja, dobrodošla je zaštita od grebanja (anti scratch), zaštita od zablještenja (anti glare), antirefleksni sloj, polaroidni sloj. Najvažnije je prilagoditi izbor vlastitim potrebama. Ako vam trebaju radi zaštite na poslu, ne zaboravite tražiti zaštitu od grebanja, a ako naočale namjeravate nositi vani ili dok vozite, poželjno je sve što smanjuje zablještenje - kaže dr. Lukačević te dodaje da postoje i dodaci s lećama koje štite od UV zraka (tzv. nastavci clip on) koje samo treba postaviti na dioptrijske naočale.

Rješenje su i fotokromatske naočalne leće koje mijenjaju intenzitet zatamnjenja ovisno o trenutnoj količini UV zraka. Zahvaljujući fotoaktivnoj strukturi one se automatski prilagođavaju uvjetima pa su u zatvorenom prostoru leće prozirne, ako smo vani i oblačno je, postaju polutamne, a ako smo vani na suncu, leće će potpuno potamnjeti.


DJEČJE OČI NA SUNCU

Djeca su osjetljivija na djelovanje sunca na oči jer im se oči još razvijaju. Smatra se da više od 50 posto kumulativnog oštećenja očiju UV zrakama nastaje do 18. godine pa je važno kod djece što ranije razviti naviku nošenja dobrih naočala i odgovarajućih šešira - šešir širokog oboda smanjuje količinu UV zraka koje dopiru do očiju i za 50 posto. Za djecu izaberite nelomljive leće, naravno, uz maksimalnu UV zaštitu i zaobljen oblik okvira. Takve su leće dobar izbor i za odrasle koji nisu pažljivi s naočalama ili one koji se bave sportom.


KONTAKTNE LEĆE NISU DOVOLJNE

Postoje kontaktne leće koje blokiraju UV zrake, no one neće zaštititi dijelove oka koje ne prekrivaju ni okolnu kožu. Zato i uz njih treba nositi sunčane naočale kako bi zaštita bila potpuna.

Linker
18. travanj 2024 11:07