Jeste li zaista sigurni da vam treba još ta jedna haljina i da si ju možete priuštiti?
 Foto: iStock
3 pravila pametnog kupovanja

Teško odolijevate sniženjima i ne kontrolirate baš koliko sve to košta? Ovo je vodič za vas!

Trošite previše vremena i novca na kupovine? Možda je vrijeme da naučite kako postati svjestan i odgovoran potrošač.

Znati što, zašto i po kojoj cijeni kupujete neophodno je ne samo zbog kontrole vaših financija, nego i zbog pametnog raspolaganja vašim drugim dragocjenim resursom - vremenom. Ukoliko nemate naviku planiranja što i kada kupujete, evo jednostavnih pravila koja možete primijeniti odmah i tako bolje kontrolirati raspolaganje svojim novcem i vremenom.

3 PRAVILA ZA PAMETNO I ORGANIZIRANO KUPOVANJE

1. SAMODISCIPLINA

Način na koji donosite odluku o kupnji, a time i trošenju novca određuje vas kao svjesnog i odgovornog potrošača ili pak onog impulsivnog i ne baš discipliniranog. Jedan od načina uvođenja i održavanja potrošačke samodiscipline je tzv. pravilo tri pitanja.

Prije nego odlučite da li nešto kupiti ili ne, odgovorite objektivno na ova tri pitanja:

  • da li mi to zaista treba
  • da li si to zaista mogu priuštiti
  • da li za to zaista imam mjesta u svom stanu

Pritom je naglasak na "zaista" tj. na stvarnoj potrebi, a ne na trenutnom sniženju ili mogućnosti odlaska u minus na tekućem računu.

2. POPIS ZA KUPOVINU

Imati unaprijed sastavljenu listu onog što ćete kupiti, smanjuje mogućnost besciljnog hodanja među policama i vrlo često kupovanja nepotrebnih stvari. Osim toga, popis sastavljate unaprijed (barem biste trebali), a to znači kad imate dovoljno vremena za procjenu čega i koliko vam zaista treba pa se teže može dogoditi da zaboravite kupiti nešto važno.

Popis za kupovinu ima još jednu veliku organizacijsku vrijednost, a to je kontrola troškova kao važno obilježje pametnog kupovanja.

3. VREMENSKI PLAN ODLAZAKA U KUPOVINU

Znati što trebate kupiti početak je svjesnog i pametnog kupovanja, a znati kada odlazite u kupovinu zaokružuje priču o dobroj organizaciji. Nije svejedno u današnjem tempu života da li trošite dragocjeno vrijeme na kupovine jednom ili četiri puta tjedno.

No, planiranje odlazaka u kupovinu neizvedivo je bez dobrog ukupnog tjednog rasporeda tj. vaše cjelokupne organizacije vremena. Nemate li još naviku tjednog planiranja svih svojih aktivnosti, uvedite ju što prije. Ne samo da ćete sve svoje kupovine obavljati brže i lakše, nego ćete osloboditi vrijeme za mnoge aktivnosti koje su vam puno važnije i draže od odlazaka u kupovinu.

Trebate li stručan savjet ili pomoć oko organizacije vremena, slobodno mi se javite na www.slagalicaorganiziranje.hr

Linker
19. travanj 2024 12:58