Veze i financije

Teško je to 'progutati', ali novčana kriza nagriza i život udvoje

Financijski problemi utječu na vezu kao i svaka druga vrsta krize. Ako je par preživi, osjećat će se bolje i jače i partneri će se međusobno bolje upoznati. Ako veza ne preživi takvu fazu, radilo se o dubljim razlikama koje je kriza izvukla na površinu.

 

Piše: Ana Žele, prof. psihologije


Iako smo se svi nadali da će recesija brzo proći, nažalost, više je nego izgledno da će loša financijska situacija još potrajati. Takvo stanje odražava se na sve aspekte života, pa i na život udvoje. Što smo u boljoj financijskoj situaciji, možemo si priuštiti više različitih stvari i one mogu biti luksuznije. Kad smo novčano ograničeniji, nezadovoljniji smo, a to se očituje i u našem odnosu s partnerom.

Tina (45), referentica u nabavi, već je dvadesetak godina u braku s Milovojem (46). Brak je skladan i imaju dvoje odrasle djece koja više ne žive s njima. Unatrag dvije godine u njihovu je životu došlo do velikih promjena.

Prvo je Tina ostala bez posla, jer je firma u kojoj je radila otišla u stečaj. Počeli su skromnije živjeti, samo od njegove plaće. Prije nekoliko mjeseci njegova je firma prestala isplaćivati plaće. Tada su počele trzavice. Tina je počela prigovarati Milivoju kako je uvijek trošio iznad svojih mogućnosti i kako su mogli štedjeti, umjesto što je on puno novca potrošio na izlaske. On je Tini prigovarao da je uzdržava već dvije godine.

 

Utjecaji izvana

Emocionalne veze su, kako i drugi intenzivni bliski odnosi, podložni utjecajima izvana. Na dugotrajne partnerske veze, pa čak i na one kratkog vijeka, utječu naša karijera, odnosi s drugim ljudima (osobito s obiteljima), faza života u kojoj jesmo, pa tako i naša financijska situacija. Točnije rečeno, naša loša financijska situacija utječe prvo na nas, a zatim se to stanje reflektira i na našeg partnera.

Kao i većina stvari u životu, tako i utjecaj financijske krize na vezu ima svijetlu i tamnu stranu. Tamna strana znači da partner može dodatno svojim prigovaranjem pojačati naš osjećaj bespomoćnosti ako smo bez posla. Dovoljno nam je što sami sebe smirujemo i uvjeravamo da će sve biti dobro, a ovako trebamo smirivati i njega. S druge strane, nije sve tako crno; ako smo ostali bez posla, nismo toliko osuđeni na milost i nemilost tržišta rada, nego se osjećamo bolje kad znamo da barem partner zarađuje. Ako je u tom trenutku i partner bez posla, možemo se međusobno hrabriti, a i više je mogućnosti da će netko od nas pronaći posao.

Financijska kriza utječe na komunikaciju između partnera i na zajedničke odluke o trošenju novca. Kad su prihodi znatno smanjeni, partneri se trebaju više otvoriti jedno prema drugome i više razgovarati o teškim temama. Također, trebaju iznova definirati prioritete i donijeti zajedničke odluke na što će se usmjeriti trošenje novca.

 

Test za vezu

Razgovori o novcu, pogotovo u vrijeme recesije, nisu uvijek ugodni. No, financijska kriza utječe na veze kao i bilo koja druga vrsta krize. Ako je par preživi, osjećat će se bolje i jače, a partneri će se međusobno bolje upoznati. Ako veza ne preživi takvu fazu, očito se radi o dubljim razlikama koje je financijska kriza izvukla na površinu. Svaka je kriza na neki način test za vezu: ili je ojača ili je slomi. Ako je ojača, partneri lakše i motiviranije kreću dalje.

Tina i Milivoj su uspješno prebrodili loš period. Ključno je bilo da prestanu prigovarati jedno drugome i da si međusobno postanu podrška. Tina je rekla da joj je drago što su prijašnjih godina, kad su mogli, izdvajali više novca za druženja i putovanja. Milivoj je priznao da je tek sada svjestan kako je rastrošan i zamolio je Tinu za pomoć oko plana štednje. Vratili su sklad u svoju vezu, što im je pomoglo da se osjećaju bolje i sigurnije, pa su i odlučnije i samopouzdanije krenuli u potragu za novim poslom.

Foto: iStock

 

6 važnih koraka

Kako lakše prebroditi financijske teškoće

• Napravite jasan plan troškova i novčanih limita. Partneri se trebaju dogovoriti na što će i koliko trošiti, a uvijek treba ostaviti 20 posto novca za nepredviđene troškove. Plan je najbolje zapisati.

• Dogovorite se za štednju iako je situacija nepovoljna. Nikad ne znamo kada financijska kriza može postati još gora, tako da treba pomalo štedjeti. To vrijedi i za dobre periode kada su zarade pristojne, jer nas jedino štednja ili novi posao mogu spasiti u financijski lošoj fazi.

• Definirajte vlastite prioritete. Kada nema novca za sve što želimo, trebamo prvo sami odrediti što nam je doista važno i na što trebamo/želimo potrošiti to malo novca što imamo.

• Izbjegavajte natjecanje s partnerom. Možda ćete u jednom trenutku više zarađivati vi, u idućem on. Važno je da ste jedno drugom potpora i da se radujete uspjehu onog drugog.

• Razgovarajte o tome leži li neki dublji problem u pozadini loše financijske situacije. Ponekad je, zbog nelagode razgovaranja o drugom problemu, lakše "krivnju" prebaciti na velike troškove ili nezaposlenost.

• Osvijestite da je važnije biti sretan nego dobro zarađivati. Novac nije mjerilo sreće. Mnogo je ljudi koji malo zarađuju, a sretni su. S druge strane, osoba koja puno zarađuje, a nije zadovoljna životom, može donositi kući puno teže probleme - agresivnost, distanciranost od obitelji, ovisnost itd.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo