Nemojte da vas sputavaju u životu...
 Getty Images/iStockphoto
kako ih se osloboditi

Teško ih je zauvijek skrivati! Šest toksičnih osobina koje kad-tad isplivaju na površinu

Toksične su za našu sreću, za naše veze, samopouzdanje, snove.

Nažalost, svatko od nas duboko u sebi ima 'zakopane' nezdrave osobine koje mogu negativno utjecati na naš život. I iako smo svi ljudi i svatko ima neku svoju 'problematičnu osobnost', neke od njih mogu biti i toksične. Toksične su za našu sreću, za naše veze, samopouzdanje, snove.

Donosimo šest takvih osobina koje nas vječno sputavaju.


Vječni negativac

Nezadovoljstvo i negativa postaju toksični kad jednostavno ne nestaju iz vašeg života. Što god da napravili niste zadovoljni. Pozitivno razmišljanje je sposobnost da i tijekom teškog razdoblja imate dovoljno nade da nastavite dalje. Život bismo trebali gledati kroz pozitivnu leću te umjesto da razbijamo glavu i pitamo se: 'Gdje mi je bila pamet?', trebali bismo duboko udahnuti i postaviti si ohrabrujuće pitanje: 'Što sam naučio/la?'


Čuvar boli i gubitka

Ponekad se, kažu psiholozi, moramo emocionalno osloboditi stvari koje su nam nekad značile jer ćemo se jedino tako uspjeti maknuti od prošlosti i boli koje nam ona donosi.

Nemojte dopustiti da vas vaši ožiljci drže kao taoca. Ne dozvolite im da vas natjeraju da živite svoj život u strahu. Ne možete ožiljke natjerati da potpuno nestanu, ali možete promijeniti način na koji gledate na njih. Možete ih početi gledati kao na znak vaše snage, a ne boli.


Ljubomorni natjecatelj

Vaše putovanje je VAŠE putovanje, a NE natjecanje. Konkurencija vam je samo jedna osoba - vi. Ako želite mjeriti svoj napredak, usporedite sebe s onim tko ste bili jučer. Kad se ne možete veseliti uspjehu dragim vam osoba te se s njima stalno uspoređujete izgubit ćete kontrolu nad svojim životom, a pritom nećete stići uživati u sadašnjem trenutku. Zavist je toksična jer može utjecati i na raspoloženje.


Površni sudac

Nemojte suditi ljude prije nego što ih upoznate, nemojte ih odmah na prvu procjenjivati prema njihovom stilu oblačenja, kilama, frizuri... Zamislite samo da se vi stalno nalazite pod tuđim mikroskopom.


Perfekcionist

Mnogi od nas i dalje ganjaju nešto savršeno. Savršeni stan, posao, prijatelj, partner. ..Problem je, naravno, što savršenstvo ne postoji.

Jer život je neprekidno putovanje, koje se neprestano razvija i mijenja. Ono što je danas ovdje sutra nije posve isto - ta savršena kuća, posao, prijatelj ili partner na kraju će izblijediti do stanja nesavršenosti.

Ali s malo strpljenja i otvorenog uma, s vremenom se ta nesavršena kuća razvija u topli dom. Taj se nesavršeni posao razvija u ugodan posao. Taj se nesavršeni prijatelj razvija u čvrsti oslonac, a nesavršeni partner postaje pouzdani životni suputnik.


Žrtva

Kriviti vanjske okolnosti i druge za sve ono što vam u životu ne ide, odvest će vas na put frustracije i ljutnje. Preuzmite odgovornost za svoj život i stojite iza svojih odluka.

Linker
15. travanj 2024 20:55