Započnite dan s vodom
 Getty Images
Ključ vitalnosti

Terapija vodom: Japanski recept za zdravlje i dugovječnost

Ako je netko majstor u postizanju dugovječnosti, onda su to Japanci. A jedna od tajni njihove dugovječnosti vjerojatno se krije u svakodnevnom pijenju tri do četiri čaše vode sobne temperature, ujutro na prazan želudac

Većina bolesti počinje s nezdravim crijevima, a japanska vodena terapija pomaže u čišćenju želuca i crijeva i jačanju probavnog sustava. Prema tradicionalnoj japanskoj medicini, vodu treba piti rano ujutro, odmah nakon buđenja. Naime, rani jutarnji sati nazivaju se još "zlatnim satima" te se vjeruje da pijenje vode upravo u to doba pospješuje mršavljenje i pomaže u liječenju niza drugih zdravstvenih problema.

Nekoliko važnih savjeta


● Svaki dan šetajte najmanje jedan sat jer će to pomoći u ubrzavanju metabolizma.
● Svaku večer, prije odlaska na počinak, grgljajte 4 do 5 puta toplu vodu pomiješanu s malo soli.
● Nastojte ne piti i ne jesti u stojećem položaju jer to ometa probavne procese.
● Dobro sažvačite hranu prije nego što je progutate jer to omogućava bolje probavljanje hrane.

Dobrobiti terapije vodom

Japanska terapija vodom pomaže u ublažavanju stresa i mršavljenju te u jačanju probavnog sustava, ali i održava organizam punim energije tijekom cijelog dana. I ajurvedski stručnjaci smatraju da pijenje vode odmah nakon buđenja ima ključnu ulogu u postizanju i održavanju dobrog zdravlja.

Prema praktičarima japanske medicine, ova se terapija treba provoditi u različitim periodima za liječenje različitih bolesti, primjerice 10 dana za liječenje zatvora, 30 dana za liječenje povišenog krvnog tlaka, 30 dana za liječenje dijabetesa tipa 2 ili 180 dana za liječenje raka. Ipak, treba naglasiti da, iako studije potkrepljuju učinkovitost ove terapije kod zatvora i povišenog krvnog tlaka, nema dokaza da ona može izliječiti dijabetes tipa 2 ili rak.

I dalje ostaje činjenica da pijenje veće količine vode može donijeti niz drugih dobrobiti za zdravlje. Na primjer, svakodnevno provođenje ove terapije može pomoći da organizam bude uvijek dovoljno hidratiziran, a odgovarajuća hidratacija ima brojne pozitivne učinke na zdravlje, među kojima su i održavanje optimalnih funkcija mozga i razine energije u tijelu te regulacija tjelesne temperature i krvnog tlaka. Dokazano je i da dovoljan unos vode može spriječiti pojavu zatvora, ali i glavobolje i bubrežnih kamenaca.

Mršavljenje

Provođenje japanske terapije vodom može pomoći u mršavljenju, među ostalim i tako što pridržavanje protokola dovodi do smanjenog unosa kalorija tijekom dana. Kao prvo, zamijenite li zaslađena pića kao što su voćni sok ili gazirana pića vodom, unos kalorija automatski se smanjuje, čak i za nekoliko stotina kalorija dnevno. Pridržavanje pravila da se obrok ne jede duže od 15 minuta te da nakon obroka ne treba ništa jesti ni piti dva sata može dodatno smanjiti unos kalorija. Naposljetku, pijenje veće količine vode pomaže u postizanju većeg osjećaja sitosti, a samim time i u smanjenju porcija.


Oprezno s količinom vode!


Kad se pije pretjerana količina vode u kratkom vremenu, može doći do tzv. otrovanja vodom koje je uzrokovano hiponatrijemijom, odnosno niskom razinom soli u krvi, s obzirom na to da je ona razrijeđena velikom količinom tekućine. To može biti izuzetno opasno, no događa se vrlo rijetko kod zdravih osoba čiji su bubrezi sposobni brzo se riješiti viška vode. Povišeni rizik za hiponatrijemiju imaju osobe s bolestima bubrega, sportaši koji se bave sportovima izdržljivosti te osobe koje koriste opojne droge. Za svaki slučaj, nemojte nikada piti više od četiri čaše (1 litra) tekućine na sat jer je to maksimalna količina koju bubrezi zdrave osobe mogu odjednom podnijeti.

Sve o ljekovitom bilju, metodama liječenja i terapijama iz tradicionalnih i narodnih medicina čitajte u novom Doktoru plus. U prodaji je od četvrtka, 17. prosinca.

Linker
05. ožujak 2024 23:23