Možemo nabrajati do preksutra

Tako bizarno da mora biti istinito: 7 nevjerojatnih činjenica o ženama

Mnogi od nas su svjesni brojnih nevjerojatnih činjenica o ženama, poput toga da imaju bolju intuiciju, jači osjet mirisa i slično… No, psiholozi i znanstvenici su si još jednom zadali truda i otkrili nekoliko iznenađujućih stvari.

 

Manje odjeće - duži život

Britanski znanstvenici došli su do ovog zaključka nakon što su proveli studiju u kojoj je sudjelovalo više od 5000 žena iznad 70 godina. Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovu povezanost, a najuvjerljivija je - kemija. Naime, ostaci kemikalija koje se zadržavaju na odjeći nakon pranja započinju kemijsku reakciju u dodiru sa znojem. Te reakcije kreiraju štetne supstance koje negativno utječu na zdravlje.

 

Stimuliranje bradavica može dovesti do trudova

Ovo se može dogoditi ako je žena blizu termina poroda. Stimuliranje bradavica dovodi do oslobađanja oksitocina - hormona koji dovodi do otvaranja grlića maternice, što uzrokuje i kontrakcije.

Riječ je istom hormonu koji dovodi do kontrakcija u maternici nakon poroda i pomaže da se ona vrati na svoju uobičajenu veličinu.

Oksitocin također ubrzava porod, što je pokazao eksperiment proveden u Turskoj. Naime, 390 trudnica je bilo nasumično raspoređeno u tri grupe: u jednoj im je bila stimulirana maternica, u drugoj bradavice, a kontrolnoj grupi nije rađena nikakva stimulacija. One koje su imale stimulaciju bradavica najbrže su dobile trudove.

 

Imaju slabiji vid od muškaraca

Bihevioralni i okolišni faktori povećavaju rizik od problema s vidom bez obzira na spol. No, postoje određene nijanse koje se izravno odnose samo na žene. Prvo, povezano je s njihovim duljim životnim vijekom i problemima oka koji se javljaju zbog dobi.

Drugo, žene su sklonije nekim bolestima oka - na primjer, sindrom suhog oka koji je navodno povezan s hormonima.

Postoji 2-3 puta manje muškaraca s ovim sindromom.

 

Svijetla kosa je indikator plodnosti

Svijetla kosa ima direktnu vezu s visokom razinom estrogena u krvi, koja igra veliku ulogu u seksualnom i reproduktivnom razvoju, uglavnom kod žena. Zato ne čudi činjenica da plavuše imaju veću stopu plodnosti. Upravo je ovaj hormon kriv zbog stereotipa o glupim plavušama jer se njihov način razmišljanja može povezati s emocijama, intuicijom i osjećajima - stvarima koje se pojačavaju kada postoji povećana razina estrogena.

Nakon prvog djeteta, plavušama kosa može postati tamnija, jer se razina estrogena smanjuje, a kosa će još više potamniti nakon drugog djeteta. Zbog smanjenja estrogena prirodnih plavuša iznad 30 godina je jako malo.

 

Miris voljenog muškarca ih umiruje

Znanstvenici su proveli istraživanje i došli do zaključka da miris voljenog muškarca snižava nivo stresa kod žena. U eksperimentu je sudjelovalo 96 parova. Muškarci su obukli čistu majicu te su je nosili cijeli dan. Nakon toga su se te majice nasumično podijelile ženama i one nisu znale kome ta majica pripada. Kao rezultat toga, žene koje su dobile majice svojih partnera imale su, tijekom testa, manje razine stresa. Kod onih koje su mirisale majicu stranca zabilježen je rast kortizola - hormona stresa, zbog kojeg su bile živčane i umorne.

 

Brbljanje im pruža zadovoljstvo

Dobro je poznato da žene pričaju 3 puta više od muškaraca. Tijekom dana izgovore oko 20.000 riječi, dok ih muškarci izgovore oko 7000. Istraživanja kažu da razlog tome nije samo ljubav prema tračanju, već, pazite ovo - žene obožavaju slušati svoj glas i to im pruža zadovoljstvo… Svašta!

Knjiga "Ženski mozak" psihijatrice Louann Brizendine, kaže kako ženski mozak ima više ćelija odgovornih za funkciju govora. To je razlog zašto nešto tako jednostavno poput govora dovodi do oslobađanja hormona koji izazivaju istu euforiju kakvu osjeti osoba koja konačno dočeka svoj desert.

 

Slabe su na životinje jer ih podsjećaju na bebe

Proporcije lica kod beba značajno su drugačije od proporcije lica odraslih ljudi - velike oči, visoko čelo, bucmasti obrasci i mala brada. Sve te značajke, kažu stručnjaci, podsvjesno "programiraju" ženu. Naime, one dobiju potrebu da se brinu o tom slatkom i bespomoćnom biću.

 

Ispostavilo se da i životinje poput mačaka, manjih pasa, zečeva imaju sličan kontrast proporcija i kreiraju dojam ranjive bebe kojoj treba zaštita.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo