Znate kako kažu - što zračiš, to i privlačiš...
 Foto: iStock
I to se uči

Svi govore da trebamo biti pozitivni, ali kako to postići?

Često se misli da je dovoljna samo volja da se krene k ostvarivanju promjena ili pozitivnih navika, ali promjene se ne stječu voljom, nego svjesnim izborom.

Sigurno se i vama dešava da vam je teško zadržati razinu pozitivnog razmišljanja kada su okolnosti očigledno protiv vas? Vjerojatno vas preopterećenost svakodnevnim obavezama i stalno davanje u energetskom smislu iscrpljuje te se osjećate bezvoljno, kao da ništa nema smisla. Te na posljetku ne znate kako da postignete ispunjenost i zadovoljstvo u svom poslu, u svakodnevnici, u životu općenito?

Razlika između volje i svjesnog izbora

Biti pozitivan u današnje vrijeme nije jednostavno. Međutim, uvođenje pozitivnih promjena u vašu svakodnevnu rutinu isplati se i pozitivno vraća, bilo to kroz mentalni ili fizički trening, ranije ustajanje kojim dobivate to dragocjeno vrijeme samo za sebe ili bilo kakav svakodnevni ritual. Često se misli da je dovoljna samo volja da se krene k ostvarivanju promjena ili pozitivnih navika, ali promjene se ne stječu voljom, nego svjesnim izborom. Kada donesete svjestan izbor da ćete napraviti nešto samo za sebe kao na primjer jutarnje izdvajanje vremena samo za vas i vaše male jutarnje rituale, to postaje lako stečena pozitivna navika a ne manjak vremena za spavanje.

Kada ste zbilja pozitivni iznutra, takva promjena osjeća se kako u vašem raspoloženju nabolje i u vašem pogledu na mnoge stvari, pa tako i na vašu radnu okolinu, kolege, nadređene, te naposljetku i na sam život.

Za stvaranje uzročno posljedičnog kruga pozitivnih aktivnosti dovoljno je samo 17 sekundi ponavljati pozitivnu misao da bi se na nju nadovezala sljedeća pozitivna misao. Ako dovoljno dugo pozitivno mislite, stvorit će se pozitivna energija koja će nadvladati negativnu, kao što su strahovi, nelagode, ljutnja… I svaki put će biti sve lakše, sve brže ćete "pobjeđivati" negativnost, ta pozitivna energija će biti sve snažnija.

Za sve treba vježba

Stoga ustrajte jer sve treba vježbati - pa tako i pozitivno stanje uma! Isto vrijedi i za stvaranje negativnih misli. Stoga pripazite i osvijestite kada se idući puta požalite na neku situaciju koja vam se desila, kada pomislite da vam je teško i da zašto se to baš vama događa, te preuzmite odgovornost za sebe i svoje akcije. Već samim preuzimanjem odgovornosti vi prestajete biti žrtva tog začaranog kruga negativnosti. I ne zaboravite na zahvalnost jer svaka situacija stvara nove prilike iz kojih imamo priliku učiti, rasti i razvijati se. Na nama je u kojem smjeru ćemo ići, zar ne?

PRONAĐITE IH!

Tako su i provedena znanstvena istraživanja prestižnih europskih znanstvenika na 2000 uspješnih menadžera i lidera ne bi li se utvrdilo koje njihove zajedničke poveznice u vođenju sretnog, ispunjenog i uspješnog života. Svima je bilo zajedničko da izdvajaju barem 20 minuta u toku dana kako bi umirili svoj um različitim tehnikama samorazvoja svijesti i meditacije. Ako ćete pomisliti, ali ja nemam 20 minuta vremena u danu da izdvojim za meditaciju, razmislite samo koliko vremena trošite na posjećivanje društvenih mreža, sate provedene na kavi ili gledajući neku tv emisiju koja vas niti ne interesira. Svakako treba uživati u malim životnim zadovoljstvima, a tih 20 minuta meditacije će vam upravo to i omogućiti, te priskrbiti više vremena jer ćete zbog bolje percepcije, fokusa i koncentracije svoje svakodnevne obaveze moći obavljati duplo brže i efikasnije.

Znati podvući crtu

Kako bi postigli balans u svom životu jednako je bitno znati odvojiti vrijeme za rad i vrijeme za odmor, i tu strogo podvući liniju. Često nosimo posao doma, a zajedno sa poslom brige, stres i napetost. Ulazimo u taj začarani krug kada nam svaki trenutak postaje opterećenje i više ne znamo uživati u svakodnevnim radostima. Kvalitetan odmor nam daje dubinsku regeneraciju te djeluje na aktiviranje parasimpatičkog živčanog sustava, koji pak djeluje na aktiviranje krvotoka da cirkulira ravnomjerno po svim dijelovima tijela i svim organima.

Na taj način tijelo se obnavlja, revitalizira i oslobađa od toksina. Harmoničan rad žlijezda također je bitan za našu kvalitetu života.

Na primjer, pokazalo se da osobe koje pate od depresije mogu imati problema sa radom štitne žlijezde. Sve endokrine žlijezde su ovisne jedna o drugoj. Ako samo jedna od njih ne funkcionira ispravno, automatski ugrožava cijeli sustav jer ostale žlijezde moraju pomagati u njenom oporavku. Pinealna žlijezda koje je možda najbitnija žlijezda endokrinog sustava je sjedište naše intuicije, naš unutarnji kompas. Još je bitnije da ova žlijezda luči hormon serotonin. Serotonin se još naziva hormonom sreće jer nam pobuđuje osjećaj mira, zadovoljstva i entuzijazma. Balansiran rad pinealne žlijezde kod lučenja ovog hormona predstavlja i ravnotežu u našem svakodnevnom životu. Stimulirati pinealnu žlijezdu možete i svakodnevnim izlaganjem direktnom suncu barem pola sata, idealno dok na primjer šećete u prirodi ili od posla do vaše kuće, te tehnikama vizualizacije, meditacije i vježbi disanja.

Foto: iStock
Pretočite svoje pozitivne želje u afirmaciju, kao da su već ostvarene, kao da se dešavaju već sada.

Aktivator za pozitivne promjene

Kako je svjestan izbor upravo taj aktivator koji će nas navesti da unesemo pozitivne promjene u svoj život, da bi ustrajali u donošenju navika pozitivnog i optimističnog pogleda na život trebamo se samo pridržavati nekoliko koraka na tom putu. Prvo razmislite što je to što vas čini sretnima u toku dana, bilo da je vrijeme samo za vas, izlazak sa prijateljicama, čitanje neke dobre knjige ili učenje stranih jezika, bilo što. Možete i sastaviti listu svih pozitivnih stvari za koje znate da vas usrećuju, kako bi vam bile svakodnevni podsjetnik. Zatim osmislite afirmaciju koju ćete ponavljati svakog dana.

Pretočite svoje pozitivne želje u afirmaciju, kao da su već ostvarene, kao da se dešavaju već sada, npr. "Sa lakoćom rješavam sve izazove", "Sretan sam, bogat i uspješan", "Odnos s mojim partnerom je pun ljubavi, nježnosti i razumijevanja". Dok ponavljate afirmaciju, vizualizirajte s osjećajem što jasnije i snažnije. Ta energija i afirmacija su poput portala koji vas vodi stvaranju pozitivnog i optimističnog okruženja.

Općenito kada je neka riječ koju ponavljamo usmjerena na naš rast, razvoj, ozdravljenje, bogatstvo i slično, ona djeluje na naš život u tom smjeru i možemo je nazvati pozitivnom afirmacijom.

Najbolje vrijeme za ponavljanje afirmacija (21 put ili više) je rano ujutro odmah nakon buđenja ili prije spavanja kada lagano tonete u san. Tada je naš um vrlo prijemčiv i afirmacije se lakše utkaju u nas.

Kako ustvari djeluju afirmacije?

Krajem šezdesetih godina dvadesetog stoljeća švicarski liječnik Hans Jenny osnovao je disciplinu nazvanu kimatika. Za svoje je eksperimente koristio frekvencijske generatore pomoću kojih je odašiljao određene frekvencije zvuka na ploču na kojoj se nalazio pijesak ili neki drugi materijal. Ovim eksperimentima je dokazao kako određene vibracije mogu oblikovati materiju. Drugi poznati znanstvenik dr. Masaru Emoto u svojim je fascinantnim istraživanjima koristio tehniku naglog zamrzavanja vode te dokazao kako se izlaganjem vode različitim informacijama (afirmacijama) može mijenjati struktura njenih kristala. U svojim je pokusima na boce ili čaše vode zalijepio različite poruke (volim te, mrzim te), koje su potom rezultirale formiranjem predivnih kristala (pozitivne riječi) ili raspadajuće strukture kristala (negativne riječi). Jedan od najljepših kristala oblikovale su riječi "ljubav i zahvalnost". Kako se naše tijelo sastoji od velike količine vode, možemo zaključiti kako negativne ili pozitivne emocije i misli utječu na stanje našeg organizma.

Misli pozitivno, privlači pozitivno

Sljedeći korak u kreiranju pozitivnog okruženja vezan je uz ustrajnost i samodisciplinu. Sada kad ste se svjesno odlučili za pozitivne promjene, te osmislili svoje afirmacije i pobrinuli za mentalni aspekt, potrebno je poduzeti konkretnu akciju i djelovati. Stalno se podsjećajte da je to nešto što vi doista želite, da vam to nije nametnuo niti zadao netko drugi. Treba i znati da kada smo fizički, mentalno i emocionalno umorni i iscrpljeni, naš um postaje lako sklon negativnom razmišljanju, te si na taj način kreiramo negativno okruženje. Svima nama se to kad tad desilo ili dešava. Tada je samo bitno da se sjetite da imate alate u svojim rukama koji će vam omogućiti povratak na onaj pozitivan ciklus pozitivnih akcija i reakcija. Kao što smo već naveli u tekstu, dovoljno je samo 17 sekundi ponavljati pozitivnu afirmaciju da bi se na nju nadovezala sljedeća pozitivna misao. Svakako nije jednostavno netom prijeći iz stanja lošeg raspoloženja u pozitivno. Tu nam pomažu tehnike disanja pomoću kojih se već u samo 5 minuta možete napuniti energijom i stvari oko sebe vidjeti u svjetlijem tonu. Tehnike disanja uklanjaju i trostruku napetost (fizičku, mentalnu i emocionalnu), čiste tijelo od toksina, uklanjaju loše raspoloženje te poboljšavaju rad mozga i sve njegove funkcije. Kisik je glavna hrana naših stanica i kroz tehnike disanja potičemo dubinsku regeneraciju i revitalizaciju našeg organizma.

Posljednji korak u kreiranju pozitivnog okruženja jest upravo to. Kreirajte si pozitivnu okolinu, okružite se osobama koje su pozitivne i pozitivno gledaju na životne situacije bez obzira koliko obaveza imaju.


© Copyright Divine Energy Park

Organizacija za razvoj svijesti, zdravlja, prirode i mira

www.dep.life

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Budite zahvalni na svim prilikama koje vam život donosi i gledajte na njih kao na izazove.


Linker
14. travanj 2024 13:10