Uz Ladinih pet savjeta možda uopće više ne dođe do svađe u vašem ljubavom gnijezdu...
 Foto: iStock
Zvuči nevjerojatno, ali...

Svađe s partnerom prilika su za još veću bliskost

Koji god tip osobe bili - ona koja se voli raspravljati ili pak ona koja se svim snagama trudi izbjeći bilo kakav konflikt, trebate znati kako su takve situacije potpuno normalne i kako iz njih možemo izvuću i nešto dobro.

Neizbježno je da se nekad nađemo u sukobu s nama najbližim osobama. Pod stresom ste, umorni, imate dojam da se uopće ne razumijete s drugom stranom. Tada jednostavno 'pucate' i najčešće krećete u napad svim rafalima.

Takvi konflikti rezultat su naše intimnosti, a intima je ipak znak ljubavi. Ako vjerujete u to, tada svaku tešku situaciju u bliskim odnosima možete pretvoriti u još dublju povezanost. Ljubav je naš najbolji učitelj - samo trebamo slušati i učiti.

Uzmite u obzir ovih pet stvari i iduću svađu pretvorite u produktivan razgovor s pozitivnim rezultatom.

1. Slušajte drugu stranu. Stvarno slušajte

Kad uistinu slušamo drugu stranu u svađi oslobađamo se predrasuda, zaboravljamo što je pravo i krivo, ne mislimo na prošle greške... Nemojte upasti u klopku bijesa i umjesto da slušate što vam sugovornik hoće reći samo da biste smislili dobar protuudar, slušajte da biste razumjeli. Budite stvarno prisutni u svađi, potpuno se prepustite drugome i saslušajte što ima za reći.

Zapamtite da i vaša voljena osoba ima svoju viziju stvarnosti koja se možda razlikuje od vaše, ali postoji. 'Zagrebite' ispod površine. Moguće je da druga strana ima neke potpuno druge brige - možda je pod pritiskom zbog posla, možda se osjeća nesigurno, ima potrebu za vašom ljubavi, a sve to ne zna iskazati. Umjesto daljnjih razilaženja između vas, pomozite jedan drugome.

2. Pustite ljubavi da vas vodi

U svađama često zauzimamo obrambeni stav. Imamo potrebu da naši argumenti budu snažni, odnosno, da budemo krajnje iskreni, da pobijedimo u argumentiranju. No, takve situacije samo vode daljnjem neprijateljstvu. Samo nas ljubav može ponovno spojiti. Prije nego krenete u napad razmislite - hoće li vas to što kažete ujediniti ili još više razdvojiti? Nevjerojatno, ali stvarno je sva moć u vama. Ne zaboravite na ljubav koju dijelite s partnerom i vodite se njome.

Foto: iStock
Čak i kad vas obuzme velika ljutnja, možda čak i bijes, probajte se smiriti razmišljajući o vašoj ljubavi i svemu onom lijepom što dijelite... I naučite popustiti i oprostiti.

3. Zdrava veza je naše sigurno utočište

Sami ste zaslužni za svoje osjećaje. Svatko od nas je jedinstven. Nešto što nas može pogoditi, drugog možda ni ne dotakne. Naše veze su ogledalo onog što je u nama. Ako smo ljuti, umorni, nesretni, na nama je da to iskomuniciramo s partnerom. Zdrave veze trebale bi biti naše sigurno utočište gdje možemo biti ono što stvarno jesmo. Stoga je normalno da nekad pokažemo i svoju 'mračniju' stranu. Ali ne dozvolite da ona prevlada. I važno je da, iako znamo slabosti jedno od drugog, to ne koristimo u svađi, nego da pokažemo razumijevanje i uvijek se odnosimo s ljubavlju.

4. Bitan je pravi trenutak

Ne morate uvijek reagirati na svaku partnerovu reakciju. Vjerojatno već dobro znate da je pola sata nakon ustajanja nervozan. Da mu je tad sve krivo. Pustite ga. Zar nije nekad jednostavnije prešutiti tih 15-ak minuta nego krenuti u napad i započeti bezrazložnu svađu. Posebno nemojte tad krenuti izvlačiti sva neslaganja i probleme koji vas muče zadnjih godinu dana. Naravno, ne gutajte bijes nego stvarno pustite. Jednostavno se na neko vrijeme udaljite.

Ako partner nekad ima potrebu izreći svoje brige, samo ga saslušajte. Nema uvijek potrebe za daljnjom raspravom. Možda će kasnije biti odlična prilika za dublji razgovor o svemu, a možda je dovoljno da pokažete nježnost i razumijevanje.

5. Bitnije je da ste sretni nego u pravu

Ako vaš partner bira rat mjesto mira, probajte sagledate stvari dublje i vidjeti u čemu je problem. Možda vam jednostavno treba neko odvojeno vrijeme da razmislite o svemu. Bez sumnje, takvi trenuci su vrlo teški, no ako se obje strane prepuste negativnim osjećajima to je začarani krug iz kojeg se teško izlazi. Svi trebamo i želimo kraj sebe osobe koje će nam pomoći da napredujemo i kraj kojih ćemo se osjećati dobro.

Ako postoji duboko nerazumijevanje druge strane duboko udahnite i pustite. Nema potrebe da uvijek dokazujete da ste u pravu. Pričekajte da oluja prođe i pustite ljubavi da vas vodi.

Linker
26. travanj 2024 16:17