Metode pomoći usmjerene su dovođenju više svjetlosti u život. Savjetuje se što više boraviti na otvorenom, osobito za vedrih dana.
 Foto: iStock
Stiže nam uskoro

Suvremeni mit: što je istina o najdepresivnijem danu u godini?

Znanost smatra da je pojava zimske depresije povezana s tim kako naše tijelo reagira na manjak dnevnog svjetla i to je medicinski dokazano stanje.

Mnogi ljudi tijekom hladnih mjeseci padaju u tzv. zimski blues, depresivno raspoloženje koje ima i svoj medicinski naziv: sezonski afektivni poremećaj (SAP, engl. SAD - seasonal affective disorder), tj. sezonski poremećaj raspoloženja. Posebno se depresivnim smatra siječanj, ne samo zbog kratkih dana i niskih temperatura nego i zbog nekih drugih karakteristika.

Je li ta zimska tuga samo posljedica načina razmišljanja pojedinca ili kratki, mračni dani doista mogu utjecati na naše raspoloženje, a time i na to kako se fizički osjećamo?

Ako se pita znanstvenike, ideja da godišnje doba može utjecati na naše raspoloženje ima znanstveno dokazanu podlogu, a većina njih smatra da je problem povezan s tim kako naše tijelo reagira na dnevno svjetlo, odnosno na njegov manjak. Kod nekih je osoba pad izazvan manjkom svjetlosti doista ozbiljan problem.

"Dnevna svjetlost koju primamo kroz oči uzrokuje promjenu razina hormona u tijelu; ako primamo dovoljno svjetla, zaustavlja se produkcija melatonina, hormona spavanja, te se razbuđujemo. Smatra se da na osobe koje pate od SAP-a utječe skraćivanje dnevne svjetlosti zimi - zato proizvode više melatonina, zbog čega su letargične i javljaju se simptomi depresije", protumačila je Alison Kerry iz britanske dobrotvorne organizacije za mentalno zdravlje Mind.

Žene su mu sklonije

Iz još nepoznatog razloga žene su sklonije razvijanju sezonskog poremećaja raspoloženja, češći je i kod osoba između 18 i 30 godina, a pojavnost je veća i kod stanovništva koje živi bliže Zemljinim polovima. Primjerice, u američkoj saveznoj državi Maine, koja zauzima najistureniji položaj na sjeveroistoku Sjedinjenih Američkih Država, deset posto ukupnog stanovništva ima SAP, rekao je Anthony DeMaria, psiholog u Centru za intenzivni tretman poremećaja osobnosti u bolnici Mt. Sinai-West (ne čudi što je Stephen King dobar dio radnje svojih djela smjestio upravo u Maine, možemo dodati).

Tko se, dakle, bori sa zimskim bluesom, vjerojatno je u prvom redu osjetljiv na manjak svjetlosti. Ne iznenađuje što su metode pomoći usmjerene dovođenju više svjetlosti u život. Savjetuje se što više boraviti na otvorenom, osobito za vedrih dana. I sjedenje uz prozor pomaže. Imate li mogućnosti, otputujte u sunčanije krajeve. Zvuči kao jednostavno rješenje (za one koji si to mogu priuštiti), ali nije u svim slučajevima tako - mnogima se stanje i pogorša kad se vrate u maglovito, mračno i hladno mjesto življenja.

I to može pomoći

Kao pomoć primjenjuje se i terapija svjetlom - poseban uređaj, nazvan svjetlosna kutija, emitira jako umjetno svjetlo te simulira sunčevu svjetlost koja osobi nedostaje tijekom zime.

Ipak, ako vas netko pokuša zaplašiti najdepresivnijim danom u godini, nemojte mu vjerovati. Po raširenom suvremenom mitu to bi trebao biti treći ponedjeljak (nekada drugi, a ponekad i četvrti i peti, ako postoji) u siječnju, no taj mit ima vrlo plitko korijenje.

Sve o depresivnom siječnju doznajte u novoj Viti.

Nemojte propustiti, u četvrtak 17. siječnja paket Jutarnji list + Vita, magazin za ljepotu i zdrav život, za samo 14 kuna.

Linker
20. travanj 2024 10:23