'Kao majka imam uvid u to što znači boriti se s atopijskim dermatitisom'
 Press
lampioni

Stvarna priča iza stihova nove pjesme Lane Klingor Mihić! 'Ova pjesma slavi osobe koje su pronašle snagu unatoč teškoj kožnoj bolesti'

Iako se na prvu čini kao pjesma o pronalaženju vlastite snage u teškim trenucima, pjesma 'Lampioni je mnogo više od toga

Ova pjesma slavi osobe koje su pronašle svoju snagu unatoč nezahvalnom i neugodnom stanju kože kakvo predstavlja atopijski dermatitis. Kao majka imam uvid u to što znači boriti se s atopijskim dermatitisom, a gledajući svoju djecu kako odrastaju, počela sam istraživati više o toj bolesti. Saznala sam tako da od njega pati do 8 posto odraslih i do 20 posto djece – a to i nije ni tako malo ni tako rijetko! Istraživala sam dalje, razgovarala o tome s prijateljima i znancima te saznala koliko ljudi trpi u tišini. To je bio moj poticaj za stvaranje ove pjesme - kroz glazbu oboljelima dati glas, govori Lana Klingor Mihić koja je izbacila novu pjesmu 'Lampioni'.


Predrasude postoje i dalje

Naime, iako se često smatra bolešću koja pogađa uglavnom djecu, atopijski dermatitis u odrasloj dobi dolazi sa sasvim novim setom izazova za oboljele, pogotovo kada se radi o umjerenim i teškim oblicima te bolesti koja zahvaća bilo koji dio kože na tijelu.

Pojedinci se susreću s predrasudama i pitanjima poput “Je li zarazno?” i “Što vam se dogodilo?”, posebno kad su zahvaćeni izloženi dijelovi kože poput lica, vrata ili ruku.. To dovodi do osjećaja izloženosti i srama zbog čega oboljeli često izbjegavaju društvene događaje, veze, putovanja te propuštaju poslovne prilike. Atopijski dermatitis u adolescentskoj dobi često je uzrok zadirkivanja i vršnjačkog nasilja koje može ostaviti duboke traume.Većina predrasuda dolazi iz neznanja, kako okoline tako i samih pacijenata.

- Nadam se da će ova pjesma pomoći oboljelima od atopijskog dermatitisa pronaći snagu kako bi prihvatili i zavoljeli sebe u svojoj koži, kakve god im izazove ona zadavala. Istovremeno, nadam se da će i svima drugima pomoći shvatiti s čime se oboljele osobe svakodnevno bore i umjesto predrasuda, pružiti im toliko potrebnu podršku i pomoć - zaključuje Lana.

Linker
20. travanj 2024 05:45