Stručnjaci kažu da su oni koji zavide drugima zapravo jako nesigurni.
 Foto: iStock
Kako prestati

Što se više uspoređujemo s drugima, to više gubimo sebe

Fokusiranje na ono što je netko drugi postigao, neće vam nužno donijeti istu sreću.

Znate li koji je siguran način da si uništite samopouzdanje? Uspoređivanje s drugima… S njihovim postignućima, izgledom, i sa svim onim što imaju, a vi nemate.

Kao da su naši mozgovi programirani za to i kao da je to jedan od aspekata naše osobnosti. Iako je sasvim normalno da nam oči ponekad lutaju i da razmatramo druge mogućnosti i na koji način bi nam one poboljšale život, no gdje podvući crtu?

Stručnjaci kažu da su oni koji zavide drugima u suštini nesigurni. Možda ne znaju koja je njihova svrha i stoga gledaju druge i misle: Trebao/la bih više biti poput njih.'

Fiksacija na tuđi uspjeh

Fokusiranje na ono što je netko drugi postigao, neće vam nužno donijeti istu sreću. Lako se fiksirati na tuđi uspjeh i 'lupati' se po glavi, zato što niste poput njih. Ali ono što svima treba biti jasno, je to da svi imamo svoj vlastiti put i da smo na račun brojnih odluka došli tu gdje jesmo. I zato je vrijeme da se usporedbe ostave po strani i da se više počne fokusirati na osobno poboljšanje.

Neka vas drugi inspiriraju, a ne 'bediraju'

Vi ste odgovorni za 'gubitak' i pronalazak' sebe

Žalite li zbog toga što ste pauzirali godinu dana na faksu kako biste putovali ili što se dali otkaz na poslu koji vas nije ispunjavao i na kojem ste 'pregorjeli'. Čisto sumnjam. Možda vas je to unazadilo u pitanju karijere, no zato stekli iskustvo i vještine koje možda i ne biste stekli da ste 'stajali' na mjestu. Odlučili ste živjeti život i zato si čestitajte.

Nemojte se fokusirati samo na svoje slabosti.

Nitko nije dobar u svemu. I što prije to prihvatite, to će vam biti lakše. Naravno, čovjek treba učiti dok je živ, ali ono što je pomoglo jednoj osobi da postane uspješna, ne mora nužno pomoći i vama. Uvijek možete pronaći način da prodate vještine koje već posjedujete, a usput 'glancate' one koje biste voljeli imati.

Foto: iStock
Neka vas drugi inspiriraju, a ne 'bediraju'.

Prihvatite tko ste

Lažnjaci, fejkeri, muljatori, ulizica koja se vidi iz aviona… Sigurno ste tijekom života naišli na takve ljude. Mnogi se služe ovim taktikama, jer vjeruju da će im donijeti uspjeh. Ali, istina je da će većina to prepoznati, a poštovanje će onda i nestati. Zar nije lakše biti ono što jesi? Budite svoji, a ne kopija i lažnjak!

Jedina osoba s kojom se trebate uspoređivati ste vi sami. Sve dok uzalud trošite svoju energiju na ljubomoru, nemate energiju potrebnu za ostvarenje vlastitih ciljeva. Umjesto toga, čestitajte drugima na uspjehu i fokusirajte se na svoje želje i snove.

Linker
18. travanj 2024 05:39