Um i tijelo

ŠTO NAM TO GOVORE? Njemački psiholozi tvrde kako nam bolesti šalju skrivene poruke, evo i koje

Potiskivanje emocija, neizražavanje misli i potreba, zatomljenje strahova, sakrivanje onoga što proživljavamo... Sve navedeno često nas vodi u bolest. Otkrijte što nam poručuju.

Bolest je poput poruke. Ona nam svojom pojavom javlja ono što nam poručuje naše unutarnje, naš duh. Svaki put kada smo pod utjecajem stresnih emocija naše tijelo luči razne hormone, od kojih je najpoznatiji kortizol, a koji stežu naše krvne žile, ubrzavaju rad srca i podižu tlak. Kada se ovakvo stanje često proživljava, tijelo postaje ranjivo i lako se razbolijeva. Prvi znakovi su slabo pamćenje, nejasnoća u razmišljanju te naposljetku potpuno odumiranje nekih "grana" mozga, o čemu u svojoj knjizi "Čarobno drveće uma" govori dr. Marion Diamond sa Sveučilišta Berkley.

Osim što nam slabi tijelo, stres naglo pogoršava već "zatečeno stanje" ili bolest koju imamo. Imunološki sustav nam biva iscrpljen i više se ne možemo "branit" ni od manjih napada emocija. Sve ostavlja tragove koje teže brišemo. Kako bismo lakše proniknuli u stvarni uzrok problema iz kojeg je nastalo stanje bolesti potrebno je zagrebati dublje. Bolesti su poput simbola prepunih značenja.

Na putu istraživanja što koja bolest znači našli su se brojni autori duhovne i self-help literature. Jedna od najpoznatijih od njih je Louis Hay, autorica hit naslova na ovu temu. "Kako iscijeliti duh i tijelo", "Volim svoje tijelo" i "Moć ozdravljenja je u nama" samo su neki od njih.


Mi kreiramo budućnost

- Svaka naša riječ, svaka naša misao kreira našu budućnost. Zato, potrebno je pripaziti što govorimo, kako riječima modeliramo svoj svijet. Život će nam biti bogatiji, ako smo zahvalni. Svemir voli zahvalnost i na nju odgovara stvarima na kojima možemo još više biti zahvalni, tvrdi Louise Hay, poznata američka duhovna učiteljica i osnivačica vlastite nakladničke kuće pod nazivom Hay house.

Redovni "tretmani" zahvalnosti Svemiru na životnim iskustvima te sebi na prevladavanju i življenju istih i učenjima koja smo dobili, izravni je i najbrži put prema ozdravljenju.

Louise Hay je s vremenom postala simbol rješavanja problema zvanog bolest - jer je i sama prošla kroz izlječenje od teške bolesti. Njezin novi život počeo je u 58. godini, kada saznaje da je oboljela od raka grlića maternica i kreće u borbu s teškom bolesti. Odustaje od pomoći tradicionalne medicine, te se odlučuje za drugačije liječenje; liječenje oprostom.

I need medicine. Cheerless unhappy moody woman holding her forehead and suffering from a headache while being at home
Getty Images/iStockphoto

Sličnih stavova su i dr. Marion Diamond te životna učiteljica Louise Hay, koja se poziva na vlastito iskustvo.


Bolest kao put...

Hay u svojem naumu da pomogne sebi i drugima i razotkrije bolest nije jedina. Ispod površine o značenju bolesti zagrebli su i Nijemci; psiholog Thorwald Dethlefsen (1946. - 2010.) i psihoterapeut Ruediger Dahlke.

"Naša namjera nije suzbijanje bolesti, nego njezino korištenje...", jedna je od mnoštva zanimljivih misli koje ćete pronaći u njihovoj knjizi "Bolest kao put". Dethlefsen i Dahlke tvrde kako ne postoji više bolesti, nego samo jedna, a manifestira se kroz "loše osjećanje" tijela.

"Bolesniku uvijek nešto fali i to u njegovoj svijesti - jer kad mu ne bi nedostajalo ništa, on bi bio zdrav, to jest čitav i savršen. Ali ako mu nedostaje nešto da bi bio zdrav, on je nezdrav, dakle, bolestan. To bolovanje pokazuje se u tijelu kao simptom da čovjek nešto ima. Tako je ono što se ima izraz za ono što nam fali." citat je iz knjige.

Na putu istraživanja o bolesti, autori su ispisali tumačenja o tome što nam nedostaje, a manifestira se kroz bolest koju smo "dobili". Namjera im nije bila sastaviti nikakav leksikon bolesti u koji bismo zavirili kao u sanjaricu. Dvojac potiče čitatelja na, kako ga oni nazivaju - "propitkivanje", koje će nas onda dovesti pred odgovor.

Njihov popis bolesti drugačiji je od onoga koji je sastavila Louise Hay. Uz svaku navedenu bolest autori su ponudili opsežnije istraživanje, tumačenje i propitivanje poremećaja. Putem iščitavanja i prepoznavanja simptoma kod vlastitog tijela može se doći do vlastitog odgovora na pitanje - "što je poruka moga puta kroz bolest"? Naglasak je na "moga". Na ovome putu najlakše je uspjeti osobnim proučavanjem i iskrenošću. U tom smislu, napomena autora o "pogonskom sljepilu u vlastitom domu", tj. o nepriznavanju vlastitog problema, ali pronalaženju vremena za tuđe, ne ostavlja prostora za slobodno tumačenje i primjećivanje tuđih bolesti.

 

Zadržimo svoju intimu

"Svaki čovjek treba se brinuti samo za sebe i vlastite probleme - to je najveći doprinos koji može dati usavršavanju Svemira." Zato zadržimo svoju i poštujmo tuđu privatnost na ovom putovanju. Jer kako i sami autori knjige kažu, "bolest je put do savršenstva".

 


Propitkivanja

Točna tumačenja poremećaja lako se prepoznaju; uvijek će izazvati nelagodu ili osjećaj povlačenja. Tijekom čitanja tumačenja bolesti moguće je nekoliko puta "spotaknuti se" o neku karakteristiku ili obrazac koji prepoznajemo kao svoj, nakon čega nam dodatno mogu pomoći pitanja ponuđena na kraju svakog tumačenja u knjizi. Donosimo kraći pregled "propitkivanja", tj. pitanja i misli nekih od bolesti, koje u svojoj knjizi nude Dethlefsen i Dahlke.  

Cannot find the answer. Poor upset lady lying on a bed and looking depressed while trying to solve her problem.
Getty Images/iStockphoto

Ništa vas ne košta probati - odgovorite na pitanja, možda vam neke stvari ipak postanu jasnije.

 

 

Iskrenost je jedini put - odgovorite na pitanja za svoju bolest!


Infekcija/Upale

U fokusu: konflikt

Pitanja: Koji konflikt ne vidim/izbjegavam/ne želim si priznati?


Alergija

U fokusu: agresija

Pitanja: Čega se toliko bojim? Manipuliram li svojom alergijom druge? Koliko se mogu prepustiti, a koliko i koja točno područja izbjegavam?

 

Disanje

U fokusu: Asimilacija života

Pitanja: Što mi oduzima dah? Što ne želim uzeti/dati? S čime ne želim stupiti u kontakt? Od čega se "zaključavam"?

 

Želučane tegobe/Problemi s probavom

U fokusu: unošenje vanjskog svijeta, razlikovanje povoljnog i nepovoljnog te prihvaćanje prvog i izlučivanje drugog

Pitanja: Što ne želim ili ne mogu gutati? Kako se odnosim prema svojim osjećajima? Čeznem li za ljubavlju, radi koje se ne moram gristi i brinuti?


Oboljenja jetre

U fokusu: nemogućnost razlikovanja, vrednovanja "otrovnog" od "neotrovnog", neumjerenost, pretjeranost

Pitanja: U kojim sam područjima izgubio/la mogućnost procjene? Gdje sam zapao/la u prekomjernost? Čega mi je previše? Zanemarujem li svoj svjetonazor?


Osjetila

U fokusu: opažanje stvari, istina

Pitanja: Što ne želim vidjeti? Što ne želim čuti? Propuštam li se otkriti, upoznati sa samim sobom? Bojim li se vidjeti/čuti stvari onakvima kakve jesu? Jesu li egocentričnost i predanost kod mene u ravnoteži?

 

Glavobolja

U fokusu: Ono što je "gore" (dok je ostatak tijela ono što je "dolje")

Pitanja: Nad čime razbijam glavu? Jesam li tvrdoglav/a? Pokušavam li mišljenje zamijeniti djelovanjem? Jesam li iskren/a prema svojoj seksualnosti?


Bubrezi

U fokusu: partnerstvo

Pitanja: Koje probleme imam u partnerstvu? Propuštam li u ponašanju partnera prepoznati sebe? Držim li se starih problema? Na koje skokove me tjera bubrežni kamenac?


Mjehur

U fokusu: pritisak

Pitanja: Čega se grčevito držim, iako je prevladano i treba ga izbaciti van? Gdje sebe izlažem pritisku? Zašto plačem? Čega se trebam riješiti?

 

Srčane bolesti

U fokusu: Mogući strah od emocija, želja za redom

Pitanja: Jesu li mi osjećaji i razum u ravnoteži? Dajem li dovoljno prostora osjećajima? Živim li i volim od svega ili samo polovinom srca? Slušam li svoje srce?

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo