'Zahvalna sam što sam postala bolja što sam starija - manje sam kritična i manje osuđujem, naučila sam praštati.'
 Foto: Profimedia
Čak i ne skriva da je išla pod nož

Što možemo ukrasti od Jane Fonde? Za početak redoviti seks, jogu i zeleni čaj

Glumica čija karijera traje čak šest desetljeća zvijezda je novog filma 'Klub zadovoljnih žena' (Book Club), a otkrila je što nju čini zadovoljnom i sretnom te koja je tajna njenog mladolikog izgleda.

Redoviti seks, joga, zeleni čaj, multivitamini kao i pokoja injekcija botoksa samo su neke od tajni zbog kojih pojedine holivudske dame izgledaju kao da je vrijeme za njih stalo. Jedna od njih je i zasigurno Jane Fonda (80) - 'seksi baka', kako joj mnogi vole tepati.

Na istesanom tijelu zavide joj i duplo mlađe kolegice koje upijaju njene savjete. Mladolik izgled, kažu kirurzi, Fonda može zahvaliti i plastičnoj kirurgiji. Glumica je tako kažu 'sredila' vrat, obraze i područje oko očiju. Ipak, Fonda se kune kako je za sve ipak najzaslužniji dobar i redoviti seks.

- Mnogo je novca potrebno da bi se postigao ovakav izgled, ali imala sam i dobre gene koje sam dobila besplatno. Ipak, mislim da bez dobrog i redovitog seksa ne bih baš mogla uskakati u haljine koje sam nosila dok sam bila mlada - rekla je Fonda.

Glumica čija karijera traje čak šest desetljeća zvijezda je novog filma 'Klub zadovoljnih žena' (Book Club), a otkrila je što nju čini zadovoljnom i sretnom. Godine je, kaže, više na plaše i otkako ih je prigrlila puno je sretnija žena.

- Imam umjetni kuk koljeno i palac, a prošla sam kroz brojne operacije leđa. Imam više metala u sebi od bioničke žene, ali i dalje mogu vježbati. Imam i osteoartritis pa mi je svaki ulazak i izlazak iz auta borba. Srećom, godine i godine fitnessa su mi zaista pomogle da sve to izdržim i da ostanem jaka - rekla je Fonda u jednom od intervjua.

Što to točno Jane Fonda radi da izgleda tako dobro?

I dalje vježba

Svaki dan odlazi u duge šetnje i vježba jogu. Kaže da to nikad neće prestati raditi.

- Čovjek treba ostati aktivan. Znam da me to čini snažnom. Mnogi, kad shvate da ne mogu raditi stvari koje su radili nekoć, odustanu od svega, odnosno od bilo kakve aktivnosti. Velika pogreška. Ne smijemo dopustiti da nas poneka ograničenja definiraju i potpuno zaustave. U ovim godinama još uvijek se želim na podu igrati s unucima, nositi barem dio svoje prtljage i izaći iz auta za manje od 15 minuta - kaže. Dodaje da postoji mnogo stvari koje više ne može raditi i zato radi stvari koje su, obzirom na godine, sigurnije.

- Više šetam, dižem male utege. Krećem se sporije, ali se ipak krećem. Ključno je ostati aktivan. Ako ste u invalidskim kolicima, mičite rukama - rekla je Fonda.

Ne vjeruje u dijete

- Mnoge dijete su fokusirane samo na gubitak kilograma (privremeni i nezdravi). I uvijek su osuđene na propast - kaže. Zato Fonda ima sjajan prijedlog. Za početak, bacite vagu, počnite vježbati, započnite dan zdravim doručkom i s vremena na vrijeme si dopustite čokoladu.

Nema predaha

Mnogi ljudi se umirove u 60-tima, ali Jane na mirovinu ni ne pomišlja. Kaže kako joj je stabilna posao potreban, ali isto tako naglašava kako je teško biti starija glumica s redovitim ulogama. Gluma je, dodaje, čini sretnom.

- Da ste mi, kad sam imala 20, rekli da ću s 80. još glumiti, pogotovo u seriji kao što je Grace and Frankie, rekla bih vam da ste ludi. Nisam mislila ni da ću doživjeti ove godine. Ipak, svako jutro kada se probudim, poželim se uštipnuti da provjerim jesam li još tu - šali se glumica.


Graciozno starenje

- Ne trudite se biti savršeni. To je unaprijed izgubljena bitka koja će vas činiti nesretnima. Tjeskoba će vas odvesti ili u prejedanje ili u pretjerivanje s pićem. Umjesto toga, usmjerite energiju na spoznavanje samoga sebe i odražavajte kvalitetne odnose s bliskim ljudima. Ja svaki dan meditiram 45 minuta do sat vremena. To me drži mirnom i stabilnom - rekla je.

Prehrana i seks

Jane izbjegava rafinirane šećere i previše soli. Jede složene ugljikohidrate i povrće te uzima multivitamine, zeleni čaj, a voli i bijelo vino. Osim prehrane, naglašava i važnost seksa.

- Starije žene s aktivnim seksualnim životom su zdravije, sretnije i bolje reagiraju na starenje. Ja sam čisti dokaz za to - zaključila je.

Linker
20. travanj 2024 10:25