Kako biste lakše prihvatili ispriku, razmislite snosite li i vi dio krivice za nastalu svađu.
 Getty Images
ima lijeka za sve

Što kad 'oprosti' jednostavno nije dovoljno, a ljutnja je i dalje prisutna

Čak i kad isprika dolazi iz srca, ponekad je bijes još uvijek prisutan. Pitanje je zašto?

Čini li se i vama da se danas svi samo razbacuju s riječi 'oprosti' i kao da je ona potpuno izgubila svoje značenje. Što se dogodilo s dobrim starim vremenima kada su isprike mogle izgraditi mostove i popraviti odnose? Kako uopće razlikovati iskrenu od one 'tek tako' isprike?

Čak i kad isprika dolazi iz srca, ponekad je bijes još uvijek prisutan. Pitanje je zašto?

Svi znamo za onaj klišej 'djela govore više od riječi', a on se itekako može primijeniti kada govorimo o isprikama. Svi možemo reći 'oprosti', ali ako nema djela koja podupiru taj 'oprosti', ništa se nije postiglo. I isprika je besmislena.

- Ovo se najčešće događa parovima. 'Oprosti, promijenit ću to'. Ali do promjene nikad ne dođe. Ili se 'oprosti' kaže u ljutnji i samo zato da se svađa što prije završi. I opet se tu ništa nije postiglo - kaže seks terapeutkinja Shadeen Francis.


Kako izgleda iskrena isprika

• osoba je shvatila i razumjela zašto ste povrijeđeni

• prihvatila je krivicu umjesto da je prebacuje na vas

• ne zauzima optužujući stav

• osoba koja se ispričala neće to učiniti tako da se vi osjećate loše

No što kad ta ljutnja ne prestaje? Dobili ste iskrenu ispriku, prihvatili ste je, druga strana se zaista iskazala, ali vi u sebi i dalje osjećate bijes.

- U tom slučaju, čini se da je problem puno veći i dublji. Ljutnja se vrlo lako može maskirati u depresiju ili traumu, pogotovo ako vam je teško izraziti svoje emocije. Ako ste ljuti cijelo vrijeme te se uzrujavate čak i zbog sitnica, trebali biste se zapitati što se zapravo događa - kaže psihologinja Aimee Daramus.

Ponekad je ljudima samo potrebno više vremena da obrade ispriku prije nego što se njihov bijes smanji. Istodobno, vaš bijes može biti povezan i s boli. Možda ste oprostili, ali još niste zaboravili kako ste se, zbog postupaka te osobe, loše osjećali.


Krenite dalje

Jasna komunikacija je uvijek zdrav način da prevladate bijes u sebi. Onome tko se ispričava najgora reakcija je hladnoća. Ako ste ljuti, pokažite to i recite što mislite, ali nemojte partnera/prijatelja kažnjavati šutnjom.

Kako biste lakše prihvatili ispriku, razmislite snosite li i vi dio krivice za nastalu svađu. Možda to ne želite priznati, ali lako je moguće da ste od muhe napravili slona. Malo bolje razmotriti problem i to hladne glave. Tako ćete lakše prihvatiti ispriku i ostaviti to iza sebe.

Nemogućnost opraštanja drugima obično je znak da ne možete oprostiti sami sebi. Savladajte umijeće opraštanje, izbacite gorčinu iz srca i krenite naprijed.

Linker
20. travanj 2024 02:51