Danas čitamo...

Što je to toliko posebno u knjizi Hygge?

Danski recept za sretan život danskog autora Meika Wikinga temeljena na dugogodišnjem znanstvenom istraživanju u Institutu za istraživanje sreće u Kopenhagenu, obara sve rekorde.

 

Za Dansku se često kaže da je najsretnija zemlja na svijetu. Za to postoji samo jedan razlog: hygge.

Ova knjiga prvo je i najvažnije djelo koje govori o danskom fenomenu hyggea, a temeljeno je na dugogodišnjim znanstvenim istraživanjima.

Može li vas itko bolje provesti hyggeom od meika wikinga? Meik je direktor u Institutu za istraživanje sreće, iz Kopenhagena, i već dugo proučava čaroliju danskoga načina života.

Ova Meikova privlačna i motivirajuća knjiga pomoći će vam da uvedete hygge u svoj život! Iako se ta riječ ne može doslovno prevesti, mnogi smatraju da je hygge umjetnost stvaranja intime i duševne ugode te sposobnost uživanja u svemu što djeluje umirujuće… Kad ga doživite, znat ćete što točno znači, a sigurno ćete ga doživjeti dok čitate zanimljivu knjigu ili s prijateljima gledate omiljenu seriju, dok jedete čokoladnu tortu ili uživate u prekrasnom danu na otvorenom…

 

Što hygge zapravo znači

Knjige o hygge konceptu ove su godine preplavile svijet, a svojevrsna hygge revolucija stigla je u Hrvatsku. Oduševljenje ovim filozofskim pogledom na život u potpunosti je opravdano: hygge označava blagostanje, udobnost, zadovoljstvo, uživanje u blagodatima života i bližnjih - jednom riječju sve ono vrijedno življenja.

Novinarka Nada Mirković kaže kako, generalno govoreći, Hrvati hygge teže uvode u svoj život. Riječ je o tipičnom "mediteranskom" mentalitetu koji nas, tvrdi Mirković, karakterizira kao narod koji se iznimno brine o tome kakav dojam ostavljamo. Ta osobina nije prisutna kod Danaca - njihova ležernost, opuštenost i uživanje vidljivi su i u načinu odijevanja, pa i u pripremanju hrane.

Tvrdi da je, provodeći vrijeme u Danskoj, prvi put upoznala osjećaj uživanja i opuštanja bez posebna razloga, u malim stvarima, ali velikog značaja.

Autorica hita Danci i stranci Kristina Wolsperger Danilovski priznaje kako joj je ova knjiga pomogla da se prisjeti osjećaja i promjena koje je doživjela nakon što se iz Hrvatske preselila u Dansku. Posebna smirenost i opuštenost, zadovoljstvo i sreća tog naroda izrodila se kao način "preživljavanja" u klimatski i vremenski specifičnim uvjetima. Posebnu pozornost Danci daju interijeru svoga doma, pa je Wolsperger Danilovski naglasila važnost ugođaja koji se posebice naglašava običnim, malim svjećicama koje "žmirkaju" po cijeloj prostoriji.

Oduševljena načinom života koji je upoznala u Danskoj, Kristina se ipak osvrnula na vrlo često spominjano nepovjerenje Danaca prema strancima. Ta osobina se i u knjizi naglašava kao jedna od glavnih mana naroda koji se najugodnije osjeća u malom, privatnom i poznatom okruženju.

No, pravo iskustvo Hygge doživjet ćete tek kada knjigu uzmete u ruke. Mi vam je toplo preporučamo! Kupiti je možete i on-line.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo