Brinuti o tome što drugi misle o nama je totalno iscrpljujuće, ali i nepotrebno.
 Foto: iStock
Za ispunjeniji život

Što bismo trebali prestati raditi u 2017. godini...

Kad je riječ o postizanju ciljeva i sreći, postoje loše navike kojih se trebamo riješiti kako bismo krenuli naprijed. Nemojte očekivati da će ove promjene biti lake, no one će se definitivno isplatiti kad počnete primjećivati promjene u svim aspektima svoga života.

Treba li vaš mentalitet makeover u 2017.? S ulaskom u novu godinu mnogi od nas namjeravaju početi vježbati ili konačno krenuti na dijetu, no jeste li razmišljali o poboljšanju vlastitog ponašanja i o promjeni vlastitog pristupa prema životu? Kad je riječ o prioritetima, postizanju ciljeva i sreći, postoje loše navike kojih se trebamo riješiti kako bismo krenuli naprijed. Nemojte očekivati da će ove promjene biti lake, no one će se definitivno isplatiti kad počnete primjećivati promjene u svim aspektima svoga života.

1. Prestati brinuti o tome što drugi misle

Jeste li skloni pridavati previše pažnje na to što drugi misle i kako vas možda osuđuju zbog nekih postupaka? Prestanite. Ako stavljate tuđe mišljene ispred svojeg, ubrzo ćete postati jako nesretna osoba. Brinuti o tome što drugi misle o nama je totalno iscrpljujuće, ali i nepotrebno. Važno je znati da je tuđe mišljenje nešto na što ne možemo utjecati pa se zato trebamo prestati brinuti oko toga.

Imati samopouzdanja da sami prosudimo što je najbolje za nas je najbolji način da se razvijamo, a i da u konačnici budemo sretni.

2. Prestati se uspoređivati s drugima

Susjed je kupio novi auto, prijateljica je dobila bolji posao, sestrična već ima dvoje djece, a ja nijedno. Iako je uspoređivanje svima nama zajedničko ono može uvelike utjecati na vašu sreću i blagostanje. Svi smo mi drugačiji, te moramo slijediti vlastiti put, stoga je uspoređivanje s drugima potpuno besmisleno. Nemojte biti ljubomorni na tuđi uspjeh. Sve dok uzalud trošite svoju energiju na ljubomoru, nemate energiju potrebnu za ostvarenje vlastitih ciljeva. Umjesto toga, čestitajte drugima na uspjehu i fokusirajte se na svoje želje i snove.

3. Prestati žrtvovati vlastitu sreću zbog nekog drugog

Jeste li stavili svoje snove na čekanje zbog tuđih želja? Na primjer, možda se zbog partnerove karijere preselili u neko drugo mjesto koje vam nikako ne odgovora i gdje se nesretni ili ste zbog radnog vremena prihvatili posao koji vas ne ispunjava kako biste se više mogli brinuti o članu obitelji. Žrtvovanjem vlastite sreće možda ćete se osjećati plemenitije, no na duge staze, kažu stručnjaci, to vas neće ispuniti radošću. Samopožrtvovnost dovodi do gorčine i zamjeranja, stoga pokušajte postići kompromis između podržavanja drugih i ostvarenja života kakvog vi želite.

4. Ne čekati da dobijemo ono što želimo

Svi mi imamo limitirano vrijeme na ovoj planeti i nitko ne zna kad će njihovo vrijeme doći do kraja. Vođeni ovom mišlju, zapitajte se što se u posljednje vrijeme napravili kako biste se približili svojim ciljevima. Drugi vam na tom putu mogu pomoći, no u konačnici je inicijativa i energija samo na vama. Neka 2017. bude godina u kojoj ćete prestati stajati na mjestu i čekati da vam stvari same padnu s neba. Krenite u akciju.

5. Prestati se fokusirati na negativno

Život je mješavina dobrog, lošeg, neutralnog i ružnog. Vaše gledanje na život će u velikoj mjeri ovisiti o tome koju perspektivu izaberete. Ako u svakoj situaciji vidite nešto negativno, učite sami sebe da gledate na svijet kroz 'negativne naočale'. Zar to nije naporno? Kad biste iz svake situacije uspjeli izvući nešto pozitivno, život bi vam bio mnogo podnošljiviji. Provodite vrijeme s pozitivnim ljudima jer njihova energija lako može doprijeti i do vas.

6. Ne obazirati se na očekivanja drugih ljudi

Naša obitelji, prijatelji, kolege uvijek od nas imaju neka očekivanja. Očekuje sam da imamo dobre ocjene u škol, da upišemo dobar fakultet, nađemo siguran posao, dobrog partnera, da osnujemo obitelj... U isto vrijeme očekuje se da njegujemo prijateljstva, da budemo dobri građani, te da ranjivost ne pokazujemo baš prečesto... Sva ta očekivanja, kažu stručnjaci, mogu se odraziti na naše zdravlje. Previše nerviranja ako nismo postigli ono što se od nas očekuje, besane noći mozgajući kako to ostvariti...

Probajte imati što realniji pogled na život i odvojite svoje želje od želja drugih ljudi. Uzmite vremena i upoznajte sami sebe i vodite život koji vama odgovora, a ne život koji drugi od vas očekuju da vodite.

Linker
26. travanj 2024 04:54