Nova Glorija

Sretne i zadovoljne u svojim tijelima: Konfekcijski broj nije mjerilo ljepote!

Ella Dvornik, Lucija Lugomer, Jelena Perčin, Tončica Šiškov, Maja Žanko i Toni Mažuranić skinule su se u donje rublje pred Glorijinim fotografom Ivanom Posavcem ne bi li podigle svijest o ljepoti različitosti ženskih tijela.

 

Želimo potaknuti pozitivan odnos prema svome tijelu, da se žene prestanu uspoređivati s ljepoticama iz reklama i s modnih pista, najčešće na vlastitu štetu. Stoga smo napravili mali iskorak i pokazali da smo svi nesavršeni, a istodobno lijepi na različite načine. Tu ljepotu treba isticati i voljeti se takvi kakvi jesmo - kaže Jelena Balabanić Mavrović (44), sociologinja i psihoterapeutkinja te suosnivačica Centra za poremećaje hranjenja BEA iz Zagreba.

 

Tko je savršen?

Mučenje dijetama kako bi se postiglo fizičko savršenstvo često uzrokuje poremećaje u prehrani - od anoreksije i bulimije do nespecifičnih poremećaja hranjenja. Takvih je osoba u Hrvatskoj više od 40.000, uglavnom djevojčica i mladih žena u dobi od 12 do 30 godina, a svojom težinom nezadovoljno je oko 40 posto dječaka i čak 50 posto djevojčica od 15 godina.

Kako se od 26. veljače do 5. ožujka obilježava Svjetski tjedan skretanja pažnje na poremećaje hranjenja, u medijima će se malo više govoriti o tom inače stigmatiziranom problemu.

Tjedan završava humanitarnim koncertom Hrvatskog orkestra harfi u Lisinskom, čiji je prihod namijenjen Dnevnoj bolnici u Jankomiru, s kojom surađuje i Centar BEA - često prva adresa na kojoj, anonimno, zatraže pomoć osobe s poremećajima prehrane. Surađuju i s KBC-ima Sestre milosrdnice i Zagreb.

 

Prvi korak, najvažniji korak

- Taj prvi korak je najvažniji i najteži. Tinejdžerice dolaze s roditeljima, one starije dolaze same, a roditelji niti ne znaju što im se dešava jer majstorice su u prikrivanju, osobito bulimije, dok je anoreksiju teže prikriti. Što je osoba dulje u poremećaju, i liječenje je dulje i zahtjevnije. Ako se u prve tri godine od početka simptoma započne s liječenjem, prema najnovijim podacima - uspješnost je do 80 posto. No, mnogi oboljeli taje svoje probleme i pomoć potraže dosta kasno, kad je poremećaj uzeo maha i postao stil života - kaže Jelena Balabanić Mavrović.

 

U akciji osvješćivanja tog problema Jelena je za snimanje u Gloriji okupila šest žena koje su se bez sustezanja skinule u rublje te pokazale svoja tijela - njihovu ljepotu, ali i nesavršenosti s kojima se znaju nositi.

Sa samopouzdanjem nemaju problema, a svojim postupkom žele osnažiti i druge žene da kritički odnos prema tijelu zamijene blagošću i nježošću prema sebi i vrate samoštovanje poljuljano zanošenjem iskrivljenom slikom koju su stekle o ljepoti. Koja nije samo u fizičkom izgledu, nego u kompletnoj osobi zadovoljnoj sobom.

 

Neke zbog vlastitih dramatičnih iskustava, neke iz straha da se to ne dogodi bližnjima, Ella Dvornik, Lucija Lugomer, Jelena Perčin, Tončica Šiškov, Maja Žanko i Toni Mažuranić razotkrivaju svoju intimu kako bi skrenule pažnju na pošast zvanu poremećaji u prehrani.

 

Upravo ono što većina žena smatra "viškom" - široke bokove, poveću stražnjicu i bujno poprsje - Lucija Lugomer pretvorila je u svoje najveće adute: zahvaljujući raskošnim oblinama 23-godišnja Zagrepčanka postala je prvi hrvatski plus-size model. Njena ženstvena figura krasi kampanju za domaću modnu marku Amadeus, o njezinoj je ljepoti lani pisao talijanski Vogue, a nedavno je postala ambasadorica francuskog brenda za njegu kose Dessange. I premda joj je život danas savršeno posložen, Lucija je do svega toga prošla težak put. Naime, oduvijek je bila viša i krupnija, ali i zrelija i ozbiljnija od svojih vršnjakinja zbog čega je odskakala od svoje generacije.

Umjesto da očajava nad svojim nesavršenstvima, Lucija ističe sve ono na što je ponosna na svom tijelu! Bravo, Lucija! [Snimio: Ivan Posavec/Gloria/Hanza Media]


 

Odrastanje bez majke, koja je umrla kada je bila djevojčica, za Luciju je značilo nedostatak ženske podrške i savjeta, pa je odgovor na pitanje zašto se njezino tijelo mijenja drugačije od ostalih, zatražila mišljenje liječnika u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica...

Što je sve tamo doživjela i naučila, kao i priču preostalih pet žena koje su otvoreno progovorile kako se osjećaju u svom tijelu, pročitajte u novom broju Glorije koji je na kioscima 23. veljače!

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo