Ovaj nam virus zorno i iskustveno pokazuje osnovne postavke koje su u temelju svih duhovnih učenja - da smo svi jedno, da je sve povezano i da sve utječe jedno na drugo.
 Getty Images/iStockphoto
Iskoristimo svi ove dane za ono što je istinski važno

Životna sreća se najviše krije u malim stvarima, kojih ima za sve nas - bez obzira na sve viruse svijeta

Postoje li i pozitivne strane ove situacije s koronavirusom

Ovih dana rapidno raste problem i panika oko koronavirusa, gotovo iz sata u sat mijenjaju se vijesti i pojačavaju mjere zaštite i izolacije koje utječu na živote svih nas.

Srećom, dok ovo pišem barem u Hrvatskoj još nema umrlih, ali sve ovo što se događa uzdrmat će sve vrste poslovanja i donijeti nam svima (i poduzetnicima i zaposlenicima) velike financijske štete.


Popustio je osjećaj pritiska

Bez obzira na sve te činjenice, ja si jednostavno ne mogu pomoći - stalno mi spontano dolaze zapažanja o pozitivnim stranama cijele ove situacije. Baš kao što neki mozgovi uvijek po navici tragaju za onime što bi moglo biti problem, moj mozak po automatici u svemu traži - što je u tome dobro?

Prva dobra stvar koju nam je ovaj virus donio je - mir! Zvuči neobično na prvu (zar nije donio paniku?), ali okrenite se oko sebe i osjetite - posvuda oko nas vlada prekrasna tišina i mir - malo je prometa na cestama, malo e-mailova u inboxima. Tiho je. Iscjeljujuće je biti za promjenu malo u tišini.

Ovaj je virus učinio da popusti osjećaj pritiska koji je stalno bio sveprisutan - pritiska "moram ovo, moram ono, ništa ne stižem". Virus nam je omogućio da udahnemo (kako neobično i u suprotnosti s naravi tog virusa, zar ne?) i dobijemo malo mjesta i vremena za sebe.

Ovaj nam virus mijenja perspektive, na mnoge načine. Stroj zvan civilizacija, koji se činio čvrst i moćan (a često i nemilosrdan, kad te uhvati u svoj žrvanj "hrčkovog kola"), upravo nam pokazuje svu svoju krhkost. Civilizacija koja je utemeljena u toliko velikoj mjeri na ekonomiji, usmjerena na brojke i profit...zaljuljala se. Jedan mali virus ruši sve te brojke širom svijeta. No upravo zato što je došla "viša sila"(zanimljivo ime, zar ne?) i izbacila nas iz stroja, dobivamo puno jasniji uvid što je istinski važno, a što nevažno. U ovakvoj se situaciji tako jasno vidi koje su to (životne) vrijednosti kojima ne može pasti vrijednost na burzi.


Zajedno smo

Ustvari, ovaj nam virus zorno i iskustveno pokazuje osnovne postavke koje su u temelju svih duhovnih učenja - da smo svi jedno, da je sve povezano i da sve utječe jedno na drugo (svi znamo onu poznatu metaforu da zamah krila leptira na jednoj strani planete može izazvati velike valove na drugoj).

I eto, sada to zaista i do same srži možemo osjetiti - što znači biti jedno i koliko je baš sve međusobno povezano, ne samo u prirodi, nego i u civilizaciji koju smo stvorili. Kako se crvene točkice na mapi svijeta šire, to postajemo svi izjednačeni, slični - sve su se zemlje svijeta u istom trenutku suočile s istim problemom, sve nacije imaju iste osjećaje i razlike konačno padaju i drugi plan. Lijepo mi je gledati kako je koronavirus ujedinio svijet.

A leptirova krila su nam jasnija nego ikada - ako kozmetičarka odjednom ne smije raditi, odlučit će ne kupovati kolače, slastičarka će zato odbaciti ideju o novim cipelama, vlasnik trgovine cipela odgodit će lakiranje svog auta... itd. Sve je povezano - i uvoz i izvoz i zatvaranje škola i zabrana sastanaka i putovanja... Većina nas imat će poslovnih problema, ali heeej - nije li lijepo da u smo u svemu tome zajedno? Naći ćemo rješenja.

Sjajno je vidjeti i koliko je nesalomljiv ljudski duh. Nikada u porukama nije kružilo ovoliko šala. A jednako tako, budi se i naš osjećaj solidarnosti, da želimo pomoći - šaljemo jedni drugima korisne informacije - poput audio snimke liječnice koja objašnjava simptome zaraze i najbolje načine ponašanja.

Osim toga, ovaj zanimljivi trenutak budi našu inovativnost i uči nas fleksibilnosti i prilagođavanju - primjerice naučit ćemo i otkriti što sve i kako možemo raditi od kuće. Također nas iskustveno poučava i mnogim korisnim i praktičnim stvarima za budućnost (na koje su neki do sada odmahivali rukom) - primjerice koliko važno je imati ušteđevinu, ne oslanjati se na samo jedan izvor prihoda i slično.


Nahranite dušu

Pa zbog svega ovoga, umjesto da žudite da se stvari što prije vrate na staro, iskoristite trenutnu korona-učionicu za nova otkrića i spoznaje, za buđenje vlastite inovativnosti i radujte se unaprijed što ćete iz ovog iskustva izaći mudriji i duhovno bogatiji.

Uostalom, životna sreća se ionako najviše krije u malim stvarima, kojih ima za sve nas uvijek, i danas, bez obzira na sve viruse svijeta. Ljubičice, šafrani i visibabe procvali su ove godine po šumama i livadama obilno kako već dugo nisu.

Oni hrane našu dušu na puno dubljoj razini nego brojke na računu. Mnoga će obitelj zbog ove situacije konačno danima zajedno ručati, stići ćete se s djecom dovoljno igrati, isprobati onaj recept za kojega nikako niste imali vremena... Iskoristimo svi ove dane za ono što je istinski važno!



Linker
20. travanj 2024 08:06