Iako bi vi u nekom trenutku najradije stavili klimu na maksimum, postoje i oni koji bi tada bez problema mogli ogrnuti vestu!
 Foto: iStock
Temperatura i temperaturno prigovaranje

Zima mi je, vruće mi je.... A kako je vama?

Iako ne volim dijeliti ljude na “ovakve” i “onakve” ipak su mi neke podjele koje zapažam vrlo zanimljive i zapravo simpatične. Jedna koju mi je zabavno promatrati je ona na - "smrzljivce" i "skuhavce"!

Ne znam kako da ih drukčije nazovem (prvi stalno viču: “Smrznut ću se!”, drugi zapomažu: “Skuhat ću se!”). Možda bismo ih mogli nazvati i zimogroznim i toplogroznim osobama, ali iz nekog čudnog razloga ovaj drugi naziv u našem jeziku uopće ne postoji (što je zapravo nepravda prema osobama koje se groze topline).

Dakle, apsolutno sve ljude koje poznajem mogu svrstati u jednu ili drugu kategoriju. Jednima je uvijek hladno i traže načine da se ugriju, a drugima je stalno vruće i imaju se potrebu rashladiti. Ovi prvi također stalno zatvaraju prozore, a drugi ih pak stalno otvaraju.

U koju kategoriju spadate vi? Ako imate partnera, kladim se da je on u suprotnoj kategoriji!

Toplo i hladno se privlače?

Vrlo je česta pojava da smrzljivac/smrzljivica nađe para skuhavicu/skuhavca. Promotrite u tom svjetlu ljude oko sebe i sigurna sam da ćete pronaći puno takvih primjera. Pitam se ponekad je li to jedan od kriterija po kojem na nesvjesnoj razini biramo partnera.

Moj suprug i ja smo također takav par - ja sam “rashladnik” a on je “grijalica”. To je s jedne strane sjajno - fino se po zimi zagrijati uz svoju toplu “pećicu” ili pak ljeti rashladiti uz svoju “cool” drugu polovicu.
No, s druge strane, to može izazvati prave male ratove u vezi temperature u zajedničkom autu, sobi ili pak krevetu. Jer na čiju god stranu vaga prevagne, nije dobro – ili će se smrzljivac prehladiti ili će skuhavac „umrijeti od topline“. Kako god odlučili, jedan će patiti.

Ove dvije vrste ljudi prema tom pitanju teško razumiju jedni druge, osim u nekim izvanrednim prilikama. Primjerice, sjećam se razdoblja pred kraj svoje druge trudnoće. Bila je zima, a moj trbuh je već bio ogroman i znam da sam tada gradom neprestano hodala potpuno raskopčanog kaputa – ne zbog trbuha nego zbog vrućine. Činilo mi se kao da imam neku unutarnju grijalicu koja doslovno kuha. Tada sam po prvi puta u životu osjetila kako je to biti skuhavac.

Empatija i kompromis

Važno je da pokušamo razumjeti kako je onom drugom, jer ćemo tada lakše naći kompromisna rješenja. A ona su nam pogotovo potrebna u ovim vrućim ljetnim danima (upali klimu - ugasi je, stavi klimu na 15 stupnjeva - ne, stavi ju na 25). Samo se treba znati prilagoditi i pronaći način koji će oboma biti prihvatljiv – na jednoj strani kreveta za pokrivanje imati plahtu a na drugoj poplun. Staviti skuhavca blizu prozora i u njega usmjeriti ventilator, a smrzljivca pokriti preko brade.

U autu uključiti klimu i usmjeriti je prema skuhavcu, a na strani smrzljivca zatvoriti sve otvore koji pušu. Ako se pak ne daju zatvoriti niti isključiti, ja ih zabarikadiram vrećicama i obavezno u auto uzmem vesticu, čarape i cipele. Na taj smo način oboje zadovoljni i umjesto da se natežemo oko temperature možemo se smijati, slušati muziku i radovati se ljetu!

Jedna mala sugestija za ove vruće dane

Ako spadate u smrzljivce, a vaš se partner muči na vrućini, iznenadite ga (ili nju) malim poklonom – ako se radi o partnerici sklopiva lepeza može biti spasonosna. Partneru, pak, kupite mali ventilator na baterije koji se može objesiti oko vrata. Tko zna što ćete vi dobiti zauzvrat kada dođe zima!

Linker
15. travanj 2024 07:07