Luckava ona, luckavi vi

Vjerujte, intuicija uvijek točno zna što radi

Izuzetno je važno slušati te neobične porive koje nam naša intuicija šalje. I odoljeti da ne poslušamo „zdravorazumske“ priče uma koje nam on svaki puta izlaže u takvim trenucima.

Tema intuicije jedna je od mojih najdražih tema. I uvijek me zabavlja koliko je često intuituvni poriv koji osjetimo, u suprotnosti s onim što nam govore naš um i razum.

Taj sjajni vodič koji nam uvijek pomaže stalno nam je na raspolaganju, ali dok smo odrastali nitko nas nije poučio kako da ga prepoznamo i kako da s njime uspostavimo trajan odnos pun međusobnog razumijevanja.
Umjesto toga, istrenirani smo da slušamo razum, iako je intuicija puno mudrija od njega.

 

Samo izgleda nelogično

Jedna od karakteristika intuicije je da će nam poslati nenadani poriv koji nam često može razumski izgledati potpuno nelogičnim. No vjerujte mi, intuicija uvijek točno zna što radi!

Nedavno sam bila u Splitu, gdje sam održala vikend radionicu i uživala pronalazeći mnoštvo malih i velikih bisera unutar Dioklecijanove palače i oko nje. Nisam Splićanka, ali svejedno osjećam ponos gledajući kako je taj grad počeo cvjetati i bivati sve ljepšim i sve „svjetskijim“. Energija ovog grada je naprosto divna!

Ali da se vratimo na temu intuicije. U četvrtak, prije ovog puta, imala sam još puno toga za pripremiti i napraviti, no četvrtkom imam svoj trening, pa sam usprkos vremenskoj stisci, odlučila odjuriti barem na sat vježbanja, da se bar malo razgibam.

 

Nigdje ga nema

S užitkom sam odradila trening, a zatim se krenula brzinski presvlačiti u garderobi. Potražila sam u torbi svoj mobitel na uobičajenom mjestu, ali ga nije bilo. Istresla sam čitavu torbu, pregledala džepove kaputa i - ništa. „Ah, sigurno sam ga u žurbi ostavila u uredu“ - pomislila sam - „no ionako još moram natrag u ured da ukrcam sve stvari za radionicu.“ - utješila sam se.

Nastavila sam se brzo oblačiti, uvjerena da je mobitel u uredu, navukla sam cipele i kaput i izjurila prema izlazu. No u tom trenutku se dogodilo nešto neobično. Pogled mi je kliznuo na aparat za kavu koji se nalazi u ulaznom dijelu i iz kojeg nikad do tada nisam popila nijedan napitak. Odjednom sam osjetila neobičnu i snažnu potrebu popiti vruću čokoladu. Razum mi je govorio da se moram jako žuriti (uostalom, zbog stiske s vremenom, umjesto dva sata treninga, odradila sam samo jedan), ali poriv je bio jači. I tako ja odem do aparata, ubacim kovanice, uzmem čokoladni napitak i sjednem na minutu da je u miru popijem (čudeći se pri tom sama sebi). I u tom trenutku, dok sam polako ispijala fine tople gutljaje, odjednom na malom udaljenom stoliću ugledam - svoj mobitel! Očito mi je bio ispao iz torbe kad sam dolazila i netko ga je stavio na stolić.
Da nisam poslušala svoj luckasti poriv da odjednom usporim i popijem čokoladu, otišla bih u ured i mislila da sam ga tko zna gdje izgubila... A kako bih tek ta tri dana na putu funkcionirala bez mobitela ne moram vam ni objašnjavati.

 

Bolje pogledajte

Izuzetno je važno slušati te neobične porive koje nam naša intuicija šalje.
I odoljeti da ne poslušamo „zdravorazumske“ priče uma koje nam on svaki puta izlaže u takvim trenucima (jesi li luda, kakva čokolada sad, znaš li što još sve večeras trebaš napraviti?).
No kao i svi, i ja ponekad na žalost slušam isključivo razum. Tako sam recimo nedavno morala otići potpisati jedan ugovor kod odvjetnice čiji je ured u Vlaškoj ulici. Imala sam njenu adresu od prije, ali nisam bila u njenom uredu.
„U kojem dijelu Vlaške bi mogao biti broj 75?“ pitala sam se hodajući Zvonimirovom. Nema veze, nasumce ću kroz neku ulicu i izaći na Vlašku pa ću vidjeti. I tako sam nasumce izašla kod broja 84. Bacila sam pogled na tu kuću i njen kućni broj i zatim prešla cestu i odšetala nekih dvjesto metara dalje u potrazi za brojem 75. Kad sam ga našla, iznad ulaza u vežu stajao je natpis: odvjetnica X preselila je u - Vlašku 84! A lijepo me je intuicija vodila... Trebala sam samo obratiti pažnju na tablu s imenom odvjetnice koja je stajala samo malo niže ispod kućnog broja!

Tako i vi - budite svjesni da je vaša intuicija uvijek s vama i da se beskrajno trudi pomoći vam. Ali vi morate biti otvoreni prema njenom vodstvu i spremni je poslušati, bez obzira na primjedbe našeg „pametnog“ razuma.

Mali savjeti o intuiciji:

  • Kad god osjetite neki neočekivani poriv, obratite mu dužnu pažnju.
  • Ako niste sigurni što da odlučite, osjetite što vam vaše tijelo govori o toj temi.
  • Kad zamolite intuiciju za pomoć, otvorite „četvere oči“ - budite potpuo prisutni za njeno vodstvo.
  • Ako osjetite poriv da neku stvar uzmete sa sobom, a razum vam kaže da je to nelogično, ušutkajte razum i uzmite tu stvar.
  • Ponekad je dobro prepustiti nogama da vas vode - znaju biti mudrije od glave!

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo