Foto: iStock
Luckava ona, luckavi vi

Vjerujte, intuicija uvijek točno zna što radi

Izuzetno je važno slušati te neobične porive koje nam naša intuicija šalje. I odoljeti da ne poslušamo „zdravorazumske“ priče uma koje nam on svaki puta izlaže u takvim trenucima.

Tema intuicije jedna je od mojih najdražih tema. I uvijek me zabavlja koliko je često intuituvni poriv koji osjetimo, u suprotnosti s onim što nam govore naš um i razum.

Taj sjajni vodič koji nam uvijek pomaže stalno nam je na raspolaganju, ali dok smo odrastali nitko nas nije poučio kako da ga prepoznamo i kako da s njime uspostavimo trajan odnos pun međusobnog razumijevanja.
Umjesto toga, istrenirani smo da slušamo razum, iako je intuicija puno mudrija od njega.

Samo izgleda nelogično

Jedna od karakteristika intuicije je da će nam poslati nenadani poriv koji nam često može razumski izgledati potpuno nelogičnim. No vjerujte mi, intuicija uvijek točno zna što radi!

Nedavno sam bila u Splitu, gdje sam održala vikend radionicu i uživala pronalazeći mnoštvo malih i velikih bisera unutar Dioklecijanove palače i oko nje. Nisam Splićanka, ali svejedno osjećam ponos gledajući kako je taj grad počeo cvjetati i bivati sve ljepšim i sve „svjetskijim“. Energija ovog grada je naprosto divna!

Ali da se vratimo na temu intuicije. U četvrtak, prije ovog puta, imala sam još puno toga za pripremiti i napraviti, no četvrtkom imam svoj trening, pa sam usprkos vremenskoj stisci, odlučila odjuriti barem na sat vježbanja, da se bar malo razgibam.

Nigdje ga nema

S užitkom sam odradila trening, a zatim se krenula brzinski presvlačiti u garderobi. Potražila sam u torbi svoj mobitel na uobičajenom mjestu, ali ga nije bilo. Istresla sam čitavu torbu, pregledala džepove kaputa i - ništa. „Ah, sigurno sam ga u žurbi ostavila u uredu“ - pomislila sam - „no ionako još moram natrag u ured da ukrcam sve stvari za radionicu.“ - utješila sam se.

Nastavila sam se brzo oblačiti, uvjerena da je mobitel u uredu, navukla sam cipele i kaput i izjurila prema izlazu. No u tom trenutku se dogodilo nešto neobično. Pogled mi je kliznuo na aparat za kavu koji se nalazi u ulaznom dijelu i iz kojeg nikad do tada nisam popila nijedan napitak. Odjednom sam osjetila neobičnu i snažnu potrebu popiti vruću čokoladu. Razum mi je govorio da se moram jako žuriti (uostalom, zbog stiske s vremenom, umjesto dva sata treninga, odradila sam samo jedan), ali poriv je bio jači. I tako ja odem do aparata, ubacim kovanice, uzmem čokoladni napitak i sjednem na minutu da je u miru popijem (čudeći se pri tom sama sebi). I u tom trenutku, dok sam polako ispijala fine tople gutljaje, odjednom na malom udaljenom stoliću ugledam - svoj mobitel! Očito mi je bio ispao iz torbe kad sam dolazila i netko ga je stavio na stolić.
Da nisam poslušala svoj luckasti poriv da odjednom usporim i popijem čokoladu, otišla bih u ured i mislila da sam ga tko zna gdje izgubila... A kako bih tek ta tri dana na putu funkcionirala bez mobitela ne moram vam ni objašnjavati.

Bolje pogledajte

Izuzetno je važno slušati te neobične porive koje nam naša intuicija šalje.
I odoljeti da ne poslušamo „zdravorazumske“ priče uma koje nam on svaki puta izlaže u takvim trenucima (jesi li luda, kakva čokolada sad, znaš li što još sve večeras trebaš napraviti?).
No kao i svi, i ja ponekad na žalost slušam isključivo razum. Tako sam recimo nedavno morala otići potpisati jedan ugovor kod odvjetnice čiji je ured u Vlaškoj ulici. Imala sam njenu adresu od prije, ali nisam bila u njenom uredu.
„U kojem dijelu Vlaške bi mogao biti broj 75?“ pitala sam se hodajući Zvonimirovom. Nema veze, nasumce ću kroz neku ulicu i izaći na Vlašku pa ću vidjeti. I tako sam nasumce izašla kod broja 84. Bacila sam pogled na tu kuću i njen kućni broj i zatim prešla cestu i odšetala nekih dvjesto metara dalje u potrazi za brojem 75. Kad sam ga našla, iznad ulaza u vežu stajao je natpis: odvjetnica X preselila je u - Vlašku 84! A lijepo me je intuicija vodila... Trebala sam samo obratiti pažnju na tablu s imenom odvjetnice koja je stajala samo malo niže ispod kućnog broja!

Tako i vi - budite svjesni da je vaša intuicija uvijek s vama i da se beskrajno trudi pomoći vam. Ali vi morate biti otvoreni prema njenom vodstvu i spremni je poslušati, bez obzira na primjedbe našeg „pametnog“ razuma.

Mali savjeti o intuiciji:

  • Kad god osjetite neki neočekivani poriv, obratite mu dužnu pažnju.
  • Ako niste sigurni što da odlučite, osjetite što vam vaše tijelo govori o toj temi.
  • Kad zamolite intuiciju za pomoć, otvorite „četvere oči“ - budite potpuo prisutni za njeno vodstvo.
  • Ako osjetite poriv da neku stvar uzmete sa sobom, a razum vam kaže da je to nelogično, ušutkajte razum i uzmite tu stvar.
  • Ponekad je dobro prepustiti nogama da vas vode - znaju biti mudrije od glave!

Za juhu:

maslinovo ulje za pirjanje

3 veća poriluka (1 šalica narezanog)

2 mlada luka

2 veća češnja češnjaka

1 veća korabica

2/3 žličice soli

1/2-2/3 žličice mljevenog korijandera

3 žlice zobenih pahuljica

200 grama koprive (jedna puna vrećica s placa)

Grančica svježeg bosiljka

2 žličice miso paste (nije obavezno ali preporučam)

1 žlica umeboshi začina (vrsta ljekovitog japanskog octa koji koristim svakodnevno u kuhanju i za začinjanje salata i kuhanog povrća)

Za serviranje:

sojino ili zobeno vrhnje

narezani peršin, medvjeđi luk, svježi bosiljak

Za pirjane začinjene gljive:

1 šalica narezanih šampinjona

3-4 veće shiitake gljive

prstohvat soli

2 žličice Shoyu ili Tamari umaka (priridno fermentiranog sojinog umaka)

prstohvat čilija

maslinovo ulje za pirjanje

1/2 šalice kvinoje

prstohvat soli

Priprema:

  1. Dobro operite kvinoju u vrućoj vodi i isperite 2-3 puta. Ovo radimo jer u ovojnici sadrži saponine, spojeve koji joj daju gorčinu. I koje ne želimo pojesti :-) Stavite je u lonac sa dvostruko više hladne vode i kad provri, posolite s prstohvatom soli. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta (bez otklapanja, miješanja, provjeravanja... kad prođe 20 minuta, voda će se ukuhati i kvinoja će biti savršeno skuhana). Pažljivo je pomiješajte vilicom i ostavite da se hladi.
  2. Kratko pirjajte na kolutiće narezani poriluk, mladi luk i češnjak uz prstohvat soli na maslinovom ulju. Dodajte tanko narezanu korabicu, korijander, sol i 4 šalice vode. Kad provri, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta.
  3. Zatim dodajte zobene pahuljice i kuhajte još 5 minuta.
  4. Dodajte opranu koprivu. Izgledat će kao da ima premalo vode, a previše koprive, ali samo je pritisnite da je barem dijelom pokrije tekućina i poklopite. Kuhajte 3-5 minuta, ovisno o tome koliko je kopriva mlada. Pazite da je ne prekuhate.
  5. Porobajte prstima je li stabljika omekšala. Ako je, vrijeme je za miksanje. Vjerovatno ćete trebati dodati još malo vode, ali nemojte pretjerati. Kad izmiksate koprivu izgledat će vam kao da se pretvorila u sok i da je odjednom puno više tekućine. Ja sam ukupno stavila 1,5 litru vode ili 6 šalica. Dok miksate možete dodati još maslinovog ulja, 4-5 listića svježeg bosiljka, umeboshi začin i miso pastu.
  6. Probajte je li juha dovoljno slana i začinjena. Ako vam se čini da nije dovoljno ukusna, dodajte još miso paste, korijandera i umeboshi začina.
  7. Ispirjajte gljive na maslinovim ulju uz dodatak čilija, soli i shoyu umaka.
  8. Servirajte juhu u zdjelicama sa 2-3 žlice kvinoje, začinjenim gljivama, vrhnjem i začinskim biljem.

Juhu možete servirati i samu, s malo vrhnja i začinskog bilja bit će jako fina (ukusna). Ja sam dodala kvinoju i gljive kako bih je učinila cjelovitijim i zanimljivijim obrokom.

Dobro je znati!

  • Zobene pahuljice juhi daju punoću i čine je kremastom.
  • Miso - fermentirana pasta od soje i ječma ili riže koja se tradicionalo koristi u japanskoj kuhinji. Preporučam da je uvrstite u prehranu jer osim što je ukusan, izvrstan je izvor kvalitetnih proteina te sadrži probiotike i enzime koji će blagotvorno djelovati na vaš probavni trakt, uklanja masnoće iz krvi, čisti tijelo od toksina uključujući teške metale i radijciju, te sprečava oksidaciju tkiva (tj. usporava starenje). U Japanu postoji poslovica koja kaže da je miso "jeftino zdravstveno osiguranje".
  • Umeboshi začin, fantastična zamjena za ocat. Izvrstan je u salatama i kuhanom povrću jer je slan pa ne morate dodavati sol a nekako čini svu hranu ukusnijom. Dodajem ga i u sve juhe i umake od povrća. Također je tradicionalni japanski proizvod sa brojnim ljekovitim svojstvima. Ja ga koristim svakodnevno u kuhanju i kad otvorim poslijednju bocu u smočnici, trčim kupiti još, za svaki slučaj dfa ne ponestane :-)

Linker
19. travanj 2024 04:29