Kad bi netko tko vas ne poznaje odjednom zakoračio u vaš život i pogledao sve njegove dijelove, čemu bi se začudio?
 Getty Images/iStockphoto
nismo toga ni svjesni

Uništava nas polako i neprimjetno: osobina koju svi imamo, a koja često ne radi u našu korist

Iako nam ova osobina svakodnevno pomaže u raznim situacijama, naša je moć prilagodbe, baš kao i svaka druga osobina, medalja s dvije strane.

Znate li koja je to osobina koju imaju sva živa bića, a koja je među najvažnijima za preživljavanje? To je moć prilagodbe. Oni koji su se uspijevali prilagoditi - adaptirati novim uvjetima - opstali su i nastavljali dalje.

Iako nam ova osobina svakodnevno pomaže u raznim situacijama, naša je moć prilagodbe, baš kao i svaka druga osobina, medalja s dvije strane Nedavni su me događaji u našoj kući potaknuli na razmišljanje o tome koliko prilagodljivost može biti i štetna po nas.


Budite iskreni prema sebi

Naime, u podu kupaonice koja je na katu pukla je vodovodna cijev. Voda je polako prodirala u pod, pa u zidove prema sobi i hodniku i isto tako prema kuhinji u prizemlju. Dok se još nisu vidjeli znakovi prodora vlage, odjednom se pri ulasku u kuću osjećao miris po vlazi, čijem izvoru nismo uspijevali ući u trag. Tek je treći dan voda snažno probila na strop kuhinje pa smo uskoro otkrili mjesto curenja. Ono što me nagnalo na razmišljanje je bila činjenica da smo u svim tim danima neugodan miris po vlazi osjetili kad bismo ušli u kuću, a nakon kratkog vremena više ne bismo osjećali ništa! Svi znamo koliko su vlaga (i plijesan koja se na nju hvata) štetni po zdravlje i dobro je što nas nosnice na tu opasnost upozore. No naša nas sposobnost prilagođavanja zatim prevari i uvjeri da je zrak čist. Udišemo nezdrave čestice, a osjetilne informacije o tome više - nema!

Ova je spoznaja važna zato što nam se to događa na svim životnim poljima i bitno je to osvijestiti. Baš kao i na loš miris, mi se na žalost naviknemo i na neprihvatljiva ponašanja, naviknemo se na nered, postane nam normalno vući više nego bismo trebali, dobivati manje nego zaslužujemo, stavljati sebe u drugi plan zbog roditelja, djece, partnera, šefa...i više to ne primjećujemo. Priviknemo se.

Čak se dogodi da smo se tako davno prilagodili nekoj nezdravoj pojavi, da bismo se zakleli da je sve u redu. Pa kad netko izvana to vidi i ostane zapanjen zašto si to dopuštamo, ne razumijemo o čemu govori.

Razmislite, jeste li se i vi možda prilagodili nečemu što ustvari nije dobro za vas? Baš pokušajte biti iskreni prema sebi. Kad bi netko tko vas ne poznaje odjednom zakoračio u vaš život i pogledao sve njegove dijelove, čemu bi se začudio? Za što bi rekao: "Zbog čega ovo još nisi promijenio/la?"

Uništava nas

Primjerice: morate ostajati sve dulje i dulje u uredu i tome ste se prilagodili (umjesto da potražite drugačije rješenje). Ili - počela su vas boljeti križa pa ste se prilagodili situaciji i počeli dizati teže stvari ne savijajući leđa (umjesto da počnete vježbati). Možda ste se navikli da se premalo viđate s prijateljima ili općenito malo izlazite. Ili ste se privikli na to da su djeca bezobrazna prema vama.

Možda ste se prilagodili tako da ste vi onaj koji obavlja većinu kućanskih poslova. Možda ste se navikli na svoja stara uvjerenja da ste takvi kakvi jeste: "Ja sam neuredna. Ja ne znam s tehnikom. Meni ne idu jezici." i prilagodili tim svojim starim uvjerenjima cijeli svoj život. Možda...A možda je vrijeme da se sve takve navike prekinu?

Jer one su baš poput vlage u zraku - uništavaju nas polako i neprimjetno.



Sanjina savjetovanja i radionice potražite OVDJE.

Linker
19. travanj 2024 09:14