Kad bi svi...

Svima nam treba pohvala, a zašto onda tako rijetko drugima kažemo: 'Bravo!'

Moj posao je takav da mi pruža puno prilika za davanje podrške drugim ljudima. I primijetila sam da mi je jedna od najvećih radosti kad nekome mogu reći ili napisati: 'Bravo!'.

 

Taj osjećaj ponosa na svog klijenta, koji je upravo napravio nešto divno za sebe, beskrajno je ispunjavajuć. Svaki put kad mogu reći "Bravo!", osjetim kako mi se toplina širi cijelim grudnim košem, poput snažne sunčeve topline.

Divno je i veliki je gušt biti svjedokom nečijih novih koraka i otvaranja prema sretnijem i ispunjenijem životu. Evo, i dok samo o tome razmišljam i ovo pišem, iznutra se "topim" poput meda.

I na radionicama primjećujem koliko svakom polazniku puno znači podrška grupe. Kad s nekim mogu podijeliti svoje želje, svoja razmišljanja, male i velike pomake i a-ha trenutke.

 

Uvijek postoji razlog

Svima nam treba podrška, treba nam taj "Bravo!", pa i za naše malene uspjehe i postignuća (koji su za svakog od nas zapravo veliki).
Recimo, važan je uspjeh kad netko tko nikada ne traži tuđu pomoć, konačno je ipak zatraži ili, pak, kad netko, tko svoj život stalno podređuje obavezama, uzme čitav vikend samo za sebe i nekamo otputuje. Ili, pak, kad se netko, nakon dugačke unutarnje borbe, odvaži biti hrabar i dati otkaz... Milijun je primjera.

Općenito, svaki pomak u kojem si dozvolimo da nas vodi naš duh, srce i intuicija, zaslužuju jedan veliki, veliki "Bravo!"

 

'Pali' u svim odnosima

Baš u svakom danu, svakome od nas se pruža puno prilika da uživamo u podržavanju drugih ljudi, a nekako mi se čini da mnogi nisu svjesni tih prilika i da ih premalo koriste. Ili čak uopće ne koriste!

Recimo, sigurna sam da bi uvođenje češće "Bravo!"- komunikacije poboljšalo mnoge brakove. U brakovima u kojima su ljudi zaboravili govoriti "Bravo!", komunikacija zna teći otprilike ovako:

Ona: (sva ozarena izlazi iz kupaone) "Uspjela sam odčepiti odvod umivaonika! Onoga koji je stalno bio začepljen!"
On: "Zašto si to radila, mogao sam zvati vodoinstalatera!"

ili

On: "Kupio sam danas u dućanu potrepštine i pripremio nam za ručak jako finu paštu!"
Ona: "A da znaš što sam ja danas tek morala sve raditi, dvostruko sam se naradila od tebe!"

 

Svima nam trebaju male pohvale, "ogledala" druge osobe koja nam kažu "Pa to je divno!" i daju nam osjećaj da nas netko razumije i cijeni, da smo mu važni. Koliko bi bilo ljepše da je u ova dva slučaja koja sam opisala, odgovor bio naprosto "Bravo!", popraćen širokim toplim osmjehom.

 

Donosi radost i ispunjenje

U našoj obitelji uzgajamo "Bravo!"- običaj i mogu reći da nam on svima donosi puno ugodnih osjećaja u svakom danu.

Pa tako i vas pozivam da Bravo postane riječ koju što češće izgovarate. Jer "Bravo!" - komunikacija donosi radost i ispunjenje i onome tko je izgovara i onome tko je prima.
Kad budete s "Bravo!" pozdravljali svako, i najmanje postignuće svog djeteta, prijatelja, supruga, roditelja... sve će više i više razloga za nove "Bravo!" pojavljivati!

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo