Isprobajte!

Svi možemo puno više nego što mislimo

Ovu kolumnu pišem vam iz Chicaga, gdje pohađam (kao i uvijek predivnu) radionicu moje najdraže učiteljice Sonie Choquette.

Nije mi bilo lako odlučiti doći ovamo obzirom na našu trenutnu obiteljsku situaciju, no putovanje je već prije bilo uplaćeno pa su me moji dečki uvjerili da nema smisla otkazati i da će oni dobro voditi brigu o dedi i baki u tih šest dana koliko budem odsutna. A ovo je zaista posebna radionica koja se održava jednom u godini, samo za dugogodišnje Soniine polaznike i zaista ju je bilo velika šteta propustiti.

Svaka Soniina radionica je drugačija, no jedno je uvijek sigurno - ona nas svaki puta uči i očekuje od nas da pomičemo svoje granice. To je jedna od Soniinih najvećih strasti - poticanje drugih da iskorače iz svoje zone komfora, naprave nešto što u njima izaziva nelagodu i otpor i tako učine važne pomake u svojim životima.

Nenadano će vas prozvati da govorite, popnete se na pozirnicu i zapjevate ili na neki drugi način pobjedite svoj strah. Nakon savladavanja takvog iskustva, lice osobe koja je upravo kroz to prošla, se promijeni, nešto se u njoj pomakne, dogodi se "klik" koji učini da joj oči jače zasjaje, da se lice nekako više otvori i glas postane zvonkiji. Pobjeđivanje vlastitih blokada čini nam dobro na puno nivoa.

 

Moje iskustvo

Naravno, i mene je Sonia u proteklim godinama već puno puta gurnula u vatru - i ja sam morala plesom dići publiku na noge, pjevati na komičan način, suočiti se sa svojim preprekama... No, ono što mi je posebno ostalo u sjećanju je situacija koja se dogodila prilikom Soniinog prvog dolaska u Hrvatsku.

Bila je 2012. godina i ja sam bila presretna što sam dogovorila njeno gostovanje u Zagrebu. Razgovarajući o potrebnim pripremama, rekla sam joj među ostalim:"...Također, moram pronaći prevoditelja." Na što je ona, kao iz topa odgovorila: "Ne, ti ćeš prevoditi!" "Ali ja to nikad nisam radila...." - odvratila sam potpuno zatečena. "Ti ćeš to najbolje napraviti jer dobro poznaješ mene i moj rad"- rekla je mirno i potpuno uvjereno. "Hm" - pomislila sam – "možda ja to stvarno mogu". I pristala sam na izazov.

Nisam ništa znala o prevođenju uživo ali mi se činilo da to ne bi trebalo biti teško - ako sam prevela knjigu, valjda ću znati i ovo... No kako se event približavao, u mojoj glavi su odjednom počela iskakati neugodna pitanja i sumnje: "Odakle ti ideja da ćeš to moći? To je zanimanje za koje se ljudi školuju godinama. Lako je prevoditi knjigu, ovo je nešto sasvim drugačije - moraš čitavo vrijeme biti potpuno prisutna i usredotočena!" 

Da bih utišala sve te glasove, pronašla sam Soniin intervju na YouTubeu, pokrenula ga i pokušala prevoditi...i išlo mi je sasvim dobro. Tako umirena, s većom sam lakoćom dočekala dan radionice.

 

Što sam naučila

Sonia je stigla, u dvorani Hotela Dubrovnik okupilo se više od 100 polaznika, ja sam se (doslovno se tresući od uzbuđenja) popela na pozornicu, predstavila Soniu i - radionica je počela. U tom trenutku sam se naprosto prepustila prevođenju na najprirodniji način koji sam znala. Sve je dobro proteklo i svi smo nakon radionice bili sretni i zadovoljni. 

Da nije bilo Sonie koja je u meni vidjela sposobnost koje uopće nisam bila svjesna i pogurnula me u to iskustvo, ne bih nikad doznala da znam i mogu prevoditi predavanja uživo.

Zato bih vam danas željela poručiti da i svi vi znate i možete puno više nego što mislite, puno više nego što ste uopće svjesni. I budite zahvalni svima koji vam postave izazove da pokažete i iz sebe izvučete neku dodatnu sposobnost.
Isto tako, sjetite se i vi potaknuti druge da budu više od onoga na što su navikli i što uobičajeno rade. Svi mi u drugima možemo vidjeti neke njihove darove kojih oni sami nisu svjesni.

Važni su ti iskoraci iz naše zone komfora, jer trenutak kad shvatimo da možemo puno više ... donosi izuzetno veliku radost, osjećaj ponosa i ushićenje! Priuštite to sebi i drugima!

I zato se upitajte:

  • Što je to što biste voljeli raditi, a mislite da ne možete? Odlučite to svejedno pokušati!
  • Što je to što imate osjećaj da bi vam dobro išlo, iako za to niste obučeni? Vrijeme je da to isprobate!
  • Što je to što znate da bi sjajno išlo vašem prijatelju ili prijateljici? Kako bi bilo da mu kreirate priliku da to isproba? Možda kao rođendanski poklon!

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo