Ako se izgovaramo na okolnosti, brzo se 'pokrijmo ušima'!
 Foto: Istock
Nema više izgovora

Sve se može! Samo ako ne odustanemo od sebe i od života kakav želimo živjeti

Uvijek postoji put da ostvarite sve što si žarko želite, koliko god vam se to teškim ili dalekim činilo.

Vjerujem da svatko od nas ponekad izgovara rečenice poput: 'Zbog okolnosti to jednostavno nisam u mogućnosti napraviti.', 'Moja situacija je takva da to ne mogu.', 'Nemam uvjeta da napravim ono što želim' i slično.

E pa, moja današnja poruka za sve nas je da se, kad god izgovorimo tako nešto, brzo 'pokrijemo ušima'!

Dino nam je poslao snažnu poruku

Naime, hrvatski paraolimpijski reprezentativac Dino Sokolović baš svima nam je ovog vikenda poslao snažnu poruku iz Pyeongchanga (i održao zaista važnu lekciju), osvojivši u slalomu prvu hrvatsku zlatnu paraolimpijsku medalju u povijesti.

Ako slučajno niste pročitali životopis ovog divljenja vrijednog 29-godišnjaka, evo ga u nekoliko riječi. Dino je prije petnaest godina stradao u teškoj saobraćajnoj nesreći u kojoj je izgubio majku, dva brata i obje noge. Ali nije izgubio vlastiti duh!

Umjesto da 'potone' i izgubi volju za životom zbog tuge i tragedije koje su ga snašle, ovaj je mladi čovjek ostao snažan i uspio se usmjeriti na ono što mu ipak može donijeti životnu radost. Umjesto da se obeshrabri zbog velikih gubitaka i zbog toga što mnoge stvari više fizički ne može raditi, on se bacio u potragu za onima koje može. I počeo se baviti različitim sportovima - plivanjem, rukometom, košarkom, hokejem.

Ma uvijek se može! I uvijek postoji način! Samo ako mi sami ne dignemo ruke i ne odustanemo.

Ako ne odustanemo - od sebe i od života kakav želimo živjeti. Ako je Dino s takvim životnim okolnostima svejedno dojurio do olimpijskog zlata, a uz to je i zaposlen i sretan suprug i otac, onda zaista nema granica tome što možemo učiniti i postići i svi mi ostali koji imamo obje ruke i noge! Svi mi koji zaboravljamo biti zahvalni na toj divnoj blagodati svaki dan.

Postoji način

Čitajući u Jutarnjem listu članak o Dinu, posebno me se dojmila rečenica o trenutku osvajanja medalje: 'Trener Luka sa suzama u očima dočekao je taj trenutak. Dino se smijao. Jer to radi cijelo vrijeme. Uvijek traži 'bright side of life'.'

Dakle, molim vas, od danas, svaki put kad se (sebi ili drugima) želite izgovoriti na situaciju ili okolnosti, ugrizite se za jezik i još jednom dobro razmislite. Prisjetite se Dina i upitajte se što bi on učinio da je na vašem mjestu. Bi li odustao? Ili bi bio uporan i dao sve od sebe da pronađe puteve i načine?

Jer zaista, uvijek postoji put da ostvarite sve što si žarko želite, koliko god vam se to teškim ili dalekim činilo. Sve možete - i raditi svoj posao iz snova i živjeti svoje talente i proputovati svijet i baviti se svime što vas raduje... Ma baš sve vam se može 'posložiti', samo ako vjerujete da postoji način i s osmjehom na licu ga odlučno i uporno tražite.

Imajući pred očima, kao i Dino, svijetlu stranu života.

Linker
16. travanj 2024 09:04