Postoji mnogo jednostavnih navika koje mijenjaju život – poput odluke da liježete i ustajete ranije.
 Foto: iStock
Evo gaaa! Stigla nam je nova 2017. godina!

Stigla je nova godina... Vrijeme je za nove ulice!

Želim vam svima da vam bude najbolja do sada, da vas dočeka puno lijepih iznenađenja i da vam se ostvari barem jedna velika dugo očekivana želja! :)

Kako se osjećate? Već sama pomisao da smo prešli preko tog praga i zakoračili u sasvim svježu godinu daje nam osjećaj da je nešto drugačije u zraku, zar ne? Svaka godina ima svoju posebnu energiju i pamtimo je po drugačijim stvarima. Po čemu biste voljeli jednog dana pamtiti ovu najnoviju godinu? Ovu koja se tek počela otvarati i razlistavati pred nama?

Početkom svake nove godine svi dobijemo volju za nekim novim počecima, za promjenama koje ćemo uvesti, za novim navikama koje će konačno "sve promijeniti" i napraviti od nas ono što smo oduvijek željeli biti... Zar ne? No, često u tom nadahnuću poželimo uvesti previše promjena odjednom, imamo najbolju namjeru no onda... Hm. Znate i sami što se dogodi.

Ništa.

Koračajte malim koracima

Zato je bolje donijeti samo jednu novu odluku, na nju se usmjeriti i dosljedno je provesti. Moj savjet je da pokušate uvesti jednu novu naviku, ali naviku koja će promijeniti nešto esencijalno u vašem svakodnevnom funkcioniranju, a istovremeno će biti jednostavna, oduzimati vam minimalno vremena i pri tom vam biti zanimljiva (ili čak uzbudljiva).

Recimo, ja sam prije tri godine uvela običaj da svako jutro vježbam tzv. "5 Tibetanaca" i tu sam naviku zadržala do danas. To je vježbanje savršen primjer idealne nove navike – sastoji se od 5 jednostavnih i lako pamtljivih vježbi. Prvi tjedan započinje vrlo kratkim vježbanjem u trajanju od samo jedne minute (pa te tom lakoćom i jednostavnošču "navuče") i zatim se svaki tjedan malo povećava... I uskoro postaje nerazdvojan dio jutra.

Postoji bezbroj takvih jednostavnih novih navika koje mijenjaju život – poput odluke da liježete i ustajete ranije ili pak da svaki dan započnete s 10 minuta meditacije.

Prošećite svojim mislima

No, ja bih vam ovdje željela predložiti jednu, na prvi pogled neobičnu, novu naviku koje vam zaista može pomoći živjeti radosniju godinu. Radi se o našim mislima. Naime, kako si volim mnoge stvari slikovito prikazivati, tako naša razmišljanja često vidim kao koračanja određenim ulicama.

Foto: iStock
Svi mi u svom umu imamo ulice kojima često volimo šetati. I to je sjajno, ako se radi o lijepim, slikovitim ulicama, punim detalja u kojima uživamo.

Ukoliko se radi o mračnoj, kišnoj i blatnjavoj ulici, kad god u nju zakoračimo, bilo bi dobro da zastanemo i zapitamo se želimo li zaista ići dalje – pogotovo kad točno znamo svaki korak te ulice, jer smo je već nebrojeno puta prošli!

Da vam sve ovo ne bi zvučalo previše čudno i apstraktno, opisat ću vam primjer takve "ulice".

Recimo da se u vašem umu ponekad pojavi misao o bivšem radnom mjestu na kojem ste radili i na kojem ste dobili otkaz. Tu misao možemo nazvati prvim korakom ulaska u ulicu po imenu Ulica osjećaja nepravde. Ako nastavite koračati, slijedeća misao (korak) bit će Nepravedno su me otpustili. Nakon toga zakoraknete u misao A tolike godine sam davala sve od sebe. Ako nastavite, slijedi korak/misao Trebali su me barem unaprijed upozoriti. I tako se to nastavlja dalje – prolazite korake u dobro poznatom uvijek istom slijedu, doslovno gacate utabanom stazom misli koje ste već stotinu puta odmislili... I osjećate se sve lošije.

Puno je situacija u životu svakoga od nas koje su nas povrijedile, pogodile ili rastužile. No ukoliko ste razvili naviku o njima opetovano razmišljati, predlažem vam da upravo tu naviku u ovoj godini promijenite!

Odaberite novu ulicu

Svaki puta kad zakoračite u neku takvu ulicu, zastanite i upitajte se da li zaista želite nastaviti dalje (jer točno znate kamo će vas odvesti). I zatim svjesno i namjerno donesite odluku da se okrenete, izađete iz nje i radije prošećete nekim ljepšim i vedrijim mjestom.

Evo nekoliko meni osobito dragih ulica koje u takvim situacijama odabirem:

  • ulica Što sve mogu poduzeti da riješim problem,
  • avenija Što mi je dobroga ta situacija donijela,
  • ulica Kako bih najviše voljela da se stvari odviju,
  • avenija Promatram sve s odmakom i sve ima dublji smisao.

Meni je ova navika izuzetno pomogla u životu pa vam od srca savjetujem da je i vi prigrlite. Sretnooo!

Linker
15. travanj 2024 21:56