Getty Images
Puno je pogrešnih uputa o tome što kreira obilje

Samo punim srcem radi ono što voliš i novac će sam od sebe sve više dolaziti. Malo sutra...

Sigurno je samo jedno: ako volite to što radite - vaš posao će vam donositi radost! I to je jako važno, ali ne donosi obilje.

Ne znam kako je kod vas, ali u mom internetskom prostoru stalno iskaču neki programi o obilju i blagostanju. Pa sam tako neki dan poslušala jedan od audio snimaka P. Scheeleja. I zatim odlučila da vam želim nešto napisati o porukama koje često nalazim u takvim programima, a koje su jednostavno - zabluda!


Lijepo zvuči, ali...

Primjerice, jedna od stvari koje su istaknute upravo u ovom (inače zanimljivom) programu je tvrdnja: "Posvetite se prvenstveno ispunjavanju potreba drugih i nagrade će same doći." Usmjeri se na davanje, pa će stići i primanje.

Lijepo zvuči, ali... Da, zaista naše davanje potiče primanje, samo je pitanje u kojem obliku. Sigurna sam da i vi, baš kao i ja, poznajete ljude koji su predivne duše širokog srca, koji iskreno vole druge ljude i čine im puno dobroga, a svejedno su, kako to u žargonu volimo reći, "švorc". Sigurno je jedino ovo: ako se posvećujete potrebama drugih, imat ćete puno - dobrih prijatelja. Što je naravno divno i veliko životno bogatstvo, ali (bez drugih važnih komponenti) nije povezano s financijskim obiljem.

Druga vrlo česta (i jednako neistinita) tvrdnja je ova: Samo punim srcem radi ono što voliš i novac će sam od sebe sve više dolaziti. Aha,...možeš misliti! Da, može se dogoditi da iz srca (i uporno) pišeš priču o dječaku čarobnjaku i zatim ti tvoje knjige o Harry Potteru odjednom donesu bogatstvo. Ali isto tako možeš s puno ljubavi i strasti danonoćno slikati ili skladati i zatim (poput Van Gogha, Mozarta i još mnogih umjetnika) umrijeti u siromaštvu.

Dakle, ni ova teza ne drži vodu.


Zahvalnost

Baš smo nedavno nakon partije badmintona nas šest prijateljica razgovarale o ovoj temi i zaključak nekolicine je bio isti: "Ja zaista volim svoj posao i radim ga s ljubavlju, ali još uvijek ne znam kako da od njega odlično živim!"

Sigurno je samo jedno: ako volite to što radite - vaš posao će vam donositi radost! I to je jako važno, ali ne donosi obilje.

Treća česta tvrdnja je da se moraš iznutra osjećati bogato i zahvalno za sve što već imaš pa ćeš postajati sve bogatiji. Ni to u praksi nisam primijetila da djeluje. Za svaku je pohvalu i preporuku osjećati zahvalnost za svoj život i sve što već imamo i znati da je pravo bogatstvo u ljubavi, prijateljima i malim životnim radostima. Da, takav stav nas čini sretnima i to je prekrasno, ali - nema baš nikakve veze s time da će nam donijeti financijsko obilje!

Dakle: da, budite zahvalni i osjećajte se bogato i bit ćete - sretni! (bez obzira na novce)


Izvan fokusa

Ali vratimo se mi na taj financijski dio, na obilje koje se odnosi na novac. Ako ove tri teze ne vrijede, što onda vrijedi?

Razmišljajući o ovoj temi, razgovarala sam o tome i sa suprugom, dok smo se u nedjelju pješice vraćali s tržnice kući. "Ja mislim da je ključna komponenta to da ti novac bude zaista važan." - rekao je on i potpuno je u pravu.

Jer što god mi činili i osjećali, ako nam novac ustvari nije na listi prioriteta, ako nije među našim važnim ciljevima niti nam je njegovo stjecanje u fokusu - vrlo je vjerojatno da nećemo postajati bogatiji.

O ovome postoji još jedna od raširenih uputa za uspješno poslovanje koja donosi više štete nego koristi:

"Ne smije ti fokus biti na novcu." Da, nije dobro da fokus bude isključivo na novcu, ali zbog ove preporuke novac mnogima potpuno izađe izvan fokusa! Kao da ni pred sobom ni pred drugima nije pristojno priznati da vam je novac bitan.

Znači, prva važna komponenta je da vam novac postane važan cilj i da vam bude u fokusu. (koliko god se nelagodno osjećali dok ovo čitate, što prije prihvatite da je to istina, to bolje.)

A druga komponenta je ono što već sigurno znate: esencijalno je da u svojoj dubini vjerujete da je obilje nešto pozitivno i da ga vi zaslužujete.

Dakle, možete raditi ono što volite, uz puno davanja i osjećaja sreće i zahvalnosti, ali ako duboko u sebi ne vjerujete da zaslužujete obilje ili osjećate da će vam ono donijeti nešto loše - možete samo reći: "Bye bye obilje..." i mahati mu iz daljine.

Eto, danas sam vam htjela dati malo "štofa za razmišljanje" i potaknuti vas da isprobate možete li čisto, jasno i snažno osjećati da je obilje nešto dobro, da vam je važno i da ga zaslužujete imati. Ako vas taj osjećaj zatim pokrene na akciju...Radujem se unaprijed zbog vas!





Sanjina savjetovanja i radionice potražite OVDJE.

Linker
19. travanj 2024 02:23