Iako inače gotovo nikada ne upadam u strah, moram priznati da je i mene potres dobro prodrmao.
 Getty Images
možemo mi to

Prvo se zatreslo zdravlje, zatim poslovi svakoga od nas. A onda se zatreslo i doslovno. Što iz ovog svega možemo naučiti?

Pruža nam se mogućnost da se odmaknemo od stvarnosti kakvu smo poznavali i kroz sito pustimo da izađe sve suvišno, sve što zapravo nije dobro niti bitno (ni za nas, ni za planetu)

Ima toliko toga o čemu bih vam pisala. Stvari oko nas se odvijaju takvom brzinom i zahvaćaju sve nas. Iako inače gotovo nikada ne upadam u strah, moram priznati da je i mene potres dobro prodrmao. Snažna sila prirode, odjednom i bez najave, s potpunom neizvjesnošću hoće li i kada udariti opet. Odjednom, u 6:24, koronavirus je za sve Zagrepčane pao u drugi plan.

Kad je muklo zatutnjalo i cijela se naša kuća snažno zatresla, osjetila sam veliku "knedlu" u grlu - istinski egzistencijalni strah. Upravo je takav strah, vjerujem, najsnažniji kod mnogih ljudi ovih dana. Osim straha od zaraze i straha od budućnosti ako izgubite radno mjesto ili vam je onemogućeno poslovanje, sada se dogodilo da su mnogi izgubili i krov nad glavom. I ne znamo do kada će sve ovo trajati.


Kako ponuditi utjehu i podršku u ovakvim trenucima?

Jedino što vam mogu ponuditi je vlastito iskustvo. Primjerice, kroz svoj radni vijek sam se potpuno navikla na upravo ono što danas mnogima stvara najveći strah - neizvjesnost! Neizvjesnost je meni - normalna.

Naime, u oba posla kojima sam se bavila i bavim (vođenje projektnog ureda i vođenje centra za osobni razvoj), nikada ništa nije bilo unaprijed sigurno i doslovno sam svaki novčić morala izmisliti kako zaraditi. U nekim je periodima sve išlo lako, ali bilo je i perioda (pogotovo ljeti, kad nema radionica) kad sam se doslovno pitala hoće li moja tvrtka uspjeti preživjeti. No nikada si nisam dopustila sumnjati, strahovati ili očajavati. Od toga zaista nema nikakve koristi. Jednostavno sam vjerovala da, ako se za teške situacije u prošlosti uvijek na kraju našlo neko rješenje, da će se naći i za trenutni problem. Zamolila bih svoje anđele za pomoć, otvorila se prema novim idejama, poduzimala akcije koje su mi padale na pamet i - doista bi se uvijek pojavilo rješenje - došao bi neki novi posao, suradnja, klijent, najčešće iz smjera o kojem nisam ni razmišljala.

Pa se tako i vi podsjetite iz kojih ste se sve "škripaca" do sada uspjeli izvući. I koliko ste teškoća uspjeli savladati. Uspjet ćete i ovu! Osim što je sjajno vjerovati da svi imamo anđeosku podršku, ovo je vrijeme i da snažno vjerujemo u sebe i svoje (možda čak do sada skrivene) sposobnosti! Snažniji ste vi nego što mislite! Izdržljiviji, inovativniji! Znat ćete pronaći rješenja!

I ne težite tome da sve ovo "što brže pođe" i da se vratite na staro i poznato. Možda to staro i poznato, iako ste na to bili navikli, nije ustvari bilo najbolje za vas. Što ako vam sve ovo što nas je snašlo pruža mogućnost da kreirate nešto još bolje? Istinskije? Važnije i zdravije?

Što god da se dogodilo - bilo da morate biti u karanteni ili da su vam zidovi u stanu popucali pa ste pobjegli u vikendicu - sve to od vas traži novu vrstu prisutnosti, aktivno razmišljanje, traženje rješenja, snalaženje. Ali ova situacija od nas traži još nešto jako važno - da nalazimo rješenja i za druge, koji su se našli u goroj situaciji od nas i da također svojim primjerom pokazujemo put. Nije li to prekrasan zadatak?


Mi smo prilagodljiva stvorenja, zaista jesmo

Kad je zagrmio potres, uzdrmao me iz temelja, ali vrlo brzo zatim sam prihvatila situaciju, prilagodila se. Sinoć sam legla spavati u trenirci - da budem spremna, ako zatreba. Noć je prošla mirno, ali ujutro dok smo suprug i ja pili kavu, ponovno se zatreslo. No ovoga puta - strahu ni traga! "Aha, evo ga, još jedan "- pomislila sam i ustala s namjerom da krenem u zaklon. Samo za jedan dan, trešenje je postalao normalna stvar.

Ustvari, čini mi se da nam planeta Zemlja jasno poručuje da je ovo upravo - doba trēšnje! Potresa na svim nivoima. Prvo se zatreslo zdravlje, zatim poslovi svakoga od nas. A onda se zatreslo i doslovno. Zemlja nam poručuje da je ovo doba kad i mi sami trebamo PRETRESTI svoj život!

Pruža nam se mogućnost da se odmaknemo od stvarnosti kakvu smo poznavali i kroz sito pustimo da izađe sve suvišno, sve što zapravo nije dobro niti bitno (ni za nas, ni za planetu). I da ostanu samo veliki, važni zlatni grumenovi - međusobna ljubav, solidarnost, podrška. Ovo je vrijeme da se fokus konačno premjesti iz uma u srce i da mu dopustimo da nas ono vodi. Srca najbolje nalaze rješenja.




Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
25. travanj 2024 09:29