Zapravo, primjećujem da, bez obzira da li su sigurne ili nesigurne u sebe, većina žena ima jednu zajedničku crtu: uvjerenje da trebaju i mogu preuzeti na sebe mnoštvo različitih odgovornosti - i u poslu i u kući i u obitelji...
 Foto: Istock
Sretan prozorčić

Pravi život počinje kad konačno izgovorimo ovu rečenicu...

Kad sam nedavno samoj sebi po prvi puta izgovorila rečenicu "Ne mogu sve!", osjetila sam veliko i iznenađujuće olakšanje.

Uvijek mi je zanimljivo vidjeti kako suprotnosti idu ruku pod ruku!

Nedavno sam gostovala na TV Jabuci, u emisiji posvećenoj dobrotvornom eventu "Dobro se osjećam", na kojem sam bila jedna od predavačica proteklog petka. Pričali smo o ženama, među ostalim o tome kako sebe često stavljaju na zadnje mjesto i kako su im vječno tuđe potrebe prve na listi prioriteta.

Razmišljajući tijekom vikenda o ovoj temi, došla sam do bingo-zaključka da su za dobrobit današnjih žena zapravo esencijalne dvije potpuno suprotne poruke! A to su:

1. - Možeš sve!

2. - Ne možeš sve!

Da vam malo objasnim. Ova prva poruka je nešto što i ja pokušavam prenositi drugima od kad znam za sebe, a već godinama to činim i kroz svoj posao. To je zaista važna poruka - ne samo za žene, ali pogotovo za njih. Važno je da svaka žena osjeti da zaista može biti i postati i poduzeti i kreirati sve što istinski želi! Jer žene previše često sumnjaju u sebe, jer misle da ne mogu, ne smiju, nisu još dovoljno dobre... Zaista ih je beskrajno važno podržati, potaknuti i osnažiti da u potpunosti uzmu svoj život u svoje ruke i da ga kreiraju vlastitim srcem i vlastitim sposobnostima. Jer one to mogu.

Mi žene možemo sve

Nedavno sam naletjela na odličnu emisiju "Hrvatska za 5" u kojoj su gostovale sve same žene poduzetnice. Bilo ih je milina slušati - toliko entuzijazma, upornosti, radišnosti i pozitive na okupu već dugo nisam vidjela. Da zaista, mi žene sve možemo! I često smo snažnije, "žilavije" i sposobnije nego što same za sebe mislimo!

Osim toga, ta poruka "Možeš sve!" nije važna samo za žene osobno, nego i za čitavo naše društvo, za naš opći napredak. Duboko vjerujem da će, kad žene u potpunosti "uđu" u svoju snagu i upotrijebe sve svoje sposobnosti i kreativnosti, i ova zemlja postati puno snažnija zemlja!

No, kako sam napomenula, iako na prvi pogled može zvučati potpuno kontradiktorno, istovremeno postoji i velika potreba za sasvim suprotnom porukom!

Moram reći da se njome u svom životu do nedavno uopće nisam koristila. Moja mantra "Mogu sve, a i ti možeš sve!" osnaživala me i pomagala da stalno krećem u nove i nove pothvate i kreiram svoj život na svoj način. Ali... u posljednje vrijeme sam odjednom otkrila da mi jako treba i ova druga rečenica i da je za mene izuzetno važno da si je često ponovim!

Neizmjerno olakšanje

Jer u tom "Mogu sve!" - zanosu, znala sam se potpuno fizički iscrpiti, u tom modalitetu previše toga bih preuzimala na sebe, umjesto da prepustim drugima. U toj "Mogu sve navici" radila bih i ono što bi netko drugi brže i bolje obavio i zbog "Mogu sve!" ponekad bi moje osnovne tjelesne potrebe završile na zadnjem mjestu.

Zapravo, primjećujem da, bez obzira da li su sigurne ili nesigurne u sebe, većina žena ima jednu zajedničku crtu: uvjerenje da trebaju i mogu preuzeti na sebe mnoštvo različitih odgovornosti - i u poslu i u kući i u obitelji...

I tako, pokušavajući biti superžene, dogodi se da postanu nešto sasvim suprotno - umorna, iscrpljena i nezadovoljna bića.

Kad sam nedavno samoj sebi po prvi puta izgovorila rečenicu "Ne mogu sve!", osjetila sam veliko i iznenađujuće olakšanje. Kao da sam odložila veliki teret s leđa. I toliko mi se to dopalo da je sada svako malo ponovim i svaki puta djeluje doslovno ljekovito!

Mogu reći da je ova rečenica za mene pravo otkriće! Oslobađajuća je! Gotovo da si je poželim nalijepiti na zid. Toliko je moćna da mi se čini kao da skida stoljeća ženskih uvjerenja da moramo prihvaćati sve moguće terete. Mislim da bi sve žene koje preuzimaju obavezu za obavezom, trebale isprobati ovu oslobađajuću mantru!

Jer kad izgovoriš "Ne mogu sve!", time samoj sebi daješ dopuštenje da otpustiš tenziju, da nešto preskočiš, propustiš...i da je to u redu! Kad si priznaš da ne možeš sve - i ovo i ovo i ono... i odlučiš što od toga ćeš otpustiti, propustiti ili prepustiti nekom drugom.... tada počinje pravi život!

Rapored Sanjih radionica možete pogledati ovdje.

Linker
18. travanj 2024 23:06