odmalena

Nisam ja kriva, nešto drugo je krivo... Kako smo svi postali majstori izgovora?

Iako nas je vještina izgovaranja i opravdavanja u djetinjstvu zaista znala spašavati od kazni, danas od nje imamo puno više štete nego koristi.

 


Priča mi prijateljica kako je ovih dana izludjela zbog majstora koji su joj preuređivali kupaonu. "Nevjerojatno kako se svaki čim dođe odmah žali na onog prethodnog da nije dobro napravio svoj posao. Tako da unaprijed ima izgovor za sve svoje greške."- kaže mi.

To me odmah podsjetilo na dane kad sam bila arhitektica i kad sam se često susretala s tim majstor-sindromom. Činilo se kao da je mnogim majstorima prvo i najvažnije osigurati se dobrim izgovorom. Ma kako proziran bio.


Vještina koju njegujemo

Vjerojatno je većina vas imala slično iskustvo s majstorima (čast sjajnim iznimkama.) No jeste li osvijestili da smo i svi mi (da, baš svi mi) - majstori  izgovora!

Vjerojatno o sebi ne razmišljate tako pa ću vam objasniti ovu svoju tvrdnju.

Kako i zašto smo postali majstori izgovora? To je ustvari vještina koju njegujemo i usavršavano od djetinjstva.

Kao mala djeca, svi smo razvili sposobnost pronalaženja što boljih razloga da za nešto ne budemo krivi. Jer ako si kriv - dobivaš prijekor ili kaznu. A ako nisi - sve je dobro!

Pa smo tako naučili okrivljavati druge (nisam ja, on je prvi počeo ili ona me nagovorila), okrivljavati situaciju (morao sam s roditeljima na izlet pa nisam mogao napisati zadaću) ili se pak proglašavati nesposobnima (ja to ne mogu, meni to jednostavno ne ide). I takvi su nam se izgovori više puta znali pokazati korisnima, uvjerili smo drugu stranu da nismo znali, nismo mogli ili nismo mi. Vještina opravdavanja u mnogim situacijama u djetinjstvu nam je bila izuzetno dragocjena, spašavala nas je!

Pa smo tu vještinu razvijali i usavršavali, dok nije postala toliko automatska da je više i ne zamjećujemo. U našem se podsvjesnom umu učvrstilo uvjerenje da je za našu dobrobit važno (i ponekad najbitnije) skrenuti ili ublažiti ljutnju autoriteta.


Uvijek imamo razloge zašto si nismo važni

Možda ni sami niste svjesni koliko ste dobri u izgovaranju. Primjerice, ako i vi poput mene znate kasniti na dogovore, kladim se da ste svaki puta uvjereni da imate opravdanje - svaki puta se baš nešto desilo što vas je omelo da dođete na vrijeme. Niste vi krivi, nešto drugo je krivo! I tako sami sebi prodajete i od sebe kupujete ta opravdanja.

No iako nas je vještina izgovaranja i opravdavanja u djetinjstvu zaista znala spašavati od kazni, danas od nje imamo puno više štete nego koristi. Jer se kao odrasli ljudi najčešće izgovaramo samima sebi - uvijek imamo razloge zašto si nismo važni.


Nalazimo opravdanja zbog čega sami sebi nismo na prvom mjestu. Sjetite se situacije kad ste odlučili napraviti neki važan životni korak. Promijeniti prehranu, potražiti novi posao, zauzeti se za sebe kod neke osobe. I onda to niste učinili.

 


Kladim se da ste nelagodu izazvanu vlastitom nedosljednošću vrlo brzo utišali nekim dobrim izgovorim: "Nisam to mogao napraviti zbog..."


Neka svi izgovori od danas lete u smeće

Najčešći izgovori koje slušam na radionicama Ostvarivanja želja su: "U ovom tjednu sam imala toliko posla da zaista nisam mogla odvojiti  15 minuta za sebe" Helouuu? I mi sami uredno "pušimo" takve potpuno sulude izgovore koje samima sebi serviramo svaki dan -vezano uz stvari koje su jako važne i blagotvorne za naš život. Umjesto da nađemo način kako da učinimo za sebe dobru stvar, mi radije dopuštamo starom programu iz djetinjstva da pronađe dobar izgovor!!!

Eto, jednostavno sam vam htjela prenijeti ono što sam uočila i što mi se čini izuzetno važnim da svi osvijestimo.

Hej, nema više autoriteta, nismo više djeca, izgovori više nisu ono što je bitno! Bitni smo mi  i bitno je da budemo snažni i hrabri i da napravimo za sebe ono što naše srce, naše tijelo i naš duh trebaju od nas.

 

I neka svi izgovori od danas lete u smeće! 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo