Bili mi toga svjesni ili ne, svojom energijom (i količinom životne energije) svi stalno utječemo jedni na druge.
 Foto: Istock
Vrlo jednostavno

Ne bojte se biti to što jeste! Pet konkretnih načina kako voljeti sebe

Naš je najvažniji zadatak osjetiti i razumjeti tko sam istinski ja, a tada će nam postati potpuno jasna i naša životna svrha.

Ovo proljeće je zaista prepuno zanimljivih događanja pa sam tako protekli vikend provela na dvodnevnoj radionici Anite Moorjani. Iako sam u subotu ujutro osjetila da me svladava viroza, svejedno sam oba dana, sve pod temperaturom, otišla slušati Anitu - činilo mi se to previše vrijednim da bih propustila.

Za slučaj da niste čuli za Anitu Moorjani, napisat ću vam ukratko o njoj. Ona je 59-godišnja Indijka, koja je rođena i odgajana u Hong Kongu, u vrlo tradicionalnoj obitelji. U ranim četrdesetima oboljela je od raka (limfoma) i nakon četiri godine različitih pristupa i tretmana bila je u toliko lošem stanju da je upala u komu, organi su joj počeli otkazivati i u jednom je trenutku doslovno - umrla.

No, kad je otišla 'na drugu stranu' jasno je sagledala svoje životno putovanje i shvatila da ju je do raka dovelo to što se čitav život prilagođavala drugima i nastojala ispuniti tuđa očekivanja, što je bila puna strahova i krivnje.

I zatim je dobila poruku: Trebaš se vratiti i dovršiti svoju životnu misiju! I neustrašivo budi to što jesi! Također joj je rečeno: ako počne živjeti tako da prvenstveno voli sebe i bude ono što zaista želi biti, rak će se brzo povući.

I doista, Anita se probudila iz kome i već za 5 tjedana bila je potpuno zdrava i otpuštena iz bolnice. Tto je bilo pred dvanaest godina. Ona danas putuje svijetom prenoseći svoju poruku, a njene dvije knjige prevedene su i na hrvatski jezik.

Anitu je izuzetno ugodno slušati. Priča umirujućim glasom, polako, ali samouvjereno. Topla je i ljubazna pa možemo u njoj osjetiti koliko je nekada bila 'ugađač drugima', no ispod te meke i prijazne vanjštine, osjeća se velika snaga i odlučnost - da živi svoj život na vlastiti način i kreira ga na temeljima ljubavi, pogotovo one prema sebi.

Davno, još u srednjoj školi, čitala sam biografiju Michelangela i ostala mi je u sjećanju njegova izjava kako se svaka skulptura koju izrađuje već nalazi u bloku kamena kojeg je odabrao u Carrari, a on svojim umijećem onda samo oslobađa tu skulpturu svih viškova - oslobađa je iz kamena. Upravo taj primjer dala nam je Anita, kao metaforu onoga što bismo trebali učiniti u svom životu: baš kao što je Michelangelo oslobađao skulpturu anđela, skidajući sve suvišne dijelove, tako bismo i mi trebali osloboditi 'anđela' unutar sebe - ono naše istinsko ja - svega što nije naše, što nismo mi.

Svega što radimo protiv svoje volje ili bez volje, svega što činimo samo iz navike ili zato da bismo se prilagodili drugima. I svih osjećaja da nismo dovoljno dobri. Naš je najvažniji zadatak osjetiti i razumjeti tko sam istinski ja, a tada će nam postati potpuno jasna i naša životna svrha.

Anita nam je prenijela i pet konkretnih načina kako voljeti sebe:

1. Nauči reći NE!

Važno je prestati govoriti da onome što nije naše. Kad god kažemo da, a mislimo ne, to iscrpljuje našu energiju. Osim toga, manja je šteta za sve uključene ako odmah na početku odbijemo to što ne želimo, nego ako to učinimo kasnije, kad se već 'uvalimo' u tu priču.

2. Otvori se prema primanju!

Većina nas odgajana je tako da smo naučili kako davati, ali ne kako i primati. A ako nismo u stanju primati, tada teško prihvaćamo ne samo davanja od drugih ljudi, nego i od Svemira.

I isto tako, teško činimo stvari koje su dobre za nas! Ljudi koji ne znaju primati, imaju sklonost iscrpljivati svoju energiju i ne pružati samima sabi ono što ih puni. Kako bismo se otvorili prema primanju, važno je svaki dan napraviti nešto lijepo za sebe!

3. Radi ono što ti donosi radost

Dok nam strah i stres oduzimaju energiju, aktivnosti koje nas raduju pune nas životnom energijom, a upravo ta životna energije nas iscjeljuje od bolesti!

4. Podrži svoje tijelo

Osjeti što je potrebno tvom tijelu i to mu pruži. Razgovaraj sa svojim tijelom! Sjedni deset minuta u tišini i potraži odgovore – primjerice je li neka hrana dobra i zdrava za tebe ili pak neki lijek ili aktivnost. Ako smo bolesni, usmjerimo pažnju na taj dio tijela i pitamo ga koji je razlog bolesti i što trebamo činiti.

5. Okruži se podržavajućim ljudima

Bili mi toga svjesni ili ne, svojom energijom (i količinom životne energije) svi stalno utječemo jedni na druge. I zato je dobro i zdravo biti okružen ljudima koji su podržavajući (i koji su se pobrinuli o vlastitoj energiji - čineći dobre stvari za sebe).

Iz svega ovoga možemo vidjeti da je odgovor na toliko različitih problema koji nas muče, samo jedan i vrlo jednostavan: živi ono što istinski jesi, odbaci sve viškove i pobrini se da održavaš visoku razinu svoje životne energije!

Linker
20. travanj 2024 02:00